SM-liigan klassikkohetket: Pepe Lehtosen yllättävä rystyheitto ratkaisi mestaruuden HIFK:lle

Jääkiekkoilun SM-liiga täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Sen kunniaksi liiga on teettänyt massiivisen Klassikkohetket-videosarjan, jossa esitellään 40 unohtumatonta hetkeä sarjan historiasta.

12.3.2015 11:12

HIFK:n ja Jokerien paikallisfinaalisarja oli alusta asti suuria tunteita ja dramatiikkaa täynnä keväällä 1983. Jokerit voitti kaksi ensimmäistä peliä ja näytti jo lähes varmalta mestarilta, mutta HIFK pääsi verivihollisensa ihon alle voittamalla trilleriksi muodostuneen kolmannen pelin maalilla (6-5-). Neljäs peli menikin selkeästi HIFK:lle (5-2).

Päästiin kaiken ratkaisevaan viidenteen finaaliin. Kun peliä oli pelattu 53 minuuttia, tilanne oli kutkuttavasti tasan 2-2. HIFK piti kiekkoa Jokerien puolustusalueella ja pian sen ajautui siniviivalle puolustaja Pertti "Pepe" Lehtoselle. Hän pelasi varman päälle ja heitti kiekon rystyllä summittain kohti Jokerien maalia. Kaikkien äimistykseksi kaarikiekko upposikin Jokerien vahdin Rauli Sohlmanin selän taakse. HIFK voitti 3-2 ja vei mestaruuden nimiinsä samoin lukemin.

Erikoinen mestaruusmaali on puhuttanut kiekkoväkeä näihin päiviin asti. Ja jos joku, eittämättä Lehtonen itse on saanut jatkuvasti kyselyjä siitä.

- Montako kertaa olen joutunut ruotimaan maalini syntymistä jollekin? Heh, kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja, en edes muista tarkkaa määrää, Lehtonen sanoo virnistellen.

- Mutta kerrotaan se vielä kerran: kiekko haltuun, kääntö rystylle ja sitten vaan vastustamaton rystyheitto maalia kohti. Ei siinä sen kummempaa.

Helsinkiläisseurojen raju yhteenotto on säilynyt myös Lehtosen mielessä.

- Se mestaruus oli mielettömän tärkeä juttu myös itselleni, hän sanoo.

SM-liigan 40 v. -juhlavuoden kunniaksi liiga on valikoinut 40 unohtumatonta klassikkohetkeä vuosien varrelta. Mikä on sinun mielestäsi liigan kaikkien aikojen unohtumattomin hetki? Äänestä suosikkiasi osoitteessa http://liiga.fi/klassikkohetket/.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?