Kun tapailukumppani tai ystävä häipyy ilman selityksiä, se sattuu: ”Hän on katkaissut yhteydenpidon, ja tietää miksi”

Jos itselle tärkeä ihminen yhtäkkiä lopettaa yhteydenpidon, on luonnollista, että se tuntuu pahalta, lyhytterapeutti Johanna Kivinen sanoo.

Ihmisellä on tarve olla yhteydessä toisiin. Hylätyksi tuleminen sattuu.

1.8.2021 17:15

Häipyikö ystävä tai seurustelu- tai tapailukumppani ilman selityksiä kuin tuhka tuuleen?

On ymmärrettävää, että se voi kirpaista ja kovaa. Ihmisellä on tarve olla yhteydessä toisiin. Hylätyksi tuleminen sattuu.

Nettideittailumaailmassa katoamistemppua kutsutaan ghostaamiseksi. Homma etenee jouhevasti toisiin treffeihin, ehkä jopa kolmansiin, kunnes treffikumppani jättää tylysti vastaamatta yhteydenottoihin.

– Luulen, että ghostausta on ollut aina, ja että sitä voi tapahtua kaikissa ihmissuhteissa, nyt se on vain digitalisaation myötä tullut entistä näkyvämmäksi, sanoo asiaa pohtinut ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Johanna Kivinen.

Luulen, että ghostausta on ollut aina, ja että sitä voi tapahtua kaikissa ihmissuhteissa.

Kivinen on saanut aiheeseen liittyen paljon kysymyksiä sosiaalisessa mediassa.

Jos itselle tärkeä ihminen yhtäkkiä häipyy ja lopettaa yhteydenpidon, on Kivisen mukaan luonnollista, että se tuntuu pahalta. Mikäli on kokenut aiemmin jotain vastaavaa, kuten koulu- tai työpaikkakiusaamista, voivat vanhat kokemukset nousta uudestaan pintaan.

– Silloin tunnekokemukset voivat olla varsin vahvoja ja monimutkaisiakin.

Teinkö jotain väärin? Onko minussa jokin vika? Tällaisia ajatuksia voi nousta mieleen. Vastauksia ja selityksiä ei kuitenkaan tule.

Katoamistempun tehnyt pääsee yleensä vähemmällä.

– Hän on katkaissut yhteydenpidon, ja tietää miksi.

Lue lisää: Suomalaiset kertovat nyt itse, miksi katosivat deittikumppanin elämästä ilman selityksiä

Miksi joku ghostaa?

Syy katoamiseen voi juontaa juurensa ghostaajan lapsuudesta ja kyvystä käsitellä tunteita.

– Jos lapsuudenkodissa ei ole saanut näyttää tunteitaan, ei osaa ehkä aikuisenakaan tunnistaa ja sanoittaa niitä. Silloin voi olla vaikea myös kohdata toisen tunteita. Ghostaaja siis mahdollisesti kompuroi omien ja toisen tunnekokemusten kanssa, eikä tiedä, miten vaikea tilanne kannattaisi hoitaa, Kivinen sanoo.

Jos lapsuudenkodissa ei ole saanut näyttää tunteitaan, ei osaa ehkä aikuisenakaan tunnistaa ja sanoittaa niitä. Silloin voi olla vaikea myös kohdata toisen tunteita.

Taustalla voi olla myös jokin trauma, jonka jokin asia toisessa ihmisessä tuo pintaan, triggeröi. Joskus se voi olla esimerkiksi jotain mitä toinen sanoo, tekee tai tuntee tai miltä hän jopa näyttää.

Traumatriggerillä tarkoitetaan sitä, että jokin arkinen asia tässä hetkessä nostaa pintaan aiempiin traumaattisiin tilanteisiin liittyvät käsittelemättömät ja vaikeat tunteet. Tätä ei välttämättä itse täysin edes huomaa.

Yhtenä päivänä hän vain jättää vastaamatta. Tylyt pakit tuntuvat ymmärrettävästi pahalta, kun toinen ei anna selitystä käytökselleen.

Miten päästä yli ghostaamisesta?

Harvalle on helppoa, jos itselle tärkeä ihminen katkaisee yhteydenpidon.

– Eikä sen tarvitsekaan olla, Kivinen sanoo.

Saa olla surullinen ja pettynyt. Saa tuntea itsensä hylätyksi ja loukatuksi. Se on aivan normaali reaktio.

Itselleen on myös hyvä antaa aikaa työstää kokemustaan rauhassa. Avuksi voivat olla keskustelut ystävien tai muiden läheisten kanssa. Hylkäämiskokemuksiin voi myös hakea ulkopuolista keskusteluapua.

Lue lisää: ”Luhistuneita haaveita saa surra”, sanoo terapeutti ja kertoo, miten kipeistäkin pettymyksistä voi päästä yli

Omaa itseä ei ole mieltä syyttää.

– Yksipuolinen ihmissuhteen päättäminen ei kerta kaikkiaan ole reilua, vaikka kaikilla onkin lupa valita keiden kanssa aikaansa viettää. Toista kunnioittavaa on kertoa, miksi päättää suhteen.

Toista kunnioittavaa on kertoa, miksi päättää suhteen.

Lue lisää: Onko sinut ”ghostattu”? Kolmekymppinen mies kertoo nyt, miksi tekee katoamistempun

Lue lisää: Miehet kertovat, mikä nettideittailussa mättää – nainen antaa väitteisiin napakan vastauksen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?