Uskalluksen puute estää monia toteuttamasta fantasioitaan – seksuaali­terapeutti listaa kolme asiaa, jotka voivat auttaa

Fantasioista ei ole syytä tuntea syyllisyyttä. Ne voivat antaa tietoa omasta halusta ja toiveista sekä auttaa kiihottumaan.

Kyselyn mukaan 54 prosenttia suomalaisista fantasioi mielellään omassa rauhassa ja 15 prosenttia yhdessä kumppanin kanssa.

1.9.2021 19:30

Seksifantasiat voivat tehdä seksistä – yksin tai yhdessä – monipuolisempaa sekä auttaa kiihottumaan.

Yksi suosituimmista fantasioista on kolmen kimppa. Myös sitominen ja seksi julkisella paikalla kutkuttavat.

– Haluaisin rohkeampia juttuja. Joitain olen ehdottanutkin, kuten sitomista. Olisi myös kiva kokeilla kolmatta osapuolta, miestä tai naista, sanoi 37-vuotias nainen Ilta-Sanomien kyselyssä.

Lue lisää: Suomalaiset paljastivat salaiset seksitoiveensa – ”Haluaisin joskus kokeilla miltä tuntuisi...”

Lue lisää: Suomalaisten yleisimmät seksifantasiat – yksi kuuma haave on ylitse muiden

Kaalimato.comin toteuttaman kyselytutkimuksen vastaajista puolestaan 69 prosenttia kertoo fantasioivansa joko yksin tai yhdessä kumppaninsa kanssa.

Naisista lähes joka viides fantasioi, mutta ei halua viedä fantasioitaan lainkaan käytäntöön. Miehistä näin toteaa joka kymmenes. Syy saattaa olla se, että naisten ja miesten fantasioissa on eroja.

– Naiset fantasioivat tavanomaisesti miehiä monivivahteisemmin. Fantasiat sisältävät tarinaa ja tunteita, ja niitä ei välttämättä pysty viemään toteen juuri sellaisena, kuin on mielessään ajatellut, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Jos fantasia on suoraviivaisempi, sen toteuttaminen voi tuntua helpommalta.

Toisaalta on varsin tavallista fantasioida asioista, joita ei oikeasti edes halua toteuttaa.

Mikäli fantasia tuottaa iloa ja mielihyvää, siitä ei kannata tehdä ongelmaa.

Jos fantasian toteuttaminen ei vahingoita muita, voi halutessaan tuoda fantasiaa tai sen osia myös käytäntöön.

Rohkeuden puutetta

Vastaajista 14 prosenttia kokee, että omien fantasioiden toteuttamista estää rohkeuden puute. Uskalluksen puute on hieman useammin esteenä miesten fantasioiden toteuttamisessa.

– Jos fantasian toteuttaminen ei vahingoita muita, voi halutessaan tuoda fantasiaa tai sen osia myös käytäntöön. Uskallusta toteuttamiseen voi lisätä häpeästä irti päästäminen, oman fantasian täydellinen hyväksyminen ja rohkeus olla muiden edessä sellainen kuin on, Lavikainen sanoo.

Fantasioihin liittyvistä ajatuksista ei ole syytä syyllistää itseään.

– Mikäli fantasia tuottaa iloa ja mielihyvää, siitä ei kannata tehdä itselleen ongelmaa, vaikka sen sisältö olisi kuinka roisi – onhan fantasia vain päässäsi, sanoi seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen aiemmin jutussamme.

Tanskasen mukaan on tärkeää pohtia omia fantasioitaan ja halujaan ilman, että tuomitsee itseään.

– Se, että annat itse itsellesi ylipäätään luvan tutkia sitä, mistä mielessäsi kiihotut, on hyvä alku. Se, että on sinut fantasioidensa ja halujensa kanssa, helpottaa esimerkiksi niistä puhumista kumppanille.

Lue lisää: Aiheuttavatko seksifantasiat päänvaivaa? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten niihin kannattaa suhtautua

Fantasia voi olla tiedon lähde. Se saattaa kertoa jotain tärkeää omista tarpeista ja haluista sekä siitä, mitä kaipaa omaan seksielämäänsä.

Fantasioihin ei Annukka Lavikaisen mukaan kuitenkaan kannata kiinnittyä liikaa. Silloin voi jäädä huomaamatta, millä kaikilla tavoilla voi saada tyydytystä tässä ja nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?