Mistä voi tietää, onko suhteessa narsistin kanssa? ”Etsi tiettyjä kaavoja”

Jos joku ei tunnu hyvältä, se ei ole hyvä juttu, Thomas Erikson sanoo uudessa kirjassaan.

Moni voi tajuta vasta jälkeenpäin, kuinka epänormaalia elämä narsistin kanssa oli.

Mistä tietää, että narsisti on lähellä? Muun muassa tähän kysymykseen kirjailija Thomas Erikson pyrkii vastaamaan teoksessaan Narsistit ympärilläni – kuinka toimia itsekkäiden ihmisten kanssa (Atena).

Helppoa narsismin tunnistaminen ei ole. Narsisti voi olla aluksi hurmaava eikä hänen todellisesta luonteestaan välttämättä saa selvää. Narsisti voi esittää suoranaista unelmien prinssiä tai prinsessaa kuukausikaupalla ennen kuin todellinen minä paljastuu.

Eriksonin ohje on: etsi tiettyjä kaavoja. On hyvä suhtautua terveen tarkkaavaisella asenteella ihmiseen, josta ei vielä tiedä paljoakaan.

Lue lisää: Tietty, toistuva kaava voi paljastaa, että olet suhteessa narsistin kanssa – psykoterapeutti tunnistaa sen heti

Narsistin kanssa elävät alkavat lopulta uupua kumppaninsa käytökseen.

Miten narsisti voi käyttäytyä suhteessa?

Tässä muutama esimerkki Eriksonilta:

  1. Narsisti on jatkuvasti pettynyt. Mitä tahansa kumppani sanoo tai tekee, se ei koskaan täysin riitä. Kritiikkiin löytyy aina aihetta.

  2. Toinen varoitussignaali: narsisti ei koskaan asetu oman kumppaninsa puolelle. Teki ja sanoi kumppani mitä tahansa, se ei kelpaa – on kyse sitten vaikka remontoinnista tai mielipiteistä. Tämä on narsistille yksi tapa pitää toista ihmistä tossun alla.

  3. Narsisti voi olla kylmä ja vähätunteinen. Hän voi osoittaa yhdessä hetkessä hellyyttä, seuraavassa hetkessä hän onkin torjuva.

  4. Narsisti voi estää hankkimasta ystäviä. Hän haluaa riistää kaikki kumppaninsa mahdolliset tukiverkot, jotta tämä pysyisi eristyksissä muilta.

  5. Narsisti ei kestä minkäänlaista kritiikkiä, vaikka kritisoi itse muita. Hän saattaa reagoida kritisointiin rajustikin.

  6. Narsisti uhkailee esimerkiksi lasten huoltajuudella tai suhteen lopettamisella. Narsisti voi myös uhata huhujen levittämisellä.

Kaikki narsistit eivät Eriksonin mukaan käyttäydy samalla tavalla jatkuvasti. Voi olla, että muutama kaava toistuu säännöllisesti ennen kuin tajuaa mistä on kyse.

– Muista tämä: jos joku ei tunnu hyvältä, se ei ole hyvä juttu. Erikson sanoo.

Lue lisää: ”En luottanut syvimpään tunteeseen, että tämä ei ole normaalia” – Liisi, 39, kertoo, miksi narsistia on niin vaikea jättää

Tunnusmerkkejä

Narsismi on persoonallisuushäiriö. Sen yleisimpiä tunnusmerkkejä ovat Eriksonin mukaan muun muassa nämä:

  • epärealistinen, suureellinen minäkuva

  • voimakas itsekeskeisyys

  • kopeus ja ylimielisyys

  • kritisoi ja tuomitsee mielellään muita

  • ei koe tarvetta noudattaa sääntöjä

  • erittäin herkkä kritiikille

  • pitää vallasta ja kehuista

Diagnoosin voi tehdä vain koulutettu asiantuntija.

Lue lisää: 17 kohdan lista: Näillä kysymyksillä ammattilaiset seulovat mahdolliset narsistit muiden joukosta

Psyykkistä väkivaltaa ei Eriksonin mukaan pidä hyväksyä missään olosuhteissa. Esimerkiksi jatkuva solvaaminen, aliarviointi, nimittely muiden kuullen tai uhkailu eivät ole hyväksyttäviä.

Kirjassaan Erikson antaa neuvoja myös siihen, miten suhde narsistiin voi olla viisainta lopettaa. Yksi tärkeimmistä asioista on pyrkiä rikkomaan narsistin kaavaa ja ottamaan etäisyyttä esimerkiksi niin, että häneen ei enää reagoi välittömästi. Narsistille ja hänen käytökselleen on hyvä pyrkiä pistämään rajat.

Erikson on aiemmin kirjoittanut muun muassa psykopaateista.

Lue lisää: Nämä merkit saattavat paljastaa, että olet ihmissuhteessa narsistin kanssa

Lue lisää: "En voinut laskea puhelinta kädestäni, koska minun tuli olla saatavilla aina ja heti” – terapeutti kertoo, miten toimia narsistisen kumppanin kanssa

Lue lisää: Nämä kavaltavat kysymykset voivat paljastaa ystäväsi narsistiksi: ”Hänestä saa vaikutelman...”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?