Marika istui treffeillä komean miehen kanssa – yksi lause pilasi tunnelman

Toimittaja Marika Lehto, 41, kyllästyi nuorempia naisia etsiviin miehiin. Perehtyessään ilmiöön hänelle valkeni, että deittisovellukset voivat hämätä ikiaikaisia vaistojamme.


27.9. 19:35

Siihen asti Tinder-treffit olivat menneet hyvin.

Mies oli mukava, hyväntuulinen ja kivannäköinen. Parin tunnin hengailun jälkeen tuli kuitenkin lause, joka jäi vaivaamaan.

– En ole oikein tapaillut ketään sinun ikäistäsi, mies sanoi.

Se oli varmaan tarkoitettu kehuksi. En ottanut sitä niin. Minä olin silloin 40, mies 46. Kävi ilmi, että hän oli deittaillut lähes pelkästään noin 30-vuotiaita naisia.

Toive nuoremmasta naisesta oli sikäli ymmärrettävä, että mies toivoi yhä omaa lasta. Keskustellessamme tuli kuitenkin monin tavoin selväksi, että kyse oli myös naisen ulkonäöstä.

– Sulla ei ole sellaisia alleja, hän muun muassa totesi ja kosketti käsivarttani.

Olin lopen kyllästynyt tähän ainakin itselleni melko yleiseltä vaikuttavaan ilmiöön. Noin viisikymppiset miehet hakivat itselleen netistä selvästi nuorempaa seuraa ja arvostelivat oman ikäistensä naisten ulkonäköä.

– Yleensä joudun tapailemaan mummeleita, eräs minua 10 vuotta vanhempi mies totesi.

– Samanikäisillä naisilla ikä näkyy jo naamasta, kommentoi toinen viisikymppinen.

Ärsytti. Miehet itse näyttivät ikäisiltään hienoisine mahoineen ja löystyneine leukoineen, eikä se häirinnyt minua. On varsin luonnollista näyttää siltä, mitä on. Pidin kohtuuttomana, ettei ikääntymistä sallittu naisille.

Lue lisää: Musta sydän deittiprofiilissa voi paljastaa intiimin salaisuuden – tunnetko jo Tinderin salakielen?

Myös se mietitytti, että ilmeisesti en itsekään enää 5–10 vuoden päästä kelpaa osalle samanikäisiä miehiä. Sama se, miltä sitten näytän, mitä ajattelen ja millaista kanssani on, sillä deittisovelluksissa miesten ikätoive rajaisi minut pois heidän silmistään automaattisesti.

Samaan aikaan mediassa kohistiin siitä, että leffatähti Leonardo DiCaprio, 47, oli taas hankkinut uuden alle 25-vuotiaan tyttöystävän.

Aloin miettiä, mistä selvästi nuorempien naisten tavoittelussa on kyse, mitä naiset itse vaativat ja onko nettideittailu meille hyväksi lainkaan.

Kun mies etsii itselleen nuorempaa naista, ensimmäinen ajatus on tietysti perehtyä evoluutiobiologiaan.

Tyhmempikin tajuaa, että ihmislajin selviytymisen edellytys on ollut lisääntyminen ja siihen pystyvät naisista vain nuoret. Ehkä on siis ymmärrettävää, että lisääntymiskykynsä säilyttävät miehet tuntevat vetoa nuoriin, hedelmällisiin naisiin.

Evoluutiobiologiaan erikoistuneen tiedetoimittajan ja -kirjailijan Osmo Tammisalon mukaan asia on juuri näin.

– Esi-isiemme täytyy olla niitä, jotka mieltyivät piirteisiin, jotka kertoivat naaraan hedelmällisyydestä, siis nuoruudesta. Luultavasti esi-isissämme on enemmän myös niitä, jotka mieltyivät nimenomaan hedelmällisen uransa alussa oleviin naaraisiin. Nuorella naaraalla kun oli enemmän hedelmällisiä vuosia myös edessäpäin, Tammisalo sanoo.

Ihmisen biologinen tarve jatkaa sukua näkyy Tammisalon mukaan myös siinä, että varhaisessa murrosiässä pojat kokevat vetoa vähän itseään vanhempiin naisiin.

Jo tässä vaiheessa nelikymppistä naista alkaa ahdistaa. Se ei helpota, että evoluution näkökulmasta ikä itsessään ei ole olennaista. Tinderistä nuoria naisia etsivät miehet voisivat saman tien pyöräyttää ikätoiveensa ylemmäksi, sillä ei mies tunne vetoa naiseen, joka on nuori, vaan naiseen, joka näyttää nuorelta.

– Olennaista on naisen ulkonäössä olevat ulkoiset piirteet, jotka ihmislajin historiassa ovat kertoneet hedelmällisyydestä, Tammisalo vahvistaa.

Tällaisia ovat esimerkiksi vyötärön ja lantion suhde, iho ja hiukset. Nykypäivänä biologian huijaaminen on helppoa.

– Jopa vaihdevuodet ylittänyt naaras saadaan suhteellisen helposti näyttämään yhtä nuorekkaalta kuin hedelmällinen naaras muinoin näytti, sanoo Tammisalo.

Ymmärrän luonnonvalinnan faktat, mutta silti ärsyttää. Hedelmällisyyteni viimeinen vuosikymmen on alkanut, ja pidän epätasa-arvoisena ajatusta, että erityisesti naisen pitäisi toisen sukupuolen kiinnostuksen herättämiseksi sitoutua kaikilla rahoillaan, teoillaan ja ajallaan muokkaamaan ulkonäköään joksikin, mitä se ei enää luonnollisesti ole.

Tuntuu myös siltä, ettei pelkkä hedelmällisyyteen takertuminen voi olla koko totuus. Osa miehistä kaipaa naiselta nuoruutta, mutta toiset himoitsevat ja rakastavat samanikäisiä tai jopa itseään vanhempia, hedelmällisen iän jo ylittäneitä naisia. Muutenkin molemmat sukupuolet harrastavat seksiä ja solmivat suhteita muidenkin kuin lisääntymisen kannalta optimaalisimpien lajitovereiden kanssa.

Mikä muu meitä siis parinvalinnassa ohjaa?

Sekä Tammisalo että seksologi, tutkija Osmo Kontula myöntävät, että pariutumisessa on kyse paljon muustakin kuin vastapuolen hedelmällisyyden vaistoamisesta.

Kontulankin mukaan ihastuminen kyllä lähtee sekä naisilla että miehillä liikkeelle toisen fyysisistä ominaisuuksista, mutta heti perässä seuraavat muut asiat.

– Fyysinen ulkomuoto on ensimmäinen asia, joka herättää mielenkiinnon, mutta ei välttämättä johda mihinkään. Sen jälkeen nousee esiin toisen luonne, kyky puhua ja ottaa toinen huomioon, arvojen ja elämäntapojen yhteensopivuus, Kontula listaa.

Myös Tammisalon mukaan himoa ja kiinnostusta sytyttävät muutkin tekijät kuin toisen ulkonäkö, esimerkiksi luonne. Tämä mahdollistaa seksin ja pariutumisen muillekin kuin nuorille luonnonvalinnan huippuyksilöille.

Ymmärrän luonnonvalinnan faktat, mutta silti ärsyttää.

Parinvalintaa on aina ihmisen historiassa ohjannut myös ympäristö. Ihminen esimerkiksi osaa yleensä melko realistisesti asemoida oman viehätysvoimansa suhteessa toisiin.

Mielenkiintoista on, että nykymaailman deittisovelluksissa tämä kyky voi häiriintyä. Tällä Tammisalo viittaa siihen, että kasvokkain tapahtuvissa kohtaamisissa esimerkiksi vanhempi mies voi nopeammin tajuta, ettei hänellä ole mahdollisuuksia nuoreen naiseen, jota tavoittelevat myös nuoret miehet. Netissä naisten selailu on kuitenkin niin helppoa, että se voi kannustaa pitämään parinvalinnan kriteerit normaalia korkeammalla. Tinderissä viisikymppinen mies voi siis sujauttaa naisen maksimi-ikärajaksi vaikkapa 40, koska jos flaksi ei käy, pallukkaa kännykän ruudulla voi aina hilata ylöspäin.

Tammisalon mukaan myös nettipornon runsaus voi hämätä nykymiestä, sillä se voi luoda valheellista mielikuvaa joka puolella odottavista ”seksinnälkäisistä naaraista”.

Toisaalta, myös liialliselle miehiselle itsetunnolle voi löytyä perusteet evoluutiosta.

– Jos asiaa katsotaan luonnonvalinnan kannalta, on sama, saako koiras hedelmättömän naaraan vai ei naarasta ollenkaan. Siksi luonnonvalinta on saattanut suosia koiraita, jotka kuvittelevat itsestään liikoja, Tammisalo perustelee.

Nettideittailun korkeissa kriteereissä ei tietenkään ole kyse vain miehistä. Myös naiset luettelevat deittisovelluksissa kaikenlaisia ehtoja. Miehiin liittyen naisten yleisin ehto taitaa koskea pituutta. Minullekin eräs mukava, hyvännäköinen ja fiksu mies kertoi, että eräs nainen oli perunut treffit hänen lyhyytensä takia.

– Kyse oli yhdestä sentistä, noin 178-senttinen mies avautui.

Tammisalon mukaan luonnonvalinta on muokannut etenkin nuorista naisista valikoivia, sillä lajimme historiassa jokainen yhdyntä on muodostanut naiselle merkittävän, jopa henkeä uhkaavan riskin raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä ja sitoutumisesta vuosien hoivaan.

Sekä miesten että naisten käyttäytymistä ohjaavat myös kulloisenkin aikakauden kulttuuriset normit. Esimerkiksi pitkän miehen tai nuoren naisen tavoittelussa on kyse paitsi lisääntymiseen liittyvistä vaistoistamme, myös statuksesta, siitä, miltä näytämme omassa yhteisössämme.

– Ihmisiin vaikuttaa se, mitä he ajattelevat muiden ajattelevan. Nainen voi esimerkiksi ajatella ystävättäriensä mielipiteitä lyhyestä miehestä, Kontula kommentoi.

Kyse oli yhdestä sentistä.

Alan ymmärtää paremmin nuoria naisia etsiviä miehiä ja kaikkia muita ihmisiä, jotka netin syövereissä luettelevat yksityiskohtaisia ehtoja hakemalleen seuralle. Se kuitenkin mietityttää, onko tällaisesta säätämisestä kellekään oikeasti iloa.

Etsi sitten yhden yön seksiä, loppuelämän yksiavioista avioliittoa tai jotain muuta minkä sukupuolen kanssa tahansa, auttaako toisen ihmisen ikävuosien, senttien, kilojen tai muiden ominaisuuksien pikkutarkka kyttääminen meitä pääsemään tavoitteeseemme? Vaikka esimerkiksi naisen nuoruudella ja miehen pituudella olisi ollut luonnonvalinnassa merkitystä, ei kai muutama vuosi lisää tai sentti vähemmän oikeasti ole este nykyihmisen halulle ja rakkaudelle?

Parisuhdekeskus Kataja ry:n asiantuntijan, perhe- ja paripsykoterapeutti Riina Nissisen mielestä jokaisella ihmisellä on oikeus hakea itselleen sopivaa seuraa omilla tavoillaan ja kriteereillään. Hän kehottaa kuitenkin pohtimaan sitä, mitä se kertoo itselle, jos on tarkka esimerkiksi toisen ihmisen ulkonäöstä.

– Taustalla voi olla hirveän monenlaisia lähtökohtia. Paljon vaikuttavat aikaisemmat kokemukset ihmissuhteista.

Kontula puolestaan korostaa, etteivät tarkat kriteerit välttämättä vie kohti sitä, mitä oikeasti toivoo ja tarvitsee. Esimerkiksi jos hakee pysyvää parisuhdetta, sellainen solmitaan tutkimusten mukaan lähes aina suunnilleen samanikäisen kumppanin kanssa. Ja vaikka vanhempi mies voi viehättyä seksuaalisesti nuorista naisista, tutkimusten mukaan naiset itse ovat seksissä aktiivisimmillaan ja nauttivat siitä eniten vasta 40–50-vuotiaana. Parisuhteen onnellisuuden kannalta juuri käytännön elämällä eli esimerkiksi seksuaalisella yhteensopivuudella on enemmän merkitystä kuin toisen iällä, pituudella tai painolla.

– Viime kädessä onnellisten parien taustalla on samankaltaisuus arvoissa ja elämän pyrkimyksissä. Todella onnellisilla ihmisillä on myös samanlaiset seksuaaliset tarpeet, ja niistä pystytään puhumaan kumppanin kanssa, vuosikymmeniä suomalaisten parisuhteita ja seksielämää tutkinut Kontula listaa.

Etsi deittisovelluksista mitä tahansa, Nissinen toivoo kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Vaikka esimerkiksi toisen ulkonäölle olisi toiveita, kaikkea ei ole fiksua tai kohteliasta möläyttää ääneen.

Omaa onneaan voi edistää avoimella asenteella.

– Jos ei koskaan uskaltaudu kurkkaamaan omien toiveiden ulkopuolelle, niin tavoittamatta voi jäädä jotain sellaista, joka voisi avata uudenlaisen mahdollisuuden nähdä myös oman itsensä, Nissinen vinkkaa.

No nyt, tämähän olisi kiinnostava keskustelunaihe treffeillä, minä mietin. Onneksi Tinderistä löytyy sellaisiakin miehiä, jotka tarkistavat naisesta ensimmäisenä iän sijasta älyn.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?