Tekikö tapailemasi henkilö yllättävän katoamistempun? Uusi tutkimus tarjoaa siihen syyn

Uusi tutkimus viittaa siihen, että ghostaamisen taustalla voi olla esimerkiksi narsistisia persoonallisuuspiirteitä.

Ghostaaminen on tullut nettideittailun myötä puheenaiheeksi.

20.1. 16:17

Oharit. Katoamistemppu. Häviäminen takavasemmalle. Ghostaus.

Homma etenee jouhevasti toisiin treffeihin, ehkä jopa kolmansiin, kunnes treffikumppani jättää tylysti vastaamatta yhteydenottoihin.

Miksi ihmeessä?

Syy katoamiseen voi juontaa juurensa ghostaajan lapsuudesta ja kyvystä käsitellä tunteita.

– Jos lapsuudenkodissa ei ole saanut näyttää tunteitaan, ei osaa ehkä aikuisenakaan tunnistaa ja sanoittaa niitä. Silloin voi olla vaikea myös kohdata toisen tunteita. Ghostaaja siis mahdollisesti kompuroi omien ja toisen tunnekokemusten kanssa, eikä tiedä, miten vaikea tilanne kannattaisi hoitaa, sanoi ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Johanna Kivinen jutussamme.

Ghostaaja siis mahdollisesti kompuroi omien ja toisen tunnekokemusten kanssa, eikä tiedä, miten vaikea tilanne kannattaisi hoitaa.

Uusi tutkimus avaa asiaa lisää. Siitä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Tutkimuksen mukaan katoamista voi selittää se, että ghostaajalla on tietynlaisia, synkkiä persoonallisuuspiirteitä. Niin kutsuttu synkkä kolmikko ovat: narsistisuus, psykopaattisuus ja machiavellismi. Niitä yhdistävät esimerkiksi muiden ihmisten manipulointi, itsekeskeisyys ja empatian puute.

Lue lisää: Näin psykiatrinen sairaanhoitaja Jenni Kiviniemi neuvoo narsistin uhreja – on olemassa erityisesti 6 keinoa, joilla toipuminen haavoittaneesta suhteesta voi helpottua

Jos ihmisellä on näitä piirteitä, katoaminen voi tuntua hänen mielestään muita hyväksyttävämmältä.

Lue lisää: Kun tapailukumppani tai ystävä häipyy ilman selityksiä, se sattuu: ”Hän on katkaissut yhteydenpidon, ja tietää miksi”

Monia mahdollisia syitä

Acta Psychologica -lehdssä julkaistu tutkimus tehtiin verkkokyselynä Yhdysvalloissa. Mukana oli 341 vapaaehtoista.

Kysymyksillä pyrittiin muun muassa kartoittamaan vastaajien persoonallisuuspiirteitä sekä saamaan selkoa siitä, mitä vastaajat ghostaamisesta ajattelevat. Heiltä tiedusteltiin myös, ovatko he itse lopettaneet suhteen ilman sen suurempia selityksiä.

Lue lisää: Onko sinut ”ghostattu”? Kolmekymppinen mies kertoo nyt, miksi tekee katoamistempun

Ne, jotka saivat synkistä piirteistä paljon pisteitä, pitivät yhteydenpidon äkillistä katkaisemista hyväksyttävämpänä lyhytaikaisissa suhteissa kuin muut.

Äkillisen katoamisen syyt voivat juontaa juurensa muistakin asioista. Taustalla voi olla esimeriksi jokin trauma, jonka jokin asia toisessa ihmisessä tuo pintaan. Joskus se voi olla esimerkiksi jotain mitä toinen sanoo, tekee tai tuntee tai miltä hän jopa näyttää, Johanna Kivinen kertoi jutussamme.

Onko tapailukumppanisi ”kadonnut” selittämättä asiaa? Keskustele aiheesta alla!

Raja normaalina pidetyn käytöksen ja persoonallisuushäiriön välillä on Terveyskirjaston mukaan liukuva. Esimerkiksi narsismi on yksi persoonallisuushäiriöistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?