SM-liiga

SM-liigan ammattikiekkoilija kesätöissä – mikä sai Märkä-Simon hakeutumaan työharjoitteluun?

Julkaistu:

kiekkoilijan kesätyö
Siim Liivik meni oikeisiin töihin.
Ammattikiekkoilija Siim Liivikin, 27, kesä on alkanut SM-liigapelaajalle poikkeuksellisella tavalla. Bluesin keskushyökkääjä oli toukokuun viimeisen viikon ja kesäkuun ensimmäisen viikon oikeissa töissä.

Miksi ihmeessä? Se on kysymys, johon Liivik on saanut vastata viime viikkojen aikana moneen kertaan esimerkiksi pelikavereilleen – vaikka ehkä kysymys pitäisi kääntää päälaelleen. Kannattaisiko useammankin ammattikiekkoilijan ja -urheilijan suunnitella peliuran jälkeistä aikaa tarkemmin ja hankkia kokemuksia työ- tai opiskeluelämästä ennen peliuran loppumista?

– Olen aina halunnut haastaa itseni ja mennä epämukavuusalueelle. Haluan nähdä isomman kuvan elämässä, enkä vain jääkiekkoa ja PlayStationia. Tämä tuo energiaa tehdä muitakin juttuja. Pitää saada eri ärsykkeitä ja nähdä vähän elämää. En voi olla pienessä boksissa ja mennä vain hallin ja himan väliä, Liivik sanoo työpisteellään Sanomatalon 9. kerroksessa tv-kanava Nelosen tiloissa.


Elämä hymyilee hyökkääjälle, joka teki kiekkokaukalossa viime kaudella uransa parhaat pisteet 11+17=28. Hän on päässyt harjoittelemaan viime kesästä poiketen täysin terveenä. Työharjoittelusta Liivik toistaa moneen kertaan saaneensa vain lisäenergiaa. Se ei ole sanahelinää, vaan innostuneisuuden näkee ja kuulee.

– Minulla on aina ollut halu ja himo tehdä muitakin asioita. Talven mittaan kelailin, että mikä voisi olla kiinnostavaa ehkä jopa silloin, kun pelit joskus loppuvat. Media-ala ja viihdebisnes on kiehtonut minua aina. Päätin vain, että laitan kauden jälkeen työhakemuksen. Pääsin pariksi viikoksi työharjoitteluun ja tämä on ollut todella inspiroiva kokemus.

Viime viikolla alkaneen työharjoittelunsa aikana Liivik on nähnyt mediamaailman arkea todella laajasti: hän on seurannut ohjelmakarttojen ja tv-ajolistojen tekemistä, kirjoittanut viihdeuutisen, tehnyt nettitv-haastatteluita, ollut Esapekka Lapin rallitesteissä, myynti- ja markkinointipalavereissa ja juontanut radiolähetystä Radio Rockin veteraanitoimittaja Jone Nikulan kanssa. Status ja suhteet ovat luonnollisesti auttaneet saamaan kaksiviikkoisesta näin paljon irti.

– Ei ole tarvinnut peukaloita pyöritellä. Olen päässyt oikeasti tutustumaan asioihin, Liivik kiittelee.


Liivik kokee tulevansa myös paremmaksi jääkiekkoilijaksi ja urheilijaksi haastamalla itsensä elämän muilla osa-alueilla. Epämukavuusalue toistuu puheessa.

– Tämä on antanut ihan sikana energiaa ja inspistä. Jääkiekko on tällä hetkellä ainoa intohimoni ja teen sitä sisäisesti motivoituneena. Tämä on antanut sinne paljon energiaa ja laajentanut näkökulmaa. Tämä on mielenkiintoinen ketju, joka on henkisesti tuonut urheilijana paljon. Se vapauttaa jotenkin energiaa, kun voittaa tilanteen, jossa ei tunne olevansa mukavuusalueellaan ja pääsee siitä niin sanotusti hengissä ulos. Se antaa itseluottamusta: pystyn tekemään muutakin.

Liivik on jääkiekkoilijana hyvin poikkeuksellinen tapaus Suomessa ja yksi SM-liigan tunnetuimmista pelaajista. Hän ymmärtää urheilubisneksen viihteellisyyden ja urheilijoiden roolin show'n ylläpitämiseksi kaukalossa ja sen ulkopuolella. Lisäksi "Märkä-Simo" on heittäytynyt esimerkiksi musiikkimaailmaan feattaamalla JVG:n Häissä- ja Voitolla yöhön -kappaleissa.

Korson kasvatti on helppoa nähdä tulevaisuudessakin viihdemaailmassa. Monilla kiekkoilijoilla ja muilla huippu-urheilijoilla on kuitenkin hankaluuksia löytää oma juttunsa peliuran jälkeen, kun suurimmasta intohimosta joutuu luopumaan.

– Moni pelaaja saattaa ajatella, että osaanko mä tehdä mitään? Mitä teen urani jälkeen? Sellaisia miettii väkisinkin. SM-liigapelaaja menee kuitenkin ihan normaaleihin töihin. Edessä on pitkä työura. Fakta on se, että 65-vuotiaaksi asti ei voi pelata. Ei ihme, että moni jääkiekkoilija tippuu uransa jälkeen tietyllä tapaa sellaiseen kuiluun, Liivik miettii.

– En yhtään ihmettele sitä. Eihän tänne ole helppoa lähteä, kun on ensin esiintynyt täysille halleille ja sitten pitäisi mennä ihan perustöihin, ilman että on enää valokeilassa. Se on varmasti monille henkisesti kova paikka.

Harva 18- tai 20-vuotias urheilija ajattelee vielä peliuransa jälkeistä aikaa. Liivik ei millään muotoa saarnaa, mutta antaa kuitenkin suorapuheisesti vinkkinsä nuorille.

– Jotkut eivät ehdi edes opiskella lukiota läpi, kun pitää heti olla jossain liigatreeneissä. Se on mielestäni ihan naurettavaa. Nykyään pystyy etänä tekemään niin paljon, että se on vain omasta tahdosta kiinni. Jokaisen kannattaa ainakin miettiä jossain vaiheessa peliuran jälkeistä aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt