2 merkkiä joista tiedät, että suhteella on vielä toivoa – ”Voi saada ihmeitä aikaan” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

2 merkkiä joista tiedät, että suhteella on vielä toivoa – ”Voi saada ihmeitä aikaan”

Suhdekriisissä voi todellisuudessa olla kyse omasta kipuilusta, joka heijastuu parisuhteeseen, sanoo pariterapeutti Jonna Räisänen.

Eroajatuksiakaan ei aina tarvitse säikähtää, sanoo pariterapeutti.

6.7. 19:00

Jokainen pari kohtaa ennen pitkää ristiriitoja ja erimielisyyksiä – eikä se tarkoita, että parisuhteessa itsessään olisi jotain vialla.

– Jos näin ei tapahtuisi, tulee mieleen, mukautuuko toinen kumppani liikaa – uskaltaako hän esimerkiksi ilmaista omia tunteitaan tai tarpeitaan, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti ja pariterapeutti Jonna Räisänen Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksesta.

Ongelmalliseksi ristiriidat muuttuvat siinä vaiheessa, jos niitä ei pystytä rakentavasti ratkomaan, ja tulehtunut tilanne jää päälle.

Kun kiristävä tilanne jatkuu tarpeeksi pitkään, jommallekummalle osapuolelle voi tulla jopa mieleen, olisiko eroaminen ratkaisu.

Lue lisää: Tästä tiedät olevasi liian mustasukkainen – 6 merkkiä siitä, että menet liian pitkälle

Pohditko jo eroa?

Eroajatuksiakaan ei aina tarvitse säikähtää, Räisänen sanoo.

–Joskus eropohdinnassa on itse asiassa kyse siitä, että haluaa vain päästä epämiellyttävästä tunteesta eroon. Eli jos on hyvin suuttunut tai vihainen kumppanilleen, ero voi tuntua hyvältä ajatukselta siinä tunnekuohussa.

Harvemmin me kehitymme ja kasvamme samaan tahtiin kumppanin kanssa, joten omat kriisit voivat näyttäytyä parisuhteen kriisinä.

Jos taas havahtuu siihen, että eropohdinta jatkuu päiviä ja viikkoja, on hyvä pysähtyä miettimään, mihin asiaan ero oikeastaan olisi ratkaisu.

– Pohdi, mikä silloin muuttuisi ja mieti myös sitä, jätätkö esimerkiksi joitakin omia toiveitasi tai tarpeitasi sanomatta kumppanillesi. Eli kaipaatko jotakin sellaista, mitä et ole edes sanonut ääneen?

Suhteen kriisissä voi joskus olla kyse omasta kipuilusta, joka heijastuu parisuhteeseen.

Sekin kannattaa pitää mielessä, että suhteen kriisissä voi todellisuudessa olla kyse omasta kipuilusta, joka heijastuu parisuhteeseen.

– Harvemmin me kehitymme ja kasvamme samaan tahtiin kumppanin kanssa, joten omat kriisit voivat näyttäytyä parisuhteen kriisinä.

Lue lisää: Eroasiantuntija kertoo, miten pääset sydänsuruista yli ja missä ajassa sen pitäisi tapahtua – tietystä syystä ero lyhyestäkin suhteesta voi olla raastava

Nämä merkit lupaavat hyvää

Mistä kriisin keskellä sitten tietää, onko suhteella vielä toivoa?

Räisänen kertoo työssään havainneensa pari asiaa, jotka usein enteilevät hyvää jatkoa kriisiytyneelle suhteelle.

– Jos kumppania kohtaan löytyy vielä arvostusta ja kunnioitusta vaikeissakin kriiseissä, usein tässä kulkee rinnalla myös toivo paremmasta.

Syyttelyn sijaan käytä aikaa enemmän sen tutkiskeluun, miksi itselläsi on paha olla.

Kun huomaa olevansa arvostettu, kumppania kohtaan herää herkemmin empatian tunne – mikä taas helpottaa hänen kokemuksensa ymmärtämistä vaikeassa tilanteessa.

Kun huomaa olevansa arvostettu, kumppania kohtaan herää herkemmin empatian tunne vaikeassakin tilanteessa.

– Hyvä merkki on myös se, jos huomaat, että kumppani alkaa syyttävällä sormella osoittamisen sijaan tutkia itseään. Tämä tarkoittaa sitä, että hän ottaa vastuun omasta tontistaan suhteessa ja konfliktitilanteissa, Räisänen sanoo.

Toimi parisuhteen kriisitilanteessa näin

Räisäsen ensimmäinen suositus vaikeuksiin ajautuneille pareille on syyttelyn lopettaminen.

– Syyttelyn sijaan käytä aikaa enemmän sen tutkiskeluun, miksi itselläsi on paha olla ja miten itse käyttäydyt suhteessa kumppania kohtaan.

– Omaa toimintaa muuttamalla voi saada ihmeitä aikaan!

Pariterapeutti muistuttaa, että vaikka suhteessa on vaikeaa, se ei silti tarkoita sitä, että ongelmia tarvitsee puida koko ajan.

– Välillä on hyvä ottaa myös hengähdystaukoja joko itsekseen tai yhdessä kumppanin kanssa.

Räisänen myös kannustaa ihmisiä hakemaan ajoissa apua esimerkiksi terapiasta.

– Aina ei tarvita pitkiä terapiaprosesseja, vaan joskus jo muutamat käynnit auttavat avaamaan parisuhteen solmuja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?