Seksuaaliterapeutti paljastaa 5 asiaa, joista suomalaiset usein kysyvät – yksi ikävä mutta yleinen tunne varjostaa monen seksielämää

Seksuaaliterapeutti kertoo, mitkä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat askarruttavat suomalaisia kaikkein eniten.

Monen seksielämää varjostaa seksuaalinen häpeä ja sen lieveilmiöt, kuten vaikeus nauttia seksistä, kyvyttömyys ilmaista omia tarpeita tai omien halujen häpeäminen.

8.8. 19:15

Oli minkä ikäinen tahansa, seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen voi olla toisinaan hankalaa – varsinkin, jos jokin asia seksissä huolettaa tai herättää epävarmuutta.

Ei siis ole ihme, että seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö Sexpon tarjoama maksuton seksuaalineuvonta on kasvattanut suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Useita vuosia Sexpon seksuaaliterapeuttina toiminut Oona Turunen kertoo yhteydenottojen määrän lisääntyneen viime vuosien aikana huomattavasti.

– Seksistä ja seksuaalisuudesta puhutaan yhteiskunnassamme aina vain avoimemmin. On luonnollista, että samalla esiin nousee uusia kysymyksiä, pohdinnan aiheita ja jopa paineita. Kenties myös kynnys mieltä askarruttavista pulmista puhumiseen on hiljalleen madaltunut, Turunen aprikoi.

Tyypillinen seksuaalineuvonnan asiakas on noin 30-vuotias tai tätä hieman nuorempi nainen.

Sexpo tarjoaa neuvontaa ja vastauksia kysymyksiin päivystävän neuvontapuhelimen, anonyymin nettineuvonnan sekä kasvokkain tai videoyhteyksin tapahtuvan seksuaalineuvonnan avulla.

Tyypillinen seksuaalineuvonnan asiakas on noin 30-vuotias tai tätä hieman nuorempi nainen. Nettineuvonta on Turusen mukaan erityisesti nuorten suosiossa, siinä missä puhelinneuvonnassa enemmistönä ovat eri ikäiset miehet. Vastaanotoilla käy myös yhä enenevissä määrin pariskuntia ja monisuhteisia.

Kysyimme, mitkä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset sysäävät suomalaisia eri seksuaalineuvontapalvelujen ääreen. Kävi ilmi, että mielen päällä askarruttavat pitkälti samat aiheet sukupuolesta tai iästä riippumatta. Listasimme niistä viisi yleisintä:

1. Seksuaalinen häpeä

Seksi ja seksuaalisuus hävettävät yllättävän montaa suomalaista tavalla tai toisella. Kyseessä on universaali, kaiken ikäisiä koskettava tunne, joka kaihertaa valtaosan seksuaalineuvontaan hakeutuneen mieltä.

Osa tunnistaa ja tiedostaa seksuaalisen häpeän jo itse, kun taas osalla häpeä on vielä epämääräinen, tunnistamaton tunne, joka heijastuu yksilön seksielämään ja oman seksuaalisuuden ilmaisemiseen.

– Häpeän vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi vaikeutena nauttia seksistä, omien tarpeiden ilmaisun vaikeutena, oman kehon ja sen reaktioiden häpeämisenä tai seksuaalisten mieltymysten ja fantasioiden häpeämisenä ja peittelynä.

Yhteydenottoja yhdistää Turusen mukaan huoli siitä, onko oma kokemus, tunne tai halu normaali.

– Pyrimme aina korostamaan, ettei ole yhtä oikeaa tapaa harrastaa seksiä tai nauttia omasta seksuaalisuudesta. Monelle valtavan suurta helpotusta tuo jo tieto siitä, ettei ole asian kanssa yksin – että omat ajatukset tai halut eivät ole millään tapaa poikkeavia.

Jo pelkkä seksuaalisesta häpeästä ääneen puhuminen normalisoi asiaa ja auttaa työstämään tunnetta.

– Paras vastalääke häpeälle on itsemyötätunto. Harmillisen moni velloo paitsi häpeässä, myös vahvassa itsekritiikissä ja riittämättömyyden tunteissa. Kun nämä ajatusmallit ja tunteet tiedostaa, suhdetta itseen voi alkaa työstämään lempeämpään suuntaan.

Lue lisää: Kinkyseksi voi herättää monissa häpeää – seksuaaliterapeutti kertoo, miksi se on turhaa ja mainitsee yhden asian, mikä seksissä pitää aina muistaa

2. Seksitautien pelko

Seksitautien pelko työllistää seksuaalineuvojia ja -terapeutteja viikoittain. Etenkin korona-aikana pelot ja huolet ovat korostuneet suuresti.

– Monella positiivinen seksitautitulos tuntuu romahduttavan koko intiimielämän. Saamme lukuisia huolestuneita puheluita siitä, voiko esimerkiksi herpeksen kanssa elää normaalia elämää, voiko enää koskaan harrastaa seksiä tai miten kertoa seksitaudistaan uudelle kumppanille.

Seksitaudit eivät poissulje sitä, etteivätkö seksielämä ja parisuhde voisi olla onnellisia tai ettei lastensaanti olisi mahdollista.

Yksi syy seksitautien aiheuttamiin pelkoihin piilee puutteellisessa seksuaalikasvatuksessa. Seksitaudeista on saatettu puhua koulussa pelottelevaan sävyyn, minkä myötä monella seksitauteihin liittyy paljon pelkoja ja häpeää. Turunen sanookin pyrkivänsä ennen kaikkea rauhoittelemaan huolestuneita ihmisiä.

– Vaikka seksitaudeilta onkin lähtökohtaisesti hyvä pyrkiä suojautumaan, pyrimme silti normalisoimaan aihetta ja tuomaan ilmi, että taudit koskettavat monia. Usein myös muistutamme, etteivät seksitaudit poissulje sitä, etteivätkö seksielämä ja parisuhde voisi olla onnellisia tai ettei lastensaanti olisi mahdollista.

Lue lisää: Nämä taudit voivat tarttua seksissä – yksi yleisimmistä on usein salakavalasti oireeton

3. Halu ja haluttomuus

Seksuaalinen halu askarruttaa suomalaisia vuodesta toiseen. Kysymyksiä herättää niin kyltymätön seksuaalinen halu kuin totaalinen haluttomuuskin. Pariskunnat saattavat ottaa myös yhdessä yhteyttä ja kysyä neuvoja tilanteeseen, jossa seksuaaliset halut ja tarpeet eroavat suuresti toisistaan.

– Jälleen toistuu kysymys siitä, onko normaali: olenko normaali, jos en halua yhtä paljon seksiä kuin toinen tai jos haluan seksiä enemmän kuin toinen. Tapaan usein kysyä asiaa pohtivalta, häiritseekö asia häntä itseään. Jos paineet kumpuavat kumppanin suunnalta, kyseessä on tällöin parisuhteen haaste, jota olisi tärkeä puida yhdessä kumppanin kanssa.

Yleistä on, ettei oikein tiedetä, millaiset asiat tai teot itseä seksissä sytyttävät ja koetaan painetta olla kokeilunhaluinen tai hyperseksuaalinen.

Lue lisää: Jos kumppani ei halua seksiä, hänelle kannattaa esittää yksi yllättävä kysymys, sanoo seksuaaliterapeutti

Haluttomuus ja eripariset seksuaaliset halut ovat yleisiä syitä sille, miksi pariskunnat hakeutuvat seksuaalineuvontaan.

Turunen muistuttaa, ettei seksuaalinen halu liity aina vain seksin määrään, vaan kysymyksiä ja pulmia voivat aiheuttaa myös kumppanien erilaiset mieltymykset, toiveet ja fantasiat seksiin liittyen.

– Toisaalta myös puhdas epätietoisuus omista mieltymyksistä on usein esiintyvä aihe. Yleistä on, ettei oikein tiedetä, millaiset asiat tai teot itseä seksissä sytyttävät ja koetaan painetta olla kokeilunhaluinen.

Lue lisää: ”Seksitön elämä on äärimmäisen vapauttavaa” – aseksuaalisuus voi hävettää, vaikka ei tarvitsisi

4. Kokemattomuus ja kumppanin kaipuu

Kyseinen aihepiiri nousee esiin pääosin sinkkujen yhteydenotoissa. Moni kokee huolta ja häpeää vähäisistä parisuhde- ja seksikokemuksistaan tai yksinäisyyttä ja surua siitä, ettei rinnalle ole löytynyt vielä sopivaa kumppania. Myös vaikeus muodostaa läheisiä ihmissuhteita on jo useamman vuoden ajan toistunut pulma.

– Usein näihin linkittyy erilaisia mielenterveysongelmia. Kokemattomuuden ja yksinolon taustalla voi olla esimerkiksi ahdistusta, masennusta tai sosiaalisten tilanteiden pelkoa.

Jos kokemattomuus tai sinkkuus aiheuttaa kipuilua, Turunen pyrkii vahvistamaan yksilön itsetuntemusta ja perkaa läpi yksilöllisiä pelkoja, asenteita ja uskomuksia asiakkaan kanssa.

– Omat kielteiset uskomukset itsestä, omasta arvosta ja omista kyvyistä, esimerkiksi kyvystä löytää itselleen kumppani, ovat kovin lannistavia ja voivat toimia esteenä ihmissuhteiden luomiselle. Siksi olisi hyvä tutkailla omia asenteita ja uskomuksia ja tehdä tilaa uusille ajatuksille.

5. Avoimet suhteet

Suomalaisten kiinnostus avoimiin suhteisiin on kasvanut viime vuosien aikana, ja tämä näkyy myös Sexpon yhteydenotoissa.

Pariskunnat tulevat vastaanotolle paitsi pohtimaan parisuhteen avaamista, myös kysymään neuvoja tilanteeseen, jossa avoimeen suhteeseen ryhtyminen aiheuttaa erimielisyyttä.

– Avoimet suhteet ovat selkeästi ihmisiä kutkuttava aihe etenkin nyt, kun tietoisuus aiheesta on lisääntynyt ja esimerkkejä avoimessa suhteessa elävistä näkyy mediassa yhä enemmän. Ei siis ole mikään ihme, että useampi pari on alkanut pohtia, voisiko kyseinen suhdemuoto sopia heillekin.

Lue lisää: Kiinnostaako avoin suhde? On yksi hetki, jolloin siihen ei ainakaan kannata ryhtyä, sanoo seksuaaliterapeutti

Turunen kertoo pariskuntien tulevan vastaanotolle paitsi pohtimaan parisuhteen avaamista, myös kysymään neuvoja tilanteeseen, jossa avoimeen suhteeseen ryhtyminen aiheuttaa erimielisyyttä pariskunnan osapuolten välillä. Avoimet suhteet kirvoittavat kysymyksiä ja keskustelua koskien muun muassa toiveiden yhteensovittamista, suhteen sääntöjä ja rajoja, mustasukkaisuutta, ajankäyttöä ja sen jakautumista eri kumppanien välillä sekä ehkäisyä ja seksitaudeilta suojautumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?