Suomalaisten seksuaalinen avoimuus on kasvanut, kysely paljastaa: ”Poikkeuksellinen aika voinut vauhdittaa”

Lähes puolet suomalaisista kertoo kyselyssä suhtautumisensa seksiin ja seksuaalisuuteen muuttuneen aiempaa avoimemmaksi.

Seksuaaliterapeutti neuvoo kokeilemaan aika ajoin jotain uutta ja kiehtovaa.

15.10.2021 20:45

Suomalaisten asenteet seksuaalisuutta ja seksiä kohtaan ovat muuttuneet avoimemmiksi. Asia käy ilmi Kaalimato.comin kyselytutkimuksesta, johon vastanneista 45 prosenttia kertoi suhtautumisensa muuttuneen avoimempaan suuntaan.

Seksuaalinen avoimuus on lisääntynyt sukupolvi sukupolvelta. Kyselytutkimuksen perustella muutos on suurinta 25–34-vuotiailla, mutta 65–70-vuotiaista vastaajistakin kolmannes kertoo suhtautuvansa seksiin aiempaa avoimemmin.

Muutos näkyy esimerkiksi aiempaa avoimempana suhtautumisena seksivälineisiin.

Kyselytutkimukseen vastasi 1000 suomalaista. Vastaajat olivat iältään 18–70-vuotiaita.

Tabujen kanssa edelleen tekemistä

Kaalimadon seksuaaliterapeutin Annukka Lavikaisen mukaan seksi ei suurilta osin ole enää tabu. Syyksi hän arvelee tiedon ja samaistumispinnan saatavuuden sekä asenneilmapiirin muuttumisen aiempaa hyväksyvämmäksi.

– Myös tämä poikkeuksellinen aika on osalla ihmisistä voinut vauhdittaa oman seksuaalisuuden tutkailua ja sisäistettyjen asenteiden käsittelyä, Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Vaikka seksuaalisuuteen liittyvä ymmärtäväisyys ja hyväksyvyys on lisääntynyt, tekemistäkin on.

Lavikaisen mukaan ennakkoluuloja ja kielteisyyttä liitetään edelleen esimerkiksi miesten seksivälineisiin, anaaliseksiin, sadomasokistiseen seksiin, naisten aktiiviseen seksielämään ja avoimiin suhdemuotoihin.

Ennakkoluuloja ei murreta yhdessä yössä.

– Avoin suhtautuminen seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan on pitkä prosessi. Se voi jopa aika ajoin pysähtyä hetkeksi. Omaan suhtautumiseen uusia asioita kohtaan vaikuttaa sekä oma elämänhistoria ja suhde itseen että ympäristö ja suhteet muihin ihmisiin, Lavikainen kertoo.

Avoin suhtautuminen seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan on pitkä prosessi.

Seksuaaliterapeutin vinkit mielen avartamiseen

Lavikainen antaa kolme vinkkiä mielen avartamiseen seksiä ja seksuaalisuuden näkökulmasta.

Ensimmäisenä hän neuvoo etsimään tietoa itselle vieraista asioista. Samalla saattaa oppia jotain itsestään, hän vinkkaa.

Toisena Lavikainen neuvoo tiedostamaan oman asenteensa. Jos huomaa toistuvasti arvostelevansa toisen tekemisiä tai jotain ilmiötä, heränneiden tunteiden äärelle kannattaa pysähtyä. Mistä tunne kumpuaa? Pienikin muutos ajatustavassa vie eteenpäin.

Viimeisenä Lavikainen kehottaa kokeilemaan aika ajoin jotain uutta ja ravistelemaan elämää säännöllisesti. Hän suosittelee poistumaan mukavuusalueelta ja kokeilemaan jotain uutta ja kiehtovaa aina tilaisuuden tullen.

Lue lisää: Pinja Eskola, 26, on cp-vammainen seksipositiivinen aktivisti, joka puhuu avoimesti somessa – ”On saatettu olettaa, että eihän minulla voi olla seksielämää, koska olen vammainen”

Lue lisää: Kuinka moni tulee pelkässä yhdynnässä? Asiantuntija vastaa 5 väitteeseen naisen orgasmista

Lue lisää: Kaisa ja Harri kertovat, miksi seksi loppui suhteessa – ja miltä se tuntuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?