Pariskunta muutti lapsineen yhteen muutama viikko ensitapaamisesta – kun rakkaus iskee kuin salama, saattaa ulkopuolisia hirvittää

Tunteen palossa tulee tehtyä pikapäätöksiä, jotka voivat paljastua hyviksi tai huonoiksi. Nopeisiin ratkaisuihin päätyvät niin nuoret kuin vanhat.

22.1.2021 19:15

Eri puolilla Suomea asuva pari tapasi netissä. Molemmilla oli kotona asuvia lapsia. Pari viestitteli netissä muutaman viikon. Sitten he lähtivät viettämään yhteistä viikonloppua yhdessä kaikkien lasten kanssa.

Sen viikonlopun aikana he päättivät, että muuttavat kaikki yhteen. Viikossa toisen asunto oli myyty, ja muuttoprosessi alkoi. Muutama viikko ensimmäisen fyysisen tapaamisen jälkeen pari jo asui yhdessä molempien lasten kanssa.

Pari sai paljon kuraa niskaansa ulkopuolisilta, mutta he ovat pysyneet yhdessä ja kokevat vahvasti löytäneensä sielunkumppaninsa.

Moni tietää vastaavia tarinoita. Umpirakastunut pari kihlautuu vain parin viikon tuntemisen jälkeen... Toinen pari ostaa heti yhteisen asunnon... Kolmas pari sopii heti ison matkan vuoden päähän.

Läheiset kohottelevat usein kulmakarvojaan näissä tilanteissa. Eivätkö näin nopeat käänteet uuden tuttavuuden kanssa ole silkkaa hulluutta? Entä jos tulee ero?

Voi sanoa, että kyse todella tavallaan on ”hulluudesta”. Pari- ja perhepsykoterapeutti, Suomen Uusperheiden liiton toiminnanjohtajan Kirsi Heikinheimon mukaan rakastuminen on fysiologinen tila, jossa mielihyvähormonit kaappaavat aivoissa vallan ja järki katoaa.

Se ei ole huono asia.

– Rakastuminen on huikea tunne. Siitä voi ja pitää nauttia, mutta se, mitä valintoja siinä tilassa tekee, on eri juttu, Heikinheimo sanoo.

 Rakastuminen on huikea tunne. Siitä voi ja pitää nauttia.

Parisuhdeterapeutit tapaavat työssään pareja, joilla jokaisella on oma tarinansa. Se on opettanut, että vaikka suhteen alku hirvittäisi läheisiä, siitä ei voi ennustaa parin tulevaisuutta.

– Parisuhteet rakentuvat ihmisillä hyvin eri tavalla. Ei voi sanoa, että sen pitäisi mennä näin tai se ei saa mennä noin, sanoo psykologi, erityistason paripsykoterapeutti ja parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru.

Nopea eteneminen suhteessa voi Heikinheimon mukaan olla merkki siitä, että molemmat tulevat kohdatuiksi hyvin. Tällöin ongelma on lähinnä siinä, että parin äkkinäiset valinnat järkyttävät ympäröiviä ihmisiä.

– Olen nähnyt monia pareja, jotka ovat kihlautuneet parin viikon tuntemisen jälkeen ja ovat olleet toisilleen ne parhaat kumppanit. Toisaalta, toiset nopeasti edenneet ajautuvat raastavaan ihmissuhteeseen.

”Vastustan parisuhdetatuointeja, mutta otin silti suhteen alkuhuumassa parin kuukauden seurustelun jälkeen miesystävän nimikirjaimen korvan taakse. Tatuointi tehtiin Lontoossa, jonne olin lentänyt tapaamaan häntä viikonlopuksi. Päätökseen vaikutti se, että tatuointi oli mahdollista ottaa tatuointimessuilla kuuluisalta tatuoijalta, mutta olin myös varma, että menen uuden miesystäväni kanssa lopulta naimisiin.

Tällä hetkellä en näe suhteen menevän sinne asti. Tatuointia en aio peittää, sillä sen tehnyt tatuoija kuoli pari viikkoa messujen jälkeen. Tatuointi on myös muisto mukavasta ulkomaanmatkasta ja hetkestä, jolloin olin todella onnellinen.”

Näin kertoo eräs suomalainen kokemuksestaan. Aina alkuhuuma ei kestä pidemmän päälle.

Asiantuntijat muistuttavat, että nopeasti rakastuneen ja eteenpäin vauhdilla haluavan kannattaa kuunnella omaa sisintään. Suhteen jatkon kannalta on merkityksellistä, onko ihminen rakastunut vain rakastumisen tunteeseen, vai pystyykö hän oikeasti kuvittelemaan yhteisen arjen juuri tapaamansa ihmisen kanssa.

– Voi olla niin, että tunne on täydellinen, suuri ja ihana, mutta konkretia ja yhteinen elämä välttämättä ei, Laru kuvailee.

Rakastuneena tehdyillä äkkiratkaisuilla ei pitäisi paeta oman elämän käsittelemättömiä asioita ja ongelmia. Muuten rakastumisesta voi tulla selviytymiskeino, joka tekee parisuhde-elämästä jatkuvaa vuoristorataa.

Toiset ihmiset ovat luonnostaan alttiimpia salamarakkaudelle kuin toiset. Esimerkiksi persoonallisuudeltaan nopeat, ulospäinsuuntautuneet, impulsiiviset ja uteliaat heittäytyvät helpommin.

 Voi olla niin, että tunne on täydellinen, suuri ja ihana, mutta konkretia ja yhteinen elämä välttämättä ei.

Voisi kuvitella, että nuoret rakastuvat tulisemmin ja tekevät kokemattomuudessaan enemmän äkkinäisiä ratkaisuja kuin vanhemmat, mutta asia on toisinpäin.

Moni ihminen uskaltaa olla oma itsensä ja ymmärtää elämän rajallisuuden vasta vanhemmalla iällä, mikä näkyy myös rakastuneena tehdyissä ratkaisuissa.

Parisuhdeterapeutit kannustavat silmittömästi rakastuneita pareja harkitsemaan valintojaan tarkemmin erityisesti siinä tapauksessa, jos niillä on vaikutusta kotona asuviin lapsiin.

Muuten ei ole niin vaarallista antaa palaa. Ilmiön toinen ääripää nimittäin ovat uutta suhdetta etsivät aikuiset, jotka ovat persoonaltaan tai elämänkokemustensa takia niin varovaisia ja järkeileviä, ettei rakkaus ikinä ota kunnolla tulta alleen.

– Kannustan ihmisiä kokemaan erilaisia tunteita ja rakastumaan. Rakastuminen on aina heittäytymistä suureen tuntemattomaan, jossa et voi etukäteen tietää, miten käy, Laru sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?