Haluttomuudelle voi löytyä selvä syy – 7 yleisintä asiaa, jotka voivat vaikuttaa paljon

Esimerkiksi stressi, uupumus ja elämäntilanne voivat vaikuttaa seksihaluihin.

Halua voi houkutella esimerkiksi lukemalla eroottista kirjallisuutta, katsomalla eroottisia elokuvia tai sukeltamalla internetin ihmeelliseen maailmaan.

26.1. 19:30

Seksi ei aina huvita. Se on normaalia.

Moni hakeutuu seksuaaliterapeutin luo haluttomuuden vuoksi tai siksi, että halut oman kumppanin kanssa eivät kohtaa.

Mikäli haluttomuus tuntuu ongelmalliselta, harmittaa tai huolestuttaa, asia kannattaa selvittää.

Listasimme yleisimpiä haluttomuuden syitä.

1. Suhteessa ei ole läheisyyttä

Seksihaluissa näkyy se, jos kumppaneiden välillä ei ole läheisyyttä, arjessa ei kohdata eikä huomioida toista tai jos riitoja ei olla käyty läpi, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa sanoi jutussamme.

Toisen koskettaminen kapeutuu etäisyyden myötä helposti pelkkään seksiaktiin liittyväksi. Se voi jumiuttaa tilannetta entisestään.

Kuilua – ja sitä myötä haluttomuutta – kumppaneiden välillä kasvattavat usein arkiset asiat, kuten kiire ja elämänmuutokset.

2. Uupumus

Uupumus vie seksihaluja, ja se on ihan normaalia, sanoi Väestöliiton terapiapalveluiden psykologi Jaana Ojanen jutussamme. Jatkuva uupumus voivat vähentää erityisesti naisilla seksuaalista halua ylläpitävien hormonien määrää.

Seksi vaatii usein henkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Ojanen tietää, että monelle uupuneelle se on ponnistelua vaativa asia. Toisaalta joku voi kokea seksin palauttavana ja seksi voi olla myös voimavaran lähde.

Kaiken ylimääräisen kuormituksen ja väsymyksien keskellä ei seksin harrastamisesta kannata ottaa ainakaan lisää paineita.

Jos haluja läheisyyteen löytyisi, mutta fyysisesti ei yksinkertaisesti jaksa, voi olla hyvä idea panostaa ei-seksuaaliseen läheisyyteen suhteessa.

3. Pikkulapsiarki

Haluttomuus on pienten lasten vanhemmilla yleistä.

Äidin hormonitasapaino muuttuu synnytyksen jälkeen, mikä voi heikentää seksuaalista halukkuutta. Vanhempia voi myös vaivata väsymys, joka saattaa vähentää molempien halukkuutta.

Lääkärikeskus Aavan mukaan haluttomuus on menee ohi, kun saa taas nukuttua, vauva kasvaa ja hormonitasapaino palautuu normaaliksi. Jos tilanne jatkuu vauva-ajan jälkeen, apua kannattaa hakea.

4. Stressi

Stressaantuneena ei useinkaan tee mieli, sillä stressi vaikuttaa muun muassa hormonitasapainoon.

Pitkäaikaisen stressin tiedetään vaikeuttavan myös orgasmin ja erektion saamista. Ne voivat aiheuttaa häpeää, mikä saattaa nakertaa haluja entisestään.

Lue lisää: Maalaislääkäri Kiminkinen: Erektio-ongelmat voivat olla ensimerkki sairaudesta – mies, selvitä nämä 5 asiaa

Myös liika tavanomaisuus ja läheisyys parisuhteessa saattavat lisätä haluttomuutta.

5. Suorituspaineet

Ulkonäkö- ja suorituspaineet voivat laimentaa haluja. On vaikea rentoutua, jos oma tai toisen keho on vaikea hyväksyä.

Suorituspaineet voivat aiheuttaa monenlaisia kiihottumis- ja orgasmiongelmia, minkä vuoksi niitä ei kannata vähätellä, sanoi seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Pahimmillaan suorituspaineista johtuva ahdistus voi kasvaa niin isoksi, että ihminen alkaa vältellä seksiä. Mikäli aihetta ei käsitellä, kumppani voi tulkita tilanteen esimerkiksi niin, ettei suorituspaineista kärsivä ole kiinnostunut seksistä hänen kanssaan.

– Seksuaalisuudelle tulisi antautua, luopua elämän suorittamisesta, Seksuaaliterapeutti Maria Linkoaho-Nordling Sexposta sanoi jutussamme.

6. Terveys

Haluttomuuden taustalla voi olla myös jokin sairaus tai lääkitys. Esimerkiksi yksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista on haluttomuus: sairaus vaikuttaa aineenvaihduntaan ja hidastaa siten seksihaluja herätteleviä hormoneja.

Myös elintavat, kuten runsas alkoholinkäyttö, voivat vaikuttaa halukkuuteen.

7. Suostut seksiin, vaikka et haluaisi

Seksuaalisen halun säilymisen kannalta on tärkeää, että ei rakastele tai osallistu muunlaisenkaan seksuaaliseen kanssakäymiseen vastoin omaa tahtoaan.

Kyky sanoa "ei" ja seksiä haluavan partnerin kyky kunnioittaa seksiä haluamattoman kieltäytymistä seksistä ovat Terveyskirjaston mukaan olennaisia tekijöitä niin seksuaalisen halun säilymisessä kuin sen uudelleen löytymisessä.

Lyhytaikaisesta haluttomuudesta ei tarvitse huolestua

Seksihalut voivat vaihdella kausittain. Halun määrä myös vaihtelee läpi elämän.

Jos seksuaalisen halun vähäisyys on itselle tai suhteelle ongelma, asiasta kannattaa aina keskustella kumppanin kanssa. Puhuminen on kaikkeen seksiin liittyvässä ensiarvoisen tärkeää.

Yli puolisen vuotta jatkuneen haluttomuuden syy voi olla hyvä selvittää, mikäli asiaa vaivaa mieltä ja suhdetta.

Kokonaan seksittömiäkin liittoja on. Voiko sellaisessa olla onnellinen?

– Kyllä, jos halutaan olla yhdessä ja ystäviä, ja se on molemmille täysin hyvä tilanne. Silloin kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, että liitto olisi vääränlainen tai huono, Minna Oulasmaa totesi jutussamme.

Lue lisää: Eikö taaskaan haluta? Ammattilaisen neuvo on helppo ymmärtää mutta vaikea noudattaa

Lähteitä: Lääkärikeskus Aava, Terveyskirjasto, Väestöliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?