Konemainen Tappara on kaikessa parempi kuin ailahteleva Pelicans

Oulun Kärpät mielletään puolivälierien ilmiselvimmäksi jatkajaksi, mutta todellisuudessa varmin voittaja on Tampereen Tappara.

21.3.2014 10:03

Tappara ja Lahden Pelicans ovat monessa mielessä toistensa vastakohtia. Toinen on konemaisen organisoitunut ja työteliäs, toinen mielialojensa vietävänä oleva ailahtelija. Se näkyi runkosarjatuloksissa. Tappara voitti tasaisen tappavasti rutiinilla, Pelicansin kausi on hyppelehtinyt vuoristoratamaisesti.

Joukkueiden erilaisuus näkyy erityisesti niiden avainpelaajissa. Lahtelaisista esimerkiksi ykköskeskushyökkääjä Tyler Redenbach, hänen vierustoverinsa Jesse Niinimäki sekä joukkueen paras pistemies, laitahyökkääjä Vili Sopanen tunnetaan kaikki mielialapelaajina. Ja kuuluuhan parveen myös voimahyökkääjä Ilkka Pikkarainen, joka voi tehdä mitä tahansa koska tahansa.

Kirvesrintoja taas johtaa pukuhuoneessa ikitaistelija Ville Nieminen ja kentällä työteliäs maalitykki Olli Palola. Tamperelaisten muita johtajia ovat entinen NHL-pelaaja, ykköskeskushyökkääjä Josh Green, hänen luonteikas laitahyökkääjänsä Kristian Kuusela sekä maailmanmestaripuolustaja Pasi Puistola.

Tappara on käytännössä kaikessa vastustajaansa edellä. Sillä on paremmat maalivahdit, puolustajat ja hyökkääjät. Päävalmentaja Jukka Rautakorpi kuuluu ammatissaan Suomen tämän hetken kuohkeimpaan kermaan.

Pelicansin Hannu Aravirta eläköityy kautena minä hyvänsä. Tappara on vahvempi hyökkäysalueella, järjestäytyneempi keskialueella ja luotettavampi puolustusalueella. Pelicansin ylivoimapelaaminen on ollut himpun Tapparan vastaavaa tehokkaampaa, mutta sekin ero mitätöityy, koska tamperelaiset pelaavat liigan parasta alivoimaa, lahtelaiset huonointa.

Ja koska Tappara perustaa kaiken huolelliseen puolustamiseen, todennäköisyys sen yllättävälle notkahtamiselle on railakkaaseen hyökkäyspelaamiseen luottavia ennakkosuosikkeja pienempi. Altavastaajan paras ase kun on aina vastustajansa pelaamisen rikkominen, mutta puolustusta on selvästi hyökkäystä hankalampaa rikkoa.

Pelicans yllätti ennakkosuosikki Helsingin IFK:n säälipudotuspeleissä hyvin varovaisilla otteilla. Nyt sen on todennäköisesti pakko avata hyökkäyspakettiaan, sillä Tappara osaa sarjassa parhaiten puolustaa hidasta kiekollista pelaamista vastaan.

Seuraa heitä:

Josh Green, keskushyökkääjä, Tappara

Noussut kauden kuluessa ykkösketjuun. 36-vuotias kanadalainen on kokenut ammattilainen, jolla oli ajoittain runkosarjassa hienoisia syttymisvaikeuksia. Pudotuspeleissä se huoli lienee turha. Sen sijaan räjähtävyyden ja nopeuden riittävyys arveluttaa.

Ilkka Pikkarainen, laitahyökkääjä, Pelicans

Dynamiittipötkö, joka voi räjähtää omien tai vieraiden silmille. Sekoitti säälipudotuspeleissä HIFK:n pasmat höpöttämisellään ja tökkimisellään. Sonkajärven lähes 100-kiloinen sonni kykenee olemaan hyökkäysuhka, jos malttaa keskittyä vahvuuksiinsa maalin edessä.

Jatkoon: Tappara

Kaikki SM-liigan ottelut ovat nähtävissä maksua vastaan ruutu.fi -palvelussa, josta löytyvät myös maalikoosteet ja muut videoherkut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?