Milloin viimeksi Lukko on kestänyt paineet?

Rauman Lukon ja Espoo Bluesin puolivälieräkohtaamisessa on huomattavasti enemmän kyse Lukosta kuin Bluesista.

Ville Vahalahti

21.3.2014 7:31

Lukko on suomalaisessa seurajääkiekkoilussa ehkä vielä helsinkiläisseurojakin kuulumpi floppaaja. Jo vuosikausia mainio konserniyhteistyönsä ansiosta runsailla palkkabudjeteilla mässäilleiden raumalaisten isot edellytykset ovat jääneet toistuvasti hyödyntämättä.

Seurajohto on hakenut liian nopeita ja vaivattomia ratkaisuja, pelaajahankinnat on hoidettu löperösti, valmentajien vaatimustaso ei ole ollut riittävä ja pelaajat ovat liian usein tyytyneet juoksemaan nauraen pankkiin.

Lukon ainoa sielu ja identiteetti oli pitkään raha. Se antoi mahdollisuuksia ja edellytyksiä, mutta sitä ei käytetty järkevästi. Pitkäjänteisen rakentamisen sijaan lipsuttiin jatkuvasti lyhytnäköisyyteen. Paljon muuttui kesällä 2012, kun nykyinen päävalmentaja Risto Dufva saapui seuraan. Nyt joukkueella on ainakin pelitavallinen jatkumo.

Se jatkumo rakentuu ennen kaikkea puolustamiselle. Dufvan miehistö on kokenut, kaksinkamppailuvoimainen ja hyvin kurinalainen. Se on hionut sapluunansa tiukaksi. Paljon nähneet pelaajat sekä päävalmentaja jaksavat odottaa iskunpaikkaa, ja sitten kun se avautuu, Lukolla on rutkasti yksilötaitoa ratkaista otteluja.

Parhaita esimerkkejä siitä ovat runkosarjan pistepörssin voittaja, laitahyökkääjä Ville Vahalahti ja ylivoimamaestro, puolustaja Petteri Nummelin.

Lukko yltyi vuosi sitten ikimuistoiseen puolivälieräesitykseen, kun kymmenennelle sijalle runkosarjassa sijoittunut joukkue peittosi perussarjan mestarin Helsingin Jokerit. Se oli Lukolta tuiki harvinaista venymistä, joka saavutettiin eritoten vimmatulla taistelemisella ja melko täydellisellä paineettomuudella. Lukolla oli laadukas pelaajisto, joka oli minimoinut itseltään paineet saamattomilla runkosarjaesityksillä.

Tänä vuonna asetelma on päinvastainen. Raumalaiset nousivat hienon kevätkautensa ansiosta runkosarjan kolmanneksi parhaaksi osallistujaksi, palkkabudjettiin on jälleen panostettu ja hyviä SM-liigatason pelaajia riittäisi viiteen kentälliseen. Lukolta todella odotetaan menestystä. Pronssiottelu olisi pettymys.

Iso paine erityisesti ykkösmaalivahti Ryan Zapolskin harteille. Hän torjunut kevätkaudella erinomaisesti, mutta kokonaisuutena kausi ei ollut nappisuoritus. Syksyyn mahtui paljon ailahtelua. Kumpi Zapolski pudotuspelipaineessa nähdään, syksyinen vai keväinen?

Blues on raumalaisille lähes ikävin mahdollinen vastustaja. Yhtälailla hienon kevätkauden epätodennäköisistä lähtökohdista repäisseet siniset pääsevät pudotuspeleihin paineetta. Kukaan ei ole koko kauden aikana odottanut joukkueelta mitään muuta kuin raakaa taistelua ja kaikkensa antamista. Sillä on jo nyt – bluesilaiseen tapaan – päästy yllättävän pitkälle.

Lisämausteen ottelusarjaan tuo päävalmentajien Dufvan ja Bluesin Jyrki Ahon kohtaaminen. Kyse on mestari vastaan kisälli -asetelmasta.

Seuraa heitä

Matt Generous, puolustaja, Lukko Iso ja vahva honkkeli, joka keskittyy pitkälti oman maalin edustan vartiointiin ja fyysiseen puolustamiseen. Vähentänyt jäähyilyään, mutta kuumenee edelleen ajoittain kuin painekattila. Historiaa tunteikkaista väännöistä Huhtalan kanssa. Keskusteluyhteys on valmiiksi olemassa.

Tommi Huhtala, laitahyökkääjä, Blues Omiensa tärkein pelaaja – jopa tärkeämpi kuin ykkösmaalivahti Jani Nieminen. Iski runkosarjassa 23 maalia ja 43 tehopistettä, mikä on henkilökohtainen SM-liigaennätys. Ärhäkkä ja rohkea rymistelijä, joka hakeutuu taatusti lämmittämään Generousin aromipesää.

Arvio: Lukko jatkoon

Kaikki SM-liigan ottelut ovat nähtävissä maksua vastaan ruutu.fi -palvelussa, josta löytyvät myös maalikoosteet ja muut videoherkut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?