SM-liiga

Missä he ovat nyt: HIFK:n viime kauden ulkomaalaiset

Julkaistu:

SM-LIIGA
Ilta-Sanomat selvitti, missä Helsingin IFK:n viime kauden ulkomaalaislegioona nykyään majailee.
HIFK puhututti kotimaisia lajipiirejä vuosi sitten laivaamalla 10 ulkomaalaispelaajaa pääkaupunkiin jo ennen sarjakauden alkua. Joukkueen menestys laskettiin pitkälti heidän varaansa. Päävalmentaja Raimo Summasen uskottiin pystyvän muokkaamaan värikkäästä joukkiosta yhtenäinen ja menestyvä ryhmä.

Keväällä enää harva heistä edusti HIFK:ta. Joidenkin tilalle pestattiin uusia ulkomaalaisvahvistuksia. Yhteensä joukkueessa pelasi kauden aikana 14 tuontipelaajaa.

Missä he ovat nyt?Maalivahdit:

Brad Thiessen, Kanada
Palkittiin vuonna 2011 NHL:n farmisarjan AHL:n parhaana maalivahtina ja hankittiin HIFK:hon korvaamaan edellisen kauden sankari Joni Ortio. Oli torjunut vielä edelliskeväänä AHL:n pudotuspeleissä loistavalla prosentilla 95,2. Kanadalainen ei kuitenkaan missään vaiheessa tottunut eurooppalaiseen kaukaloon ja pelityyliin. Kausi muistetaan valokuvasta romahtaneesta Thiessenistä Tampereen jäähallin käytävällä. Pelasi vain kahdeksan SM-liigaottelua.

Poistui HIFK:sta 19. marraskuuta. Edustaa nyt AHL-joukkue Adirondack Flamesia.

Joakim Lundström, Ruotsi
Pestattiin Thiessenin korvaajaksi. Takana oli hieno kausi Ruotsin pääsarjassa ja epäonnistunut kokeilu KHL:ssä. Aloitti Helsingin hienosti, mutta jäi lopulta epätasaisuuden vuoksi Punaisten oman nuoren kasvatin Ville Husson kakkosmaalivahdiksi. Torjuntaprosentiksi HIFK:ssa jäi 11 ottelusta kehnohko 90,7.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Tällä hetkellä sopimukseton.

Puolustajat:

Braden Birch, Kanada
Honkkeli kanadalainen nimettiin peräti joukkueen varakapteeniksi. Kiekollisesti kohtuullisen taitava, mutta epätasainen ja tavattoman verkkainen. Oli vaikeuksissa jo European Trophy –otteluissa, eikä ehtinyt missään vaiheessa SM-liigavauhtiin. Pelasi yliopiston jälkeen ensimmäistä kauttaan ammattilaisena.

Poistui HIFK:sta 12. marraskuuta. Edusti sen jälkeen ensin ECHL-liigan Florida Everbladesia ja sitten Colorado Eaglesia. Tällä hetkellä sopimukseton.

Jason DeSantis, Yhdysvallat
Pestattiin erityisesti ylivoimaekspertiksi. Kiekollisesti taitavan puolustajan oli määrä pyörittää HIFK:n pakkopeliä. Hasardeja ja lapsuksia tapahtui kuitenkin liiaksi. Oli puolustettaessa heikko ja huolimaton. Sai kuitenkin pelata joukkueessa koko kauden.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Tällä hetkellä sopimukseton.

Oscar Eklund, Ruotsi
Siirtyi Kärpistä Helsinkiin. Oli kerännyt Oulussa mainetta vaikeana persoonana, eikä lopullista sitoutumista joukkuepelaamiseen näkynyt myöskään HIFK:ssa. Edellinen kausi kului lähes kokonaan pahasta polvivammasta toipumiseen, eikä saanut pelata viime sesonkiakaan aivan terveenä. Joukkueen luottopelaajia.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Edustaa nyt Brynäs IF:ää kotimaansa pääsarjassa.

Daniel Fernholm, Ruotsi
Liikkuu tasokkaalla ansioluettelolla. Entinen maajoukkue- ja KHL-pelaaja edusti HIFK:ta myös kaudella 2011–2012. Odotettiin paljon, mutta oli tuolloin parempi kuin viime kaudella. Tuli Helsinkiin marraskuun alussa epäonnistuneen Sveitsin-piipahduksen jälkeen. Raameja ja taitoa olisi, mutta jätti itsestään kovin valjun mielikuvan. Kiertolainen.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Edustaa nyt Djurgårdens IF:ää kotimaansa pääsarjassa.

Tommy Wargh, Ruotsi
Erittäin outo kokeilu. Pienikokoinen ja tasapaksu, ei millään tavalla erityinen vahvistus. Tuli syyskuun alussa koeajalla, joka ei johtanut pysyvään sopimukseen. Seitsemän SM-liigaottelua, tehomerkintä -5, eikä juuri lapsille kertomista.

Poistui HIFK:sta 23. lokakuuta. Siirtyi sen jälkeen kotimaansa mestikseen Allsvenskaniin IF Björklöveniin, jota edustaa myös tällä kaudella.

Hyökkääjät:

Austin Block, Yhdysvallat
Muistetaan ennen kaikkea sosiaaliseen mediaan lataamistaan valokuvista, joissa poseeraa koiransa kanssa. Kaukalossa puolestaan muistutti sylikoiraa. Vipelsi ympäriinsä ja pyrki pelaamaan fyysisesti, mutta tulos jäi laihaksi. Tuli Suomeen suoraan yliopistosta, eikä ehkä ollut aivan sisäistänyt eurooppalaisen jääkiekkoilun vaatimuksia. Käväisi myös Mestiksessä HC Keski-Uusimaan riveissä. Ei tehnyt SM-liigassa maaliakaan.

Poistui HIFK:sta 30. tammikuuta. Edustaa nyt HC Banska Bystricaa Slovakian pääsarjassa.

Corey Elkins, Yhdysvallat
Saapui HIFK:hon jo edellisenä keväänä, jolloin petrasi otteitaan hiljalleen. Sai viime kaudella suuren roolin, jonka täytti kohtuullisesti. Hyvä kahden suunnan keskushyökkääjä. Aito vahvistus.

Edustaa yhä HIFK:ta.

Rico Fata, Kanada
Vuoden 1998 ensimmäisen kierroksen varaus ja entinen NHL-pelaaja palkattiin kovalla porulla Suomeen. Räjähtävä luistelija, mutta välinpitämätön ja loukkaantumisherkkä. Jäi pelin ulkopuolelle. Floppien floppi ja suuri pettymys. Pelasi SM-liigassa vain kymmenen ottelua.

Poistui HIFK:sta 23. lokakuuta. Palasi Kanadaan, lopetti pelaajauransa ja perusti Fast by Fata Hockey Academy -taitoakatemian. Työskentelee nyt CIHL-junioriliigassa Batchewana Attackin taito- ja luisteluvalmentajana.

Trevor Gillies, Kanada
Viime kauden kohutuin yksittäinen jääkiekkoilija, joskaan ei pelitaitojensa vuoksi. Kovanyrkki, joka kirposi kaukalossa HIFK:n hallinnasta. Aiheutti imagotappioita sekä koko liigalle että helsinkiläisseuralle väkivaltaisella käytöksellään. Ja hymynkareita katsomossa vaappuvalla luistelullaan. Pestattiin juuri ennen kauden alkua. Pelasi kolmessa ottelussa ja keräsi 54 rangaistusminuuttia.

Poistui HIFK:sta neljäs marraskuuta. Edusti sen jälkeen ECHL-liigassa Orlando Polar Bearsia ja AHL:ssa Abbotsford Heatia. Tällä hetkellä sopimukseton.

Janos Hari, Unkari
Kotimaansa vuoksi vitsailun aihe ennen kauden alkua, mutta lopulta positiivinen yllättäjä. Nuorella ja vähänlännällä unkarilaisella oli kokemusta Ruotsin kaukaloista, mutta voimatasot eivät aivan riittäneet SM-liigataistoihin. Joutui päävalmentaja Summasen koirankoppiin, mutta keräsi sieltä käsin 19 tehopistettä.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Päätti kautensa kotimaansa väreissä MM-kisojen B-tasolla. Edustaa nyt MODO Hockeytä Ruotsin pääsarjassa.

Petr Stloukal, Tshekki
Todella outo pestaus. Sai sopimuksen koeajan perusteella. 21-vuotias nuorukainen oli viettänyt jo vuosia Suomessa. Ensin Tapparan juniorimyllyssä, sitten Mestiksessä. Lyhyeksi jäänyt pesti HIFK:ssa saattoi olla uran huippu. Pelasi punaisissa kuusi ottelua, kunnes passitettiin lainalle Mestikseen Peliittoihin.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Kävi kesällä kokeella Ilveksessä ja kotimaansa HC Slavia Prahassa, mutta on yhä sopimukseton.

Ryan Thang, Yhdysvallat
Muistaako enää kukaan? Saapui Suomeen viides joulukuuta, pelasi 28 ottelua kakkos-nelosketjussa ja keräsi seitsemän tehopistettä, mutta juuri muuta kerrottavaa visiitistä ei jäänyt. Kolmannen kierroksen NHL-varaus vuodelta 2007, mutta luistelutaito ei riittänyt vauhdikkaaseen SM-liigaan.

Poistui HIFK:sta kauden loputtua. Pelaa nyt Etelä-Koreassa Gangwon High1:ssa, jota edustaa myös TPS:stä kaudelta 2009–2010 muistettava Mike Radja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt