Porilainen krapula

Julkaistu:

Pekka Virtaa on turha yksin syyttää Ässien mahalaskusta. Yksikään valmentaja ei olisi voinut onnistua Suomen kaikkien aikojen pahimman kollektiivisen krapulan keskellä, kirjoittaa Urheilusanomien jääkiekkotoimittaja Jussi Paasi.
Kirjoitin Urheilusanomien SM-liigaliitteeseen viime elokuussa sen, minkä monet hyvin tiesivät. Porissa podettiin mestaruuden aiheuttamaa, ennenkokematonta krapulaa, jonka lääkitsemiseen ei enää länsimainen medisiina tai pari jäykkää tehonnut.

Koko kaupunki oli menetyshuumasta pitkään sekaisin, Ässien organisaatio mukaan lukien. Uuden kauden lumi satoi jo Isomäen hallin katolle, mutta päätä särki yhä, eikä lääkettä löytynyt.

Harva muistaa, missä olosuhteissa Pekka Virta kiinnitettiin joukkueen valmentajaksi. Karri Kivi oli reilu vuosi sitten pelin päässä potkuista ja Ässät virui syvällä Kokemäenjoen pohjassa. Virran piti päästä aloittamaan työ tutussa kaupungissa hänelle helposta lähtötilanteesta.

Mutta kaikki kääntyi nopeasti päälaelleen. Porissa oltiin kevään jälkeen tilanteessa, joka ei porilaisille sovi. Kaupungissa ei ole ikinä osattu käsitellä menestyksen jälkeistä tilaa. "Ennakkosuosikki" tarkoittaa Porissa jotain, joka löytyy aina jostain muualta. Hitsarien tyyssijassa optimaalisin lähtökohta on se, ettei kukaan odota mitään.

Tuorein esimerkki tästä löytyy seitsemän vuoden takaa, kun patapaidat ottivat hopeaa SM-liigahistorian surkeimmalla joukkueella. Sen jälkeen Porissa kasattiin Ässien siihen asti kallein joukkue, joka tietysti floppasi täysin. Juha Pajuoja joutui tuolloin samaan paikkaan missä Virta on nyt. Ainoa ero on siinä, että Pajuoja sai kenkää, mutta Virta ymmärsi itse lähteä.

Joukkueen valmentaja kantaa toki vastuun pelistä, eikä Virta saanut kriittisillä hetkillä laivaa kääntymään. Hän teki virheitä ja epäonnistui. Mutta uskallan väittää, että edes porilaisten jumaloima Pekka Rautakallio ei olisi pystynyt lääkitsemään oikein karhukaupungin päättymätöntä dagen efteriä. Veli-Pekka Ketolakin riensi hätiin, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Huomionarvoisinta Ässien tilanteessa ei ole se, että Virta epäonnistui tehtävässään. Olennaista on nähdä, ettei Ässien organisaatiossa ole opittu seitsemän vuoden takaisista tapahtumista mitään. Toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki ja urheilujohtaja Mika Toivola kantavat suurimman vastuun menestyksen kadottamisesta. Mutta hekin taisivat olla mahdottoman tehtävän edessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt