Usein kuulee puhuttavan siitä, että riidat kuuluvat hyvään parisuhteeseen. Pariskuntaa, joka ei ikinä riitele, pidetään hiukan outona.
– Jos ei pysty riitelemään, ei suhde voi olla intohimoinen. Vaikka intohimo ei olisi välttämätöntä, ei toista mielestäni tunne kunnolla, jos ei olla riidelty, neuvotaan esimerkiksi Vauva.fi-palstalla ihmiselle, joka miettii, onko hänen parisuhteensa normaali, kun siinä ei koskaan riidellä.
Mutta onko todella näin?
Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja, psykoterapeutti Heli Vaaranen tyrmää väitteen.
– Riita ei ole välttämätön vaan se, että molemmat saavat olla omine ajatuksineen läsnä ja tulla kuulluiksi. Se on parisuhteessa hurjan tärkeää, hän sanoo.
Vaaranen toteaa, että parisuhteessa pitää osata ja uskaltaa ilmaista erimielisyytensä, mutta sen voi tehdä myös rauhallisesti ja asiallisesti.
”Riita ei ole välttämätön vaan se, että molemmat saavat olla omine ajatuksineen läsnä ja tulla kuulluiksi”, sanoo Heli Vaaranen.
Kuuntele ja anna arvoa toisen sanoille
– Kulttuuri on sillä tavalla muuttunut, että riitoja kohtaan ollaan sallivampia ja riitoja on enemmän. Silti eripuraa aiheuttavia asioita voi käsitellä myös ihan nätisti, Vaaranen sanoo.
– Kun katselee vanhoja, 80-vuotiaita pariskuntia, niin huomaa, että he käsittelevät erilaisuuttaan ja erimielisyyksiään usein todella lempeästi.
Hän antaa esimerkin lempeästä suhtautumisesta: Parisuhteen toinen osapuoli ilmoittaa haluavansa, että koko kesäloma vietettäisiin hänen vanhempiensa kanssa kesämökillä. Toisen mielestä ajatus kuulostaa hirveältä.
”Erimielisyyksistä puhuttaessa on tärkeää kertoa, miltä itsestä tuntuu, ei syyttää toista siitä, mitä tämä tekee väärin.
Miten mielipiteensä voi ilmaista lempeästi?
Ensin on hyvä kertoa ymmärtävänsä sen, että kumppanille ajan viettäminen mökillä vanhempien kanssa on tärkeää. Sitten voi kertoa, että itselle olisi kuitenkin tärkeää ja mukavaa viettää mieluummin aikaa kahdestaan kumppanin kanssa.
– Sitten asiasta koetetaan tehdä kompromissi. Ei tarvitse riidellä, Vaaranen toteaa.
– Se vaatii kuitenkin sen, että molemmat kuuntelevat toisiaan ja antavat arvoa toisen sanoille.
Erimielisyyksistä puhuttaessa onkin tärkeää ennen kaikkea kertoa, miltä itsestä tuntuu, eikä haukkua tai syyttää toista siitä, mitä tämä tekee väärin.
Riidattomuuteen voi olla monta syytä
Syitä siihen, miksi suhteessa ei koskaan riidellä, voi olla monia. Molemmat osapuolet saattavat vain yksinkertaisesti pitää rauhasta ja rauhallisuudesta tai olla erittäin hyviä keskustelemaan. Toisaalta on myös mahdollista, että riitelyä ja konflikteja pelätään ja vältellään.
Tunteiden patoaminen ei ole pidemmän päälle hyvä vaihtoehto. Jos riitelyä ei ole siksi, että jompikumpi tai molemmat pelkäävät tuoda oman mielipiteensä julki, asiaan on syytä pureutua. Taustalla voi olla esimerkiksi pelko siitä, että kumppani hylkää tai suuttuu.
Konfliktin pelostaan kannattaa puhua ja hakeutua tarpeen tullen terapeutin juttusille. Jos tunteitaan on vaikeaa sanoittaa, voi myös kokeilla esimerkiksi kirjoittaa kirjeen kumppanille.
”Jos omassa parisuhteessa ei koskaan riidellä, kannattaa miettiä, miltä suhteessa tuntuu. Jos tunne on aivan hyvä, olette vain loistavia kommunikoijia.
Tarkastele, mistä todellisuudessa riitelette
Vaaranen sanoo, että samalla, kun jotkut ihmiset eivät uskalla sanoa mielipidettään, toiset taas ilmaisevat itseään vähän liiankin kärkevästi ja riitoja syntyy jatkuvasti.
Se, että parisuhteessa riidellään paljon, voi niin ikään johtua monesta syystä. Vaaranen kertoo, että pariskunnat, jotka riitelevät jatkuvasti, saattavat esimerkiksi riidellä ”asian vierestä”.
– On paljon loukkaantuneita tunteita ja pettymyksiä, mutta ei puhuta siitä itse asiasta, vaan pyöritetään riitaa. Sekin on välttelyä.
Pariskunnat, jotka riitelevät jatkuvasti, saattavat riidellä asian vierestä.
Jotkut haluavat hakea riitelystä intohimoa ja voimakkaita tunteita, tai riitoihin päädytään koko ajan siksi, että se on kotoa opittu malli.
Jatkuvaa riitelyä voivat aiheuttaa myös suhteen kipukohdat, kuten pettäminen, mustasukkaisuus tai seksiin liittyvät ongelmat. Silloin, kun ongelmista ei tunnuta pääsevän omin avuin eteenpäin, voi myös olla syytä hakeutua parisuhdeterapeutin juttusille.
Jos siis on parisuhteessa, jossa ei koskaan riidellä, kannattaa miettiä sitä, miltä suhteessa tuntuu. Tuntuuko siltä, että asioita on jäänyt sanomatta vai kokeeko välien olevan hyvät ja mutkattomat?
– Tunne on paras tienviitta. Jos tunne on aivan hyvä, silloin olette vain loistavia kommunikoijia, Vaaranen summaa.