Seurusteluraha, mikä ihme se on? Psykoterapeutti varoittaa, mihin rahan saaminen kumppanilta voi johtaa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Saatko seurustelu­rahaa? Psyko­terapeutti varoittaa, mihin se voi johtaa

Kumppanilta saatu raha voi olla vilpitöntä välittämistä toisesta – tai jotain aivan muuta.

Taloudellisesti pienituloisempi voi olla parisuhteessa haavoittuvammassa asemassa.

4.7.2021 19:00

”Tyttöystäväni on alkanut vaatia seurustelurahaa, jotta saa maksettua pakolliset kauneuskustannukset (meikit, kampaaja, yms.). Onko tämä joku vitsi vai maksatteko muutkin tällaista?”

Näin ihmettelee eräs kyselijä Vauva.fi-sivuston keskustelupalstalla.

Vastaajista osa pitää seurustelurahaa täysin normaalina käytäntönä. Kumppania on tavallista tukea etenkin, jos pariskunnan tulotasot eroavat suuresti toisistaan.

”Kyllä meillä mies maksaa minulle sellaista kuukausirahaa, yleensä jotain 300–700 euroa kuussa. Käytän sen usein sisustamiseen jne. yhteiseen, mutta laitan myös säännöllisesti tuon rahan avulla ripset ja käyn kampaamossa. Hän maksaa myös minun salikortin ja tekee sen ihan omasta halustaan. Hän tahtoo, että meillä on sama elintaso huolimatta siitä, että hän tienaa vuodessa 100k enemmän kuin minä.”

”No mutta totta kai! Pitäähän sitä poikaystävän vuoksi kaunistautua eikä se ilmaista ole.”

Osa kommentoijista vaikuttaa kuitenkin olevan sitä mieltä, että seurustelurahan maksaminen ei kuulu suomalaiseen tasa-arvoiseen parisuhteeseen.

”Dubaissa nämä. Ei normaalia täällä.”

”Et todellakaan anna. Sanot, että kelpaat ilman meikkiä.”

”What! Penniäkään en ole poikaystävältäni saanut. Voisikohan niitä vaatia takautuvasti?”

Onko seurusteluraha vilpitön tapa osoittaa toiselle välittämistä ja huolenpitoa vai voiko taustalla piillä jotain muutakin?

Toiseen saa turvautua

Väestöliiton Terapiapalveluiden pari- ja perhepsykoterapeutti Suvi Kiuas tunnustaa, ettei ole törmännyt seurustelurahan käsitteeseen aiemmin, mutta tietää, että raha on asia, josta parisuhteessa keskustellaan ja riidellään paljon.

Hyvinvoivassa parisuhteessa talouteen liittyvät ajatukset ovat hänen mukaansa jaettuja ja parisuhteessa kannetaan yhdessä huolta siitä, että molemmat pärjäävät taloudellisesti.

Tulotasot suhteen osapuolten välillä voivat kuitenkin olla hyvinkin erilaiset, ja elämässä saattaa tulla vastaan aikoja, jolloin kaipaa kumppanilta tukea taloudelliseen tilanteeseen.

Toiseen saa turvautua, eikä yksin tarvitse selviytyä, Suvi Kiuas sanoo. Omasta taloudellisesta hyvinvoinnista voi olla ihanaa jakaa toisellekin.

– Kun taloudellinen tuki toiselle on vilpitöntä ja pyyteetöntä huolenpitoa, se voi olla todella tärkeää myös suhteen hyvinvoinnin kannalta. Kokemus siitä, että minusta pidetään huolta, on tärkeä ja lämmin tunne. Samoin kuin se, että haluaa huolehtia toisesta, Kiuas miettii.

Siinä vaiheessa, jos taloudelliseen tukeen liittyy kiitollisuudenvelkaa tai vaatimuksia toista kohtaan, voi siitä olla parisuhteen hyvinvoinnin kannalta haittaa, psykoterapeutti huomauttaa.

– Jos taloudellinen tuki saa toisen tuntemaan itsensä riippuvaiseksi toisesta, muuttaa tasa-arvoinen suhde muotoaan. Tähän voi liittyä myös ikävän valta-aseman muodostumista, mikä saattaa heijastua esimerkiksi suhteen läheisyyteen.

Omat rahat tuovat turvallisuutta

Taloudellisesti pienituloisempi voi olla parisuhteessa haavoittuvammassa asemassa. Tällöin riski taloudelliseen väkivaltaankin saattaa kasvaa, Suvi Kiuas varoittaa.

Taloudellista väkivaltaa voivat olla esimerkiksi toisen rahankäytön kontrolloiminen ja työn saamisen tai tekemisen estäminen.

Psykoterapeutti huomauttaa, että loppujen lopuksi kummallakin on oikeus päättää omasta rahankäytöstään ja omaisuudesta.

– Erilliset rahat saattavat tuoda itsenäisyyden tunnetta, joka myös liittyy läheisesti turvallisuuden tunteeseen.

Kiuas muistuttaa, että sopiva määrä erillisyyttä tuo parisuhteeseen tärkeää tilaa hengittää. Erillisyys ja oma talous antavat turvaa ja ajatuksen siitä, että jos suhde päättyy, selviän.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Rohkaistu keskustelemaan rahasta

Näistä kysymyksistä on hyvä keskustella jo suhteen alkuvaiheessa. Lisäksi on hyvä idea pohtia asioita kumppanin kanssa säännöllisin väliajoin.

  • Millaisia toiveita ja haaveita sinulla on tulevaisuuden suhteen? Miten tavoittelemme haaveita yhdessä?

  • Miten raha-asiat hoidetaan, jos tulotaso on kovin erilainen? Maksammeko puoliksi tai tulotason mukaan?

  • Miten toimimme, jos jommankumman taloudellinen tilanne muuttuu? Mitkä ovat yhteisesti hoidettavia menoja, mitkä taas ovat kummankin omalla vastuulla?

  • Miltä sinusta tuntuu, jos autan sinua taloudellisesti? Miltä sinusta tuntuu, jos maksat enemmän?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?