Mitä tehdä, kun seksi loppuu suhteessa? Seksuaaliterapeutti kertoo myös yleisimmät syyt - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Mitä tehdä, kun seksi loppuu suhteessa? Seksuaaliterapeutti kertoo myös yleisimmät syyt

Kun seksi loppuu parisuhteessa, se on vaikeaa myös haluttomalle. – Vaikein seksitemppu on seksipuhe, asiantuntija sanoo.

Suhde voi voida hyvin ilman seksiä, jos se kuitenkin tyydyttää osapuolten tarpeet esimerkiksi turvallisuudesta ja kohdatuksi tulemisesta. Monille kuitenkin juuri seksi on keskeinen tapa olla yhteydessä omaan kumppaniin.

13.9. 20:30

Seksin loppuminen parisuhteessa on yleensä molemmille osapuolille kipeä paikka. Oli itse halukas tai haluton, pintaan nousee häpeän, syyllisyyden, riittämättömyyden ja huonommuuden kokemuksia.

– Seksuaalisuus on ihmisen syvää olemista, minkä takia se herättää vahvoja tunteita, seksuaali- ja pariterapeutti Pauliina Flang selittää.

Pariterapiaan hakeutuneiden parien joukossa on yleistä, että seksielämä on loppunut kokonaan tai lähes kokonaan.

Syy tilanteeseen voi olla halujen eriparisuus tai se, ettei seksielämä vastaa toiveita. Elämä voi olla hyvin kiireistä tai toisella osapuolella on haluun vaikuttava psyykkinen tai fyysinen sairaus.

Yksi yleisimpiä syitä seksittömyyteen on parisuhteen kommunikaatio-ongelmat ja riidat.

– Jos ei ilmaise suhteessa omia tunteitaan ja tarpeitaan, eikä voi hyvin, niin totta kai se vaikuttaa myös seksiin, huomauttaa pari- ja seksuaaliterapeutti Juha Penttinen.

Jos ei ilmaise suhteessa omia tunteitaan ja tarpeitaan, eikä voi hyvin, niin totta kai se vaikuttaa myös seksiin.

Seksittömyys on ongelma, jos toinen tai molemmat parisuhteen osapuolet sen sellaiseksi kokevat.

Flang muistuttaa, että parisuhde voi voida hyvin ilman seksiä, jos se kuitenkin tyydyttää osapuolten syvimmät tarpeet esimerkiksi turvallisuudesta ja kohdatuksi tulemisesta. Useille ihmisille kuitenkin juuri seksi on keskeinen tapa olla yhteydessä omaan kumppaniin. Siinä tapauksessa tilanteesta kannattaa keskustella.

– Vaikein seksitemppu on seksipuhe. Kannattaa lähteä siitä, miltä itsestä tuntuu ja mitä itse tarvitsisi. Jos toinen ei pysty puhumaan, häntä voi pyytää kuuntelemaan, Flang kehottaa.

Vaikein seksitemppu on seksipuhe. Kannattaa lähteä siitä, miltä itsestä tuntuu ja mitä itse tarvitsisi. Jos toinen ei pysty puhumaan, häntä voi pyytää kuuntelemaan.

Penttinen kannustaa uteliaisuuteen ja lempeyteen.

– Voi vaikka kysyä, että oletko itse huolissasi siitä, ettei meillä enää ole ollut seksiä moneen viikkoon tai kuukauteen.

Omien tunteiden jakaminen on tärkeää siksi, että usein molemmista osapuolista voi tuntua samalta, vaikka toinen haluaisi ja toinen ei. Silloin vaikea keskustelu voi yhdistää paria. Jos toinen ei kuitenkaan suostu puhumaan, pakottaa ei voi. Aina voi kuitenkin toimia itse.

– Usein kysytään, että mitä hyötyä siitä on, jos minä esimerkiksi lähden terapiaan ja kumppani ei, mutta pari on systeemi. Kun toinen saa perspektiiviä ja hänen suhtautumisensa tilanteeseen muuttuu, muutos jalkautuu myös parisuhteeseen, Flang sanoo.

Usein kysytään, että mitä hyötyä siitä on, jos minä esimerkiksi lähden terapiaan ja kumppani ei, mutta pari on systeemi. Kun toinen saa perspektiiviä ja hänen suhtautumisensa tilanteeseen muuttuu, muutos jalkautuu myös parisuhteeseen.

Terapeutit korostavat, ettei seksiin tarvitse ryhtyä vastentahtoisesti. Parisuhteen molempien osapuolien olisi kuitenkin hyvä tunnistaa, mikä heidän osuutensa nykytilanteesta on.

Penttisen mukaan toimiva seksielämä kysyy esimerkiksi kykyä pitää itsestään fyysisesti ja henkisesti huolta ja sen hyväksymistä, että oma ja toisen seksuaalisuus muuttuu ajan myötä.

Oma ja toisen seksuaalisuus muuttuu ajan myötä.

– Haluttomuudessa on usein kyse siitä, että parin seksielämä ei ole muuttunut vastaamaan sitä, mitä osapuolet seksiltä, erotiikalta ja läheisyydeltä tänä päivänä haluavat.

Jos tilanne on pysyvästi se, että toinen haluaa ja toinen ei, on mietittävä, miten haluava osapuoli voisi yhä vaalia omaa seksuaalisuuttaan.

– Jos haluaa säilyttää parisuhteen ja molempien elämän hyvänä seksittömyydestä huolimatta, niin onko toisella ihmisellä sitten mahdollisuus toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan esimerkiksi muiden ihmisten kanssa, Flang mainitsee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?