Jokerien jättisopimus uhattuna: "Kaiken kaikkiaan vaikea juttu"

Julkaistu:

Selvitys
Kulttuuriministeri Pia Viitasen asettama selvitysmies Harri Syväsalmi pitää KHL:ssä aloittavan Jokerien ja ulkomaisen rahapeliyhtiön yhteistyösopimusta erittäin ongelmallisena.
Syväsalmen tehtävänä on selvittää, rikkooko Jokerien Bettson-sopimus Suomen arpajaislakia.

- Selvitystyöni on vasta alkamassa, mutta lähden siitä, että Jokerit on KHL:ään siirtymisestä huolimatta edelleen Suomen jääkiekkoliiton alainen seura. Silloin se ei lain mukaan saisi tehdä yhteistyösopimusta ulkomaalaisen rahapeliyhtiön kanssa, Syväsalmi kommentoi Ilta-Sanomille.

Arpajaislaki takaa Veikkaukselle, Raha-automaattiyhdistykselle ja Fintotolle yksinoikeuden järjestää rahapelejä Suomessa. Laki myös kieltää ulkomaalaisten peliyhtiöiden toiminnan Suomessa.

- Kun eduskunta säätää lakeja, niitä on tarkoitus myös noudattaa. Laki koskee samalla tavoin myös esimerkiksi Veikkausta: se ei vastaavasti voi operoida luvatta ulkomaisilla markkinoilla, Syväsalmi alleviivaa.

Jokerit on ilmoittanut mainostavansa yhtiötä vain vierasotteluissa Suomen rajojen ulkopuolella. Seuraavan parin kuukauden aikana selviää, kiertääkö helsinkiläisseura yhteistyösopimuksellaan silti Suomen arpajaislakia.

Jokerien vierasotteluja televisioitaneen Suomessa.

- Jokerien oman ilmoituksen mukaan Betsson-sopimus on seuralle erittäin rahakas. Ei ole silti fiksua lähteä kalastamaan kielletyille apajille, laki ei siitä tykkää.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Jokerien ja peliyhtiön diili on toteutuessaan jopa miljoonaluokkaa. Mikäli sopimus katsottaisiin laittomaksi, seuran kirstuun syntyisi valtava lovi.

Suomen urheilu saa vuosittain veikkausvoittovaroista tukea noin 150 miljoonaa euroa.

- Mikäli seurojen yhteistyö ulkomaalaisten peliyhtiöiden kanssa tiivistyy, Veikkauksen tulopohja ja sitä kautta urheilun rahoitus on vaarassa, Syväsalmi linjaa.

- Usein kuulee perusteltavan, että ulkomaalaiset peliyhtiöt tuovat veromarkkoja Suomeen. Näin ei ole käynyt. Usein myös sanotaan, että ulkomaalaiset peliyhtiöt sijoittavat isoja summia pelihaittojen torjumiseen. Näinkään ei ole käynyt, Syväsalmi näkee.

Keskiviikon Helsingin Sanomissa Syväsalmi ihmetteli Jääkiekkoliiton laimeaa suhtautumista Jokerien ja peliyhtiön sopimukseen. Jääkiekkoliitolla ja Veikkauksella on voimassaoleva yhteistyösopimus.

- Tämä on sen verran iso asia myös meille, että hallituksemme käsittelee sitä parhaillaan. Hienoa, että selvitysmies on aloittanut sopimuksen laillisuuden tutkimisen, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo.

- Kaiken kaikkiaan vaikea juttu. Ei missään nimessä mustavalkoinen asia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt