Olisiko syytä erota? 3 tärkeää kysymystä, joita asiantuntijat suosittelevat miettimään - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Olisiko syytä erota? 3 tärkeää kysymystä, joita asiantuntijat suosittelevat miettimään

Joskus ero vain on se kannattavin ratkaisu.

On huono merkki, jos joitain asioita ei mielellään jaa tai ala käsitellä toisen kanssa.

25.7. 8:45

Tuntuuko siltä, että olet ajautunut eri suuntiin kumppanisi kanssa? Tai onko seksielämässä pulmia? Tällöin mieleen voi juolahtaa ajatus eroamisen mahdollisuudesta.

Moni vannoo suhteen alussa, että suhtautuu kumppaniinsa ja yhteisiin touhuihin iäti yhtä ihastuneesti kuin tutustumisvaiheessa. Sittenkin käykin toisin. Elämään ilmaantuu asioita, jotka tuntuu vievän ison osan huomiosta.

Moni havahtuu vasta eron myötä siihen, että menettää jotain arvokasta ja ainutlaatuista. Siksi kannattaa skarpata ajoissa, kirjoitti erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kolumnissaan.

Lue lisää: Skarppaa ajoissa ja ehkäise ero – Elina Tanskanen neuvoo, miten huomioit kumppanin tavallisessa arjessa

Tässä kolme eroon liittyvää peruskysymystä:

1. Miten valita kumppani, jonka kanssa ei edes päätyisi eroon?

Alkuihastuminen on kuin elämää vaaleanpunaisessa kuplassa. Pohdi kuitenkin, miksi juuri tämä tietty ihminen pysäytti sinut. Mitä tarvitset häneltä, miksi haluat suhteeseen, neuvoi eroasiantuntija Helka Belt jutussamme.

Jos haet ensisijaisesti esimerkiksi hyväksyntää, et välttämättä pysty olemaan suhteessa täysin oma itsesi. Sen sijaan olet jo pitkällä, jos sinulla on toive tasaveroisesta kumppanista, jonka kanssa haluat aidosti jakaa elämäsi.

Hyvää on myös se, jos toisen kanssa voi olla oma itsensä ilman esittämisen tai miellyttämisen tarvetta.

Lue lisää: Erokierteessä on syytä katsoa peiliin – ”Tässä meillä suomalaisilla on opittavaa”

2. Miten eron voi ennaltaehkäistä?

Parisuhde on kuin silta. Jos toinen pylväs alkaa liikkua, silta menee rikki, jos toinen pylväs ei suostu liikkumaan. Molemmilla osapuolilla on siis vastuu liitosta, Helka Belt sanoi.

Jos suhteessa on ristiriitoja, pyri tunnistamaan, mistä ne johtuvat. Apua voi hakea asiantuntijoilta tai vaikka eroseminaarista. Tarve muutokseen löytyy yleensä omasta itsestä. Jos sitä ei käsittele, samat pulmat siirtyvät helposti seuraavaan suhteeseen.

Lue lisää: Kaksi avioeroa, eivätkä muutkaan suhteet kestäneet – Helka huomasi toistavansa haitallista kaavaa ja auttaa nyt muita eronneita

Elina Tanskanen kehottaa huomioimaan kumppania arjessa pienin elein: sano jotain kivaa, kiitä, kuuntele, silitä hänen käsivarttaan, pidä kädestä ja halaa. Pyri myös viljelemään kiitollisuutta.

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow on listannut nämä toimivan parisuhteen tunnusmerkit:

  • Uskalletaan olla eri mieltä

  • Paljastetaan pelot, toiveet ja heikot kohdat

  • Kannustetaan toista

  • Annetaan väljyyttä, mutta otetaan myös lähelle

Toimivassa suhteessa voi puhua kaikenlaisista asioista, mutta samaa mieltä toisen kanssa ei silti tarvitse olla. Huono merkki on, jos joitain asioita ei mielellään jaa tai ala käsitellä toisen kanssa.

Lue lisää: Parisuhdekouluttaja listaa toimivan ja toimimattoman suhteen tunnusmerkit – kummalta listalta tunnistat oman suhteesi?

Hyvän parisuhteen mittari ei ole se, että siinä on aina helppoa ja leppoisaa, vaan se, että siinä halutaan pysyä yhdessä vaikeuksista huolimatta, eroasiantuntija Marika Rosenborg on sanonut.

3. Milloin ero on kannattava ratkaisu?

Toista ihmistä ei voi muuttaa, joten jos yhteiset toiveet ja tavoitteet eivät työstämisestä huolimatta kohtaa, voi olla parasta erota. Tai jos toinen ei ole valmis keskustelemaan tai hyväksymään, että jonkun tulee muuttua. Eroaminen ei ole epäonnistumista, eikä syyllisyyttä ja häpeää ei ole tarve tuntea, Helka Belt muistutti.

Väestöliiton psykologin Anna Salmen mukaan ihmiset kysyvät usein, mistä tietää, että pitää erota. Toive on monesti se, että joku antaisi selkeän ohjeen.

Salmen mukaan tulisi kuitenkin muistaa, että eroaminen on ennen kaikkea prosessi, jossa toisesta irrottaudutaan tunnetasolla. Kun ihminen tunnistaa, että tahtoa olla tässä suhteessa ei enää yksinkertaisesti ole, juttu on yleensä lopullisesti ohi. Tahtoa voi olla vielä jäljellä, vaikka tilanne olisi miten vaikea.

Tahto voi puolestaan kannustaa hakeutumaan pariterapiaan tai laittamaan muuten paukkuja parisuhteeseen, jotta tulen saisi taas kytemään. Jos nuotio on täysin loppuun palanut, tulta voi olla miltei mahdotonta saada uudelleen syttymään.

Eroasiantuntija Marika Rosenborg ei näe mieltä jatkaa parisuhteessa, joka tuottaa tuskaa, ja jota ei yrityksistä huolimatta saa toimimaan.

– Joskus pitää vain hyväksyä, että se mikä ei toimi, ei toimi. En myöskään ajattele, että parisuhde on onnellisen elämän edellytys. Toimiva ja rakkaudellinen suhde on suuri ilo, mutta elämästä voi nauttia ilman sitäkin. Ei parisuhdetta pidä sietää hinnalla millä hyvänsä, Rosenborg sanoi jutussamme.

Toisinaan ero on suurta viisautta.

– Jos on toivottomuutta ja kokee, että on yrittänyt kaiken. Katsonut myös terapiakortin.

Lue lisää: Erotako vai ei? Psykologi: Tästä tiedät todella, että suhteesta kannattaa vain lähteä

Lue lisää: Eroasiantuntija kertoo, miten pääset sydänsuruista yli ja missä ajassa sen pitäisi tapahtua – tietystä syystä ero lyhyestäkin suhteesta voi olla raastava

Lue lisää: Arttu ja Jenny tutustuivat, kun olivat molemmat eroamassa kumppaneistaan – nyt he paljastavat, mikä saa tämän suhteen toimimaan: ”Se on myös seksikästä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?