Miksi mies laukeaa nopeasti seksissä tai erektio ei toimi? Seksuaalineuvoja kertoo - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Monet miehet laukeavat nopeasti tai erektio ei onnistu – seksuaalineuvoja kertoo, mitä taustalla voi olla

Esimerkiksi ennenaikainen siemensyöksy tai erektio-ongelmat ovat hyvin tavallisia. Niiden kanssa ei ole syytä jäädä yksin.

Läheisyyden vaaliminen on aina arvokasta.

28.5. 19:30

Pojan tehtävä on antaa tytölle nautintoa.

Esimeriksi tällaiseen poikien suusta kuultuun lausahdukseen auktorisoitu seksuaalineuvoja Heidi Paananen on törmännyt, kun hän on käynyt yläkoulussa antamassa seksuaalikasvatusta.

Seksuaalisuudesta puhuminen on Paanasen mukaan varsin tärkeää, jotta tietopohjana eivät olisi tabut, ”isoilta pojilta kuullut jutut” tai porno.

– Seksitekniikka, asentotaidot tai orgasmihakuisuus voivat nuorena tuntua varsin tärkeiltä. Ydinasia on kuitenkin läsnäolo hetkessä sekä seksuaalisuuteen tutustuminen ja kokeileminen uteliaasti, yhteisvoimin ja kumppania kunnioittaen, Paananen sanoo.

Todellisuus on toisenlainen kuin stereotypiat

Moni mies taitaa yhä olla kulttuurisen stereotypian vankilassa. Siihen kuuluvia ominaisuuksia ovat vahvuus, maskuliinisuus ja sekin, että miehen kuuluu alati jaksaa seksiä.

Todellisuus on toisenlainen. Esimerkiksi ennenaikainen siemensyöksy tai erektio-ongelmat ovat hyvin tavallisia. Pulmat saattavat kaventaa elämänlaatua ja rassata parisuhdetta, mutta silti moni vaikenee niistä.

Paananen haluaisi vapauttaa miehet taakastaan.

– Miehen ei aina tarvitse jaksaa ja haluta panna, hän sanoo.

Moni kantaa vastuuta, joka ei heille kuuluisi.

Kuuntelu, empatia ja läsnäolo vievät parhaiten kohti nautintoa. Samoin se, että kysyy kumppaninsa toiveista ja kertoo omistaan. Jokaisen seksuaalisuus on omanlaisensa, eikä kukaan voi lukea toisen ajatuksia.

Seksuaalisuus heijastuu muuhun elämään

Paananen on kymmenen vuoden työssään sairaanhoitajana urologisella vuodeosastolla nähnyt, kuinka herkkää maastoa esimerkiksi eturauhasvaivat voivat olla.

– Miehet eivät itse ala puhumaan seksuaalisuudesta, mutta kun tarjoaa tärpin, että on ammattilaisena valmis keskustelemaan, moni haluaa puhua.

 Miehet eivät itse ala puhumaan seksuaalisuudesta, mutta kun tarjoaa tärpin, että on ammattilaisena valmis keskustelemaan, moni haluaa puhua.

Mieltä kaihertavat asioita ja terveyspulmia ei ole mitään mieltä pimittää.

– Seksuaalisuus osuu jokaiseen elämänalueeseen. Kuvittele, että harrastat huikeaa seksiä ennen töihin menoa – onhan se fiilis mahtava, ja päivästä voi tulla todella onnistunut, vaikka töissä olisi hankalaa muuten.

Kun makuuhuoneessa menee huonosti tai sen ovi on kokonaan kiinni, sekin näkyy.

– Jos ongelmia tulee, moni kantaa taakan yksin, vaikka se kannattaisi jakaa suhteessa. Eivät ongelmat ole epäonnistumisia.

 Eivät ongelmat ole epäonnistumisia.

Kolmella neljästä miehestä on usein erektiovaikeuksia

Kolmella miehellä neljästä yhdyntä epäonnistuu erektiovaikeuksien vuoksi joka viidennellä yrityskerralla, selviää Terveyskirjastosta. Syy voi olla jokin sairaus, mutta myös psykologinen.

Muun maussa stressi, väsymys, pelko epäonnistumisesta, seksuaalisuuteen liittyvän häpeän tai syyllisyyden tunteet voivat vaikuttaa erektioon.

Henkinen paine vaikuttaa

Seksuaaliterapeutiksi opiskeleva Paananen kertoo olleensa hiljattain luennolla, jolla sivuttiin erektio-ongelmia.

– Joillakin miehillä voi olla niin kova henkinen paine, että he tarvitsevat sen takia erektiolääkettä hetkellisesti, kunnes usko toimintaan palautuu, hän kertoo kuulleensa.

Erektioon voivat vaikuttaa myös aikaisemmat kokemukset.

– Jos vaikka kumppani on ollut pettynyt tai pilkannutkin, siitä voi jäädä ihan kauhea kivireki sydämeen. Yritä siinä nyt sitten kiihottua!

 Jos vaikka kumppani on ollut pettynyt tai pilkannutkin, siitä voi jäädä ihan kauhea kivireki sydämeen. Yritä siinä nyt sitten kiihottua!

Tällaista tilannetta olisi hyvä purkaa.

Elämäntavoilla iso merkitys

Kaikki elämäntapahtumat voivat vaikuttaa alapäähän, samoin fyysinen terveys.

– Elämäntapojen merkitys on ihan käsittämätön. Ylipaino, tupakointi, stressi ja alkoholinkäyttö vaikuttavat suoraan seksuaalisuuteen.

Runsas alkoholin tai muiden päihteiden käyttö on usein syy esimerkiksi viivästyneeseen siemensyöksyyn.

Viivästyneellä siemensyöksyllä tarkoitetaan vaikeutta saada siemensyöksy 25 minuutin kuluessa yhdynnän alkamisesta (sen tietoisesta hakemisesta huolimatta) tai kyvyttömyyttä saada sitä laisinkaan.

Sekin on hyvä tiedostaa, että seksuaalinen halu ei aina ja kaikilla ole vakio.

Tilanteessa, jossa on samaan aikaan työ- ja muuta stressiä, seksi ei luonnollisestikaan ole alati mielessä. Joskus taas voi tehdä koko ajan mieli.

Vetäydytään, vaikka läheisyys olisikin lääkettä

Toisille seksi voi olla paineiden purkua stressistä.

– Monille miehille tulee välillä tilanteita, joissa laukeaa nopeasti. Sekin on ihan normaalia ja hyväksyttävää.

Vaikka erektio ei onnistuisi tai siemensyöksyn kanssa on suuntaan jos toiseen hankalaa, läheisyyttä ei kannata unohtaa.

– Miehet menevät turhan herkästi maskuliinisuuden vankilaan, häpeään ja pettymykseen ja työntävät kumppania pois. Juuri silloin, kun pitäisi halata ja suukottaa ja mennä lähelle.

Ongelmiin löytyy apua, ja yhdyntäkin on kuitenkin vain yksi osa seksiä.

Aito halu ymmärtää omaa kumppania lähentää.

Itsemyötätuntoa

– Haluaisin kannustaa miehiä tutustumaan itseensä ja toivottaa heille lempeyttä itseä kohtaan, Paananen sanoo.

Kumppanien hän toivoo suhtautuvan toinen toisiinsa empaattisesti.

– Että ei arvosteltaisi vaan kysyttäisiin, voinko auttaa tai haluatko jakaa sydäntä. Halu ymmärtää toista tuo parin lähemmäs toisiaan.

Miehisyyttä ei tarvitse koko ajan olla todistelemassa.

 Miehisyyttä ei tarvitse koko ajan olla todistelemassa.

Toistuvasta ja pidempään jatkuvista seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

– Ongelmien syy pitää selvittää, mutta yksin ei kannata jäädä, vaan puhua asiasta kumppanille, seksuaaliterapeutille tai vaikka kaverille.

Haluttomuuteenkin löytyy tarvittaessa apua, ja sen juurisyy voidaan selvittää.

– On tärkeää, ettei jää yksin.

Seksuaaliset toimintahäiriöt

  • Seksuaaliset toimintahäiriöt ovat tavallisia. Miesten toimintahäiriöitä ovat muun muassa ennenaikainen siemensyöksy ja erektiohäiriö.

  • Erektiohäiriössä mies ei kykene saavuttamaan tai ylläpitämään riittävän vahvaa erektiota, jotta yhdyntä onnistuisi.

  • Herkässä tai ennenaikaisessa siemensyöksyssä mies laukeaa lähes aina ennen kuin hän itse tai hänen partnerinsa sitä haluaa.

  • Seksuaaliset toimintahäiriöt voivat olla psykologisia tai johtua erilaisista sairauksista tai niiden hoidossa käytetyistä lääkkeistä.

  • Orgasmihäiriölle on ominaista jatkuva tai toistuva vaikeus laueta tai saada orgasmi normaalin kiihottumisvaiheen jälkeen.

  • Toimintahäiriöistä kärsivän kannattaa aina puhua ongelmastaan lääkärin kanssa.

  • Mikäli toimintahäiriö on jatkuva, aiheuttaa itselle kärsimystä ja haittaa parisuhdetta, asiasta on viisasta keskustella psykoterapeutin tai seksologin kanssa.

Lähde: Terveyskirjasto

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?