”Menin antamaan suojatonta suuseksiä” – 5 mahdollista merkkiä sukupuolitaudista

Sukupuolitauti voi edetä vaivihkaa ilman oireita. Vaikka oireita ei ole, taudin voi tartuttaa edelleen seksikumppaniinsa.

Voit parhaiten suojautua seksitaudeilta käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Se, oletko kenties saanut tartunnan, selviää vain tutkimuksissa.

3.3.2022 20:30

Suojaamattomaan seksiin satunnaisen kumppanin kanssa liittyy aina seksitaudin riski.

Seksitaudin voi saada, jos kumppanin emätineritettä, siemennestettä, esiliukastetta tai verta pääsee limakalvolle tai avoimiin haavoihin.

Seksitaudit ovat yleisimmin joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia seksin välityksellä tarttuvia infektioita.

Klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes ovat yleisimpiä Suomessa seksiteitse tarttuvia tauteja. Viime vuosina etenkin tippurin esiintyvyys on lisääntynyt.

Listasimme seksitauteihin liittyviä oireita:

1. Oireita ei ole

Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia tai niiden oireet voivat olla vähäisiä.

Esimeriksi valtaosa klamydiatartunnoista on oireettomia. Naisilla klamydia voi ilmetä kohdunkaulan tulehduksena, johon ei liity oireita. Myös vain osalla tippurin saneista on oireita.

2. Virtsaamisessa on ongelmia

Klamydian oireita voivat olla kirvely virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve ja vuoto virtsaputkesta.

Tippuri voi aiheuttaa miehillä kirvelyä, virtsaamistarpeen tihentymistä ja märkäistä vuotoa virtsaputkesta sekä naisilla virtsaamisvaivoja.

– Mikäli virtsan mukana tulee märkäistä eritettä, se voi olla merkki klamydiasta tai tippurista, sanoi ihotautilääkäri aiemmin jutussamme.

Herpes voi puolestaan aiheuttaa kipua virtsatessa.

Lue lisää: Tiina sai sukupuolitautitesteistä kahdet eri tulokset – lääkäri: Testit ovat luotettavia, mutta muutama asia pitää huomioida

3. Epätavalliset vuodot

Klamydiassa oireina voi olla lisääntynyttä valkovuotoa, yhdynnän jälkeistä veristä vuotoa ja alavatsakipuja.

Naisilla tippuri voi aiheuttaa epämääräistä valkovuotoa. Jos infektio kehittyy sisäsynnytintulehdukseksi, se voi aiheuttaa esimerkiksi alavatsakipua, lisääntynyttä valkovuotoa tai veristä tihkuvuotoa.

Seksitautien havaitseminen välittömästi seksin jälkeen voi olla hankalaa, koska osa taudeista itää useita viikkoja. Esimerkiksi virtsaamiseen liittyvät ongelmat voivat olla merkki seksitaudista.

4. Limakalvo- ja iho-oireet

Herpeksen ensi-infektion oireina voivat olla sukuelinten iholla ja limakalvoilla todetut pinnalliset, helposti rikkoutuvat rakkulat ja haavaumat.

Kondylooma puolestaan on syylän kaltainen, kukkakaalimaisesti ulkoneva tai litteä. Naisilla kondyloomia esiintyy tavallisimmin ulkosynnyttimissä, emättimen aukossa, välilihassa sekä joskus emättimessä ja kohdunnapukassa.

Miehillä kondyloomia voi olla esinahassa, terskassa, virtsaputkessa ja siittimen varressa. Kondyloomia voi olla myös peräaukon ympärillä ja peräaukossa.

5. Taudit voivat oireilla suussa

Seksitaudit voivat tarttua myös suuhun. Tauti voi tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen.

Suuhun tarttuneet seksitaudit aiheuttavat suussa ja nielussa erilaisia oireita. Ne eivät ilmaannu välittömästi tartunnan jälkeen, vaan taudille tyypillisen itämisajan kuluttua.

Taudit ovat usein huomaamattoman vähäoireisia tai täysin oireettomia, jolloin ainut keino tietää tartunnasta on sukupuolitautitestissä käyminen.

Kondylooma

Oireet vaihtelevat suuresti, ja piilevä tauti voi olla myös täysin oireeton. Suun limakalvoilla voi esiintyä kukkakaalimaisia visvasyyliä, joita tyypillisesti ilmaantuu kieleen, pehmeään suulakeen, huuliin, suupohjaan ja posken limakalvoihin.

Tippuri

Tippuri on usein oireeton, mutta se saattaa kuitenkin aiheuttaa limakalvoaftoja, ientulehdusta, kurkkukipua ja imusolmukkeiden turpoamista.

Klamydia

Klamydiabakteeri lisääntyy huonosti suun limakalvoilla, ja siksi klamydiaa esiintyy muita seksitauteja harvemmin suussa ja nielussa. Nieluklamydia voi olla oireeton, tai se voi aiheuttaa melko vähäisiä oireita, kuten nielun punoitusta ja imusolmukkeiden turvotusta.

Herpes

Tunnen itseni todella typeräksi, kun menin antamaan suojatonta suuseksiä miehelle, vaikka tiesin että hänellä on joskus ollut genitaaliherpeksen oireita. Mietin, kuinka helposti oireeton herpes tarttuu ja jos saan sen nyt suun kautta, oireileeko se huulessa vai genitaalialueella?

Näin kysyy eräs nainen Hivpointin sivuilla.

Vastaus kuuluu näin: ”Jos on hyväillyt toisen sukuelimiä suulla, voi tartunnan saada suuhun, jolloin myös oireet ilmaantuvat suun ja nielun alueelle”.

Suojaudu ja testaa

Parhaiten seksitauteja vastaan voi suojautua käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Suuseksisuojan voit ostaa valmiina tai tehdä sen itse kondomista.

Tartuntaa ei voi itse päätellä oireista, vaan diagnoosi perustuu aina tutkimuksiin.

Seksitautitestiin on hyvä mennä aina, jos...

  • on harrastanut suojaamatonta seksiä

  • kondomi on mennyt rikki

  • on seksitaudin oireita

Lähteitä: Terveyskirjasto, Hivpoint

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?