SM-liiga

HIFK:n tähti kertoo vaikeasta sairaudestaan – perusti pyöräilytallin saadakseen huomiota IBD-potilaille

Julkaistu:

Pyöräily
HIFK:n hyökkääjä Teemu Ramstedt kärsii vaikeasta sairaudesta ja perusti pyöräilytallin saadakseen huomiota IBD-potilaille.
Jääkiekkoilua ja pyöräilyä ei välttämättä pidetä toisiaan tukevina urheilumuotoina. Suomesta löytyy useita tyyppejä, jotka kumoavat säännön. Bluesin Siim Liivik on voittanut juniorisarjoissa SM-mitalin maastopyöräilyssä ja IFK:n Teemu Ramstedt ajoi viime kesänä kilpaa vantaalaisseurassa.

Kiekon ja pyöräilyn lisäksi Ramstedt on jatkossa esillä myös sairautensa takia. Kiekkopiireissä erittäin arvostettu hyökkääjä kärsii ikävästä suolistosairaudesta.

– Sain helmikuussa 2014 diagnoosin haavaisesta paksusuolesta, Ramstedt kertoo.

Myös Colitis ulcerosana tunnettu vaiva kuuluu tulehduksellisiin suolistosairauksiin, jotka kulkevat nimikkeellä IBD. Vaikka sairaudesta kärsii Suomessa noin 40 000 ihmistä, sitä ei juuri tunneta.

Siksi Ramstedt on käärinyt hihat ja ryhtynyt hakemaan näkyvyyttä rakkaalle oheislajilleen ja samalla sairaudelleen.

– Perustimme syksyllä pyöräilyseuran IBD Cycling, jonka puheenjohtajana toimin, Ramstedt sanoo.

Maajoukkueessakin esiintynyt ”Ramu” on saanut mukaan kiekkoilijoita, pyöräilijöitä ja muita urheilupersoonia.

– Esimerkiksi Jarkko Nieminen on luvannut tulla polkemaan johonkin meidän tapahtumaan, Ramstedt kertoo.

Suomen ykköspyöräilijä Jussi Veikkanen on ollut mukana alusta lähtien ja antanut tukensa projektille.

Oma Elite-tiimi

Kuntoajojen ohella IBD Cyclingilla on myös oma kisatiimi, joka ajaa Elite-luokassa. Tallin kuumin nimi on maantiecupin kerran voittanut Olli Koski.

Ramstedtin mukaan hankkeen ensisijaisena tavoitteena ei ole urheilullinen menestys, vaan tietoisuuden levittäminen vakavasta sairaudesta. Siksi hän haluaa tulla julkisuuteen kroonisen sairautensa kanssa.

– Kun itse sain diagnoosin, kaipasin tietoa ja tukea sairauteeni liittyen.

Esimerkiksi siitä, kuinka sairaus vaikuttaa harjoitteluun ja urheilu-uran jatkumiseen.

– HPK:n Jesse Saarinen, Bluesin Jari Sailio ja minä olemme esimerkkejä siitä, että tämän sairauden kanssa voi jatkaa ammattiurheilijana, Ramstedt valaa uskoa.

Vaikka sairaus on pysyvä, se on pysynyt aisoissa säännöllisellä lääkityksellä ja tarvittaessa kortisonikuureilla. Ramstedtia hoitava ruoansulatuskanavan sairauksien erikoislääkäri Hannu Väänänen pitää urheilijoiden julkisuuteen tuloa ilahduttavana asiana.

– Nämä kaverit osoittavat, että suolistosairaus ei estä huippu-urheilijaa kilpailemasta kaikkein korkeimmallakaan tasolla, Väänänen sanoo.

Maailmassa on arviolta kaksi miljoonaa IBD-tauteja sairastavaa. Tunnetuin urheilija taitaa olla Manchester Unitedin keskikenttämies Darren Fletcher.

Mystinen sairaus

Ramstedt oli 26-vuotias, kun hän sai diagnoosin haavaisesta paksusuolesta.

– Oireita oli ollut jo vuoden ajan, mutta en ollut ymmärtänyt niiden vakavuutta, Ramstedt kertoo.

IBD-sairaudet ovat yhä edelleen mystisiä, sillä niiden aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa. Syistä on erilaisia teorioita ja arvailuja.

– Juuri siksi sairaudesta puhuminen on tärkeää. Sairastuneet kaipaavat lisää tietoa.

Ramstedt ei ole joutunut muuttamaan ruokailutottumuksiaan, mutta pyrkii syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa. Jääkiekkoilukin on sujunut pääosin hyvin.

– Joitain kompromisseja toki olen joutunut tekemään, mutta ammattiani olen pystynyt jatkamaan täysillä.

Vantaalla asuva Ramstedt piti sairautensa aluksi pienen piirin tiedossa, mutta ryhtyi viime kesänä avoimemmaksi.

– Juuri kukaan, kenelle asiasta kerroin, ei tiennyt, mistä sairaudesta on kyse. Suomalaisista 99 prosenttia tietää, mikä on diabetes, mutta vain yksi prosentti tietää IBD-sairauksia, Ramstedt kertoo.

Resursseja tiedotustoimintaan

Hän toivoo, että pyöräilyprojekti saa tämän vuoden aikana niin paljon julkisuutta, että ihmiset oppivat tuntemaan sairauden, joka koskettaa yhä laajempaa joukkoa.

– Kyseessä on länsimainen sairaus, joka yleistyy koko ajan ja puhkeaa ennen kaikkea nuorille ihmisille eli 15–30 ikävuoden välillä.

Ramstedt toivoo että yhä useampi sairaudesta kärsivä liittyisi omaan yhdistykseen eli Crohn ja Colitis ry:hyn.

– Silloin yhdistys saisi lisää varoja tiedotustoimintaansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt