Ennen Veeraa, 28, ja Kaisaa, 34, ahdisti parisuhteissaan. Nyt he tietävät miksi. Kumpikaan ei koe perinteistä monogaamista suhdemuotoa omakseen.
Monogaamiseen suhteeseen liittyvät jäykät roolit ja tietynlainen polku, jota pitkin parin odotetaan etenevän. Muihin ihastumista tai muiden pitämistä ihan vain viehättävänä pidetään tyypillisesti vääränä.
– Silloin en voisi olla minä. En pystyisi olemaan suhteessa, jossa minun pitäisi piilottaa itseäni, sanoo Veera.
Kaikenlaiset ihmiset ja ihmisyys kiinnostavat häntä, kuten myös Kaisaa.
– Rakastan ihmisiä ja syviä yhteyksiä, ja koen, että minulla on paljon annettavaa, Kaisa sanoo.
”Ymmärsin, että on muitakin tapoja olla suhteessa kuin monogamia.
Kaisa kuuli kymmenen vuotta sitten ensi kertaa monisuhteisuudesta, tarkemmin ottaen polyamoriasta.
Polyamorisessa suhteessa kumppanit ovat yhdessä sopineet, että rakkaus-, intiimi tai seksisuhteita voi olla useampia. Suhteessa voi olla enemmän kuin kaksi osapuolta tai osapuolilla voi olla useampia rinnakkaisia suhteita.
– En ollut heti, että sehän on kuin minä, mutta ymmärsin, että on muitakin tapoja olla suhteessa kuin monogamia. Aloin huomata, että olen onnellisimmillani silloin kun voin puhua avoimesti, ja kun se otetaan vastaan, Kaisa kertoo.
Omista tarpeista ja tunteista puhuminen on kaikenlaisissa suhteissa ensiarvoisen tärkeää. Kahden ihmisen monogaaminen parisuhde voi ikävimmillään typistyä pelkäksi roolileikiksi, jos pari ei pysty puhumaan vaikeista asioista.
Veera ja Kaisa ovat ystäviä, ja he tekevät yhdessä monisuhteellisuutta käsittelevää podcastia. Molemmat ovat ammatiltaan muotoilijoita, Kaisa on myös seksuaalikasvattaja.
3 harhaluuloa monisuhteisuudesta
Veeran ja Kaisan vetämässä Monisuhteellista-podcastissa on käsitelty muun muassa suhteen avaamista, polyamoriaa ja monisuhteisuuteen liittyviä harhaluuloja.
Tässä kolme tyypillistä harhaluuloa monisuhteisuudesta:
1. ”Kyse on ennen muuta seksistä tai seksihurjastelusta.”
Todellisuus: Seksi on vain yksi ihmissuhteiden osanen. Se on toisille tärkeämpää kuin toisille. Joillekin monisuhteisuus voi tarkoittaa etenkin seksiä, toisille erityisesti rakkautta.
2. ”On kyse välivaiheesta. Ihminen ei vain vielä ole löytänyt sitä oikeaa, johon sitoutua.”
– Tämä harhaluulo vertautuu helposti sinkkuihin, että sä nyt vaan olet yksin ja tulet löytämään toisen. Jonkun yhden, joka tekee onnelliseksi. Se on kuin Disney-satu, Kaisa sanoo.
Todellisuus: Sitoutumista ei määritä kaikille se, kenen kanssa harrastaa seksiä tai ketä rakastaa, vaan sitoutuminen voi merkitä myös muita asioita. Sitoutumista voivat olla esimerkiksi yhteiset lapset, tulevaisuudensuunnitelmat tai tunne siitä, että toinen on valmis auttamaan ja kuuntelemaan.
Monisuhteisuudessa voi syvimmillään olla kyse ihmisen koko identiteetistä, riippumatta siitä onko hänellä suhteita vai elääkö hän yksin.
”Sitoutumista voivat olla esimerkiksi yhteiset lapset.
3. ”Mustasukkaisuuden kanssa joutuu väistämättä kamppailemaan tai monisuhteinen ei ole lainkaan mustasukkainen.”
Todellisuus: Mustasukkaisuuden taustalla on monenlaisia tunteita, jotka tulevat esiin eri lailla eri elämäntilanteissa. Monisuhteisetkin tuntevat mustasukkaisuutta, mutta sen ei kuulu olla koko elämää myrkyttävä olotila.
Mustasukkaisuutta voi oppia käsittelemään, kun tunnistaa sen taustalla olevat tunteet.
”Monisuhteisetkin tuntevat mustasukkaisuutta, mutta sen ei kuulu olla koko elämää myrkyttävä olotila.
Monia eri suhdemalleja
Monisuhteisuus ei ole monogamian vastakohta tai yksi suhdemuoto, vaan oikeastaan kattotermi. Monisuhteisuus voi olla niin polyamoriaa, parinvaihtoa eli swingausta kuin avoimessa suhteessa elämistä.
Lue lisää: Oliver ja Kadri harrastavat parinvaihtoa – tältä näyttää seksibileiden ”leikkialue”
– Monet podcast-vieraamme ovat sanoneet, että he näkevät kaikki ihmiset ainutlaatuisina yksilöinä. Kukaan ei kilpaile jonkun toisen kanssa, eivätkä tunteet muita kohtaan vähennä tunteita yhtä ihmistä kohtaan, Veera sanoo.
Monisuhteisuus vaatii avoimuutta, valmiutta kohdata myös vaikeita asioita sekä halua keskustella ja ymmärtää toisen ihmisen näkökulmaa ja maailmaa.
On tärkeää, että osapuolet ovat yhdessä sopineet suhdemuodosta ja sen pelisäännöistä. Suhteessa voidaan sopia esimerkiksi siitä, että aina kerrotaan jos ollaan menossa treffeille tai yökylään toisen kanssa.
”Kukaan ei kilpaile jonkun toisen kanssa, eivätkä tunteet muita kohtaan vähennä tunteita yhtä ihmistä kohtaan.
Pohdintaa ennen suhteen avaamista
Miten kannattaisi edetä, jos oman suhteen avaaminen kiinnostaa?
– Ensin kannattaa miettiä, miksi haluaa avoimeen suhteeseen, ja millaisia tarpeita itsellä on. Suhteesta pitää sopia, ketään ei voi pakottaa avaamaan suhdetta. Jos avoin suhde tuntuu molemmista hyvältä, siitä kannattaa lukea ja keskustella yhdessä, Veera sanoo.
Keskustelun voi avata esimerkiksi kertomalla monisuhteisuutta käsittelevästä artikkelista, kirjasta tai podcastista, jonka on nähnyt sekä kysymällä toisen ajatuksia aiheesta.
– Joskus voi olla hyvä keskustella aiheesta ensin yleisellä tasolla. Tärkeää on myös ottaa rauhallisesti ja olla lempeä niin itselle kuin toisellekin.
”Tärkeää on myös ottaa rauhallisesti ja olla lempeä niin itselle kuin toisellekin.
Avoimen suhteen pitää itsessään kiinnostaa.
– Se ei ole ratkaisu, jos oman kumppanin kanssa menee huonosti.
Monogamiassa ei Kaisan ja Veeran mukaan ole mitään vikaa, jos sen valitsee tietoisesti.
”Se ei ole ratkaisu, jos oman kumppanin kanssa menee huonosti.
– Monogamia on ihan yhtä tärkeä suhdemuoto kuin muut. Siihen vaan mennään usein ajattelematta. On aina hyvä miettiä, miksi ja mitä ihmissuhteiltaan haluaa, Kaisa sanoo.
Jokaisella on lupa miettiä, millainen suhde tuntuu itsestä hyvältä.