SM-liiga

Pinnat Tapparan valmentajalle – tuomarien tölviminen kantaa hedelmää

Julkaistu:

Kommentti
Jukka Rautakorven tavaramerkiksi muodostunut tuomarien moittiminen on jääkiekkovalmentajalle oikein hyvä toimintatapa, kirjoittaa Urheilusanomien jääkiekkotoimittaja Antti Pärnänen.
Tuttu näky Tampereen Tapparan vaihtoaitiossa. Päävalmentaja Jukka Rautakorpi karjuu sylki lentäen tuomarille. Joko keskustelemaan tulleelle päätuomarille tai vain sattumalta lähettyville luistelleelle epäonniselle linjatuomarille. Joka tapauksessa rapaa sataa.

Tuttu ääni SM-liigahallin käytävällä. Rautakorpi huutaa ottelun jälkeen tuomareille tai otteluvalvojalle. Nurisee, tölvii ja moittii.

Tätä on koettu vuosien varrella paljon. Erotuomarien säälimätön arvosteleminen on yksi Rautakorven tavaramerkeistä.

Se on jääkiekkovalmentajalle oikein hyvä toimintatapa.

Tapparan finaalivastustajan Oulun Kärppien luotsi Lauri Marjamäki on linjannut toisin. Hän ei ole kuluvan kauden aikana kommentoinut tuomarityöskentelyä lähes lainkaan. Paremminkin hän on julkisesti korostanut päättäneensä pitäytyä ottamasta kantaa sääntöjen valvontaan. Marjamäen päätöstä on kiitelty jääkiekkoihmisten keskuudessa arvokkaaksi ja sivistyneeksi.

Sitähän se onkin. Arvokas ja sivistynyt. Hyvä tai järkevä se ei välttämättä ole.

On selvää, että jatkuva, kovasanainen ja järjestelmällinen sättiminen vaikuttaa tuomarien ratkaisuihin. Hehän ovat ihmisiä. Vaikutus voi olla joko toivottu tai päinvastainen. Valmentaja saavuttaa tavoitteensa, mikäli tuomarit alkavat miettiä hänen läsnäoloaan ja pelätä hänen tölväisyjään. Toisaalta haukku saattaa tehdä henkisen haavan, ja kärkkään valmentajan joukkue voi joutua ärsyyntyneiden raitapaitojen silmätikuksi.

SM-liigatuomarit ovat – kaikista puheista huolimatta – siksi osaavia, ettei kumpikaan vaihtoehdoista ole tiedostettu ratkaisu. Mutta kuten sanottua, he ovat ihmisiä. Painostus vaikuttaa ihmisiin.

Ylipäätään tuomareihin vaikuttaminen kuuluu sisäsyntyisesti urheiluun. Kun äärikunnianhimoiset ihmiset ovat tunteidensa vietävänä, rapatessa roiskuu. Se ei ole arvokasta, sivistynyttä, ystävällistä, tahdikasta tai sopuisaa. Sen sijaan se voi olla harkittua ja järjestelmällistä.

Toisinaan se palvelee tarkoitusta eli auttaa omia voittamaan.

Tämän kevään finaalisarjassa on noudatettu äärimmäisen löysää tuomarilinjaa. Kaukalossa on saanut estää kiekotonta ja kiekollista vastustajaa mitä moninaisimmin tavoin – koukkia, kahvata, repiä ja ronkkia.

Se on kiistattomasti Tapparan etu.

Voimakas mailahäirintä tulee kokeneemmalta, kookkaammalta, raskastekoisemmalta ja härskimmältä joukkueelta luontaisemmin. Taitavampi, nopeampi, pienempi ja nuorempi Kärpät on oppinut yllättäviin sääntölinjauksiin vasta ottelusarjan kuluessa.

Tappara johtaa voitoin 3–1. Ja Rautakorpi jatkaa tuomarien manipuloimista taatusti taas tänään mahdollisesti ratkaisevassa kohtaamisessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt