Antti, 34, on etsinyt kumppania lähes 20 vuotta – suomalaismiehet kertoivat tutkijalle, miksi puolisoa on vaikea löytää - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Antti, 34, on etsinyt kumppania lähes 20 vuotta – suomalaismiehet kertoivat tutkijalle, miksi puolisoa on vaikea löytää

Yksin jäämisen ketju on saattanut saada alkunsa jo lapsuudessa.

Miesten kirjoitelmia sinkkuudesta tarkastellaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

20.11. 13:49

Miksi joidenkin suomalaismiesten on vaikea löytää kumppania? Miesten kirjoitelmia sinkkuudesta tarkastellaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. 25–64-vuotiaiden miesten tahattoman kumppanittomuuden taustalla näyttäisi olevan sekä itsestä että ulkoisista tekijöistä johtuvia syitä.

Itsestä johtuvia syitä ovat esimerkiksi kokemukset kelpaamattomuudesta: osa miehistä kokee, etteivät he kelpaa sellaisina kuin ovat, kertoo Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Anu Kinnunen.

– Ulkoisia tekijöitä sen sijaan ovat esimerkiksi ajatukset potentiaalisten kumppanien vaativuudesta. Miesten kirjoitelmissa esiintyi tarinoita vaativista naisista, Kinnunen toteaa.

Onko sinulla ollut vaikeuksia löytää puolisoa? Kerro tilanteestasi kommenttiosiossa tai lähettämällä tarinasi osoitteeseen antti.karjalainen@iltasanomat.fi tai WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019. Yhteydenotot käsitellään luottamuksellisesti.

Anu Kinnunen.

Kinnusen väitöskirjan aineisto osoittaa, että yksinäisyys on yhteydessä alentuneeseen onnellisuuteen. Pahimmillaan taustalla on koulukiusaamista, mistä alkaa jonkinlainen pidemmän linjan ketju, ja miehet jäävät myös aikuisina tahtomattaan yksin.

Kinnusen mielestä kirjoitelma-aineisto osoittaa sen, kuinka tärkeää jo varhainen sosiaalisten suhteiden kehittyminen on.

Muita aineistossa esille nousseita kumppanittomuuden syitä olivat esimerkiksi se, että kumppanin löytämistä ei pidetä kovinkaan tärkeänä ja viihdytään hyvin myös itsekseen. Etenkin jo parisuhdekokemusta omaavilla miehillä kumppanin pitäisi tuoda elämään selkeästi jotakin lisää eikä riitä, että vierellä on ”kuka tahansa”.

– Osa miehistä toivoo kumppania, mutta kokee elämäntilanteensa esimerkiksi jatkuvien työmatkojen takia liian hankalaksi.

”Koen, että tässä suhteessa olen epäonnistunut suuresti”

Väitöskirjassa on lainattu suomalaismiesten vastauksia. Miehet eivät esiinnyt tekstissä oikealla nimellään vaan pseudonyymien valinnassa on käytetty vastaajan kanssa samana vuonna syntyneiden miesten yleisimpiä nimiä. Tutkimustuloksista ei ole mahdollista ulkopuolisen tunnistaa vastaajaa.

– Olen kokenut elämisen ilman parisuhdetta pääsääntöisesti negatiivisena ja se on aiheuttanut melkein kahden vuosikymmenen ajan pahimmillaan masennusta, ahdistusta sekä itsetuhoisia ajatuksia… Vaikka elämässäni on paljon merkityksellistä sisältöä, koen että tässä suhteessa olen epäonnistunut suuresti ja se vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon ja minäkuvaan, Antti, 34, kertoi.

Jari, 64, puolestaan sanoi, etteivät arvomaailmat olleet kohdanneet mahdollisten kumppanien kanssa.

– Etsin myös älykästä ja viisasta naista ja kait he ovat sitten niin viisaita, etteivät astu parisuhteen sudenkuoppaan, vaan nauttivat vaihtelusta ja seikkailuistaan. En halua sanoa luonnevikaisia, mutta niin erilaisia arvomaailmoja ja outoa käytöstä olen kohdannut, ettei monesti mitään sidelankaa löydy suhteeseen. Olen ajatellut, että kait omassakin päässä jotain vikaa kun ei ole vähempään tyytyväinen.

Marko, 53, kuvaili, kuinka ulkopuolinen paine seurustella voi olla suuri.

– Ainakin kehä kolmosen ulkopuolella on jokaisen teinin seurusteltava, jollei pidettäisi hulluna. Siellä ympäristön paine on niin kova että sitä sitten aletaan seurustelemaan vaikka minkälaisen tollon kanssa jotta oltaisiin niin sanotusti normaaleja.

Leskinaisilla paljon tahatonta kumppanittomuutta

Muutaman vuoden takaisen tutkimuksen perusteella joka toinen suomalainen sinkkumies kokee kumppanin löytämisen vaikeaksi, ja vain hyvin pieni vähemmistö kokee, ettei kumppanin löytämiseen liity minkäänlaisia ongelmia, kertoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula. Väestöliiton tutkimukseen osallistui 10 000 suomalaista.

Kontulan mukaan kaikkein yksinäisimpiä ja pessimistisimpiä parisuhteen löytämisen suhteen ovat keski-ikäiset, eronneet miehet.

Toinen suuri tahtomattaan ilman kumppania jääneiden suomalaisten joukko löytyy yli 60-vuotiaiden leskinaisten keskuudesta. Kontulan mukaan moni leski on ikään kuin luopunut toivosta ja miettii, kannattaako kyseisessä iässä enää edes yrittää etsiä ketään.

Osmo Kontula.

– Tästä taas ajaudutaan helposti murehtimaan, että ei ole ketään kenen puoleen kääntyä. Monilla iäkkäämmillä leskinaisilla on myös pelkoja siitä, että heille tapahtuu jotakin pahaa kotona eikä kukaan saa tietää asiasta – että he kuolevat yksin kotiin ja heidät löydetään vasta pitkän ajan päästä. Moni silti reagoi yksinäisyyteen eristäytymällä kotiinsa, kertoo Kontula.

Väestöliiton Finsex-tutkimusten mukaan kaikista suomalaisista sinkuista yhä useampi kokee kumppanin löytämisen vaikeaksi. Tällaiset kokemukset ovat lisääntyneet sinkkujen keskuudessa koko 2000-luvun.

Tutkija Anu Kinnunen uskoo taustalla vaikuttavan vahvasti sen, että kumppaneita on alettu etsiä enenevässä määrin sähköisten deittailusovellusten kautta.

– Etenkin ihmisten, jotka eivät ole ulkoisesti kovin edustavia, on entistä vaikeampi löytää kumppania. Normit ovat muuttuneet ulkonäkökeskeisemmiksi: myös sellaiset ihmiset, jotka eivät olisi välttämättä ulkonäkökeskeisiä tavallisessa sosiaalisessa elämässä, saattavat näiden sovellusten kautta yhtäkkiä muuttua sellaisiksi, sanoo Kinnunen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?