Millainen on ”hyvä match”, oikeasti yhteensopiva kumppani? Psykologi mainitsee heti yhden asian - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Millainen on ”hyvä match”, oikeasti yhteensopiva kumppani? Psykologi mainitsee heti yhden asian

Keskity kuuntelemaan, millainen olo toisen seurassa tulee – sen sijaan, että miettisit vaikka sitä, miltä toinen näyttää, psykologi kannustaa.

Rakastuminen alkaa viehättymisestä, joka on pitkälti ulkoista.­

12.12.2020 18:30

Millainen on hyvä match? Ikiaikainen kysymys, johon haetaan kuumeisesti vastausta nykyisin myös netissä.

Tarkkaa vastausta on vaikea antaa, mutta jotain aiheesta kyllä tiedetään.

– Tutkimukset ovat antaneet joitain suuntaviivoja. Yhteensopivuuteen vaikuttavat esimerkiksi yhteiset kiinnostuksen kohteet ja tulotaso sekä tietyt ulkoiset kriteerit. Että ei ole liikaa erilaisuutta, sanoo psykologi Jaana Ojanen Väestöliitosta.

Tinderissä osuma syntyy, kun kaksi käyttäjää tykkää toinen toistensa kuvista. Sen jälkeen he voivat alkaa keskustella keskenään.

Ulkonäöllä on parinvalinnassa paljon painoarvoa, eikä vain Tinderissä. Rakastuminen alkaa viehättymisestä, joka on pitkälti ulkoista. Kehon mittasuhteet ja kasvojen piirteet määrittelevät viehättymisen voimakkuutta.

– Aina kun puhutaan vetovoiman syntymisestä, on ihan luonnollista, että ulkonäkö saa aluksi huomion. Se vaikuttaa siihen, päättääkö lähestyä toista ihmistä.

 Erityisen hyvä olisi keskittyä kuuntelemaan, millainen olo itselle toisen seurassa tulee – sen sijaan, että miettisi sitä, miltä toinen näyttää tai kuinka paljon toisella vaikka on rahaa.

Tärkeimmät asiat selviävät sitten, kun pääsee puhumaan ja viettämään aikaa toisen kanssa.

– Lähtisin silloinkin etsimään yhdistäviä tekijöitä. Erityisen hyvä olisi keskittyä kuuntelemaan, millainen olo itselle toisen seurassa tulee – sen sijaan, että miettisi sitä, miltä toinen näyttää tai kuinka paljon toisella vaikka on rahaa.

Huumasta itsenäistymiseen

Entäs kun on jo alkanut tapailla tiiviimmin tai seurustella – mistä voi päätellä, että on löytänyt osuvan tyypin?

– Rohkaisin rehellisesti kuulostelemaan omia fiiliksiä, Ojanen sanoo.

Suhteiden alussa fiilikset voivat olla huumaavat ja varsin voimakkaat, ajan saatossa ne yleensä laimenevat.

Alkurakastumisen jälkeen suhteessa tulee tyypillisesti itsenäisyysvaihe. Alun symbioosin jälkeen molempien osapuolten haasteena on löytää tapa itsenäistyä ja sietää toisen erilaisuutta eroamatta.

– Pikkuhiljaa haetaan sopivaa etäisyyttä ja sopivaa läheisyyttä. Niitä säätelemällä voidaan ylläpitää hyvää suhdetta.

Tai sitten itsenäisyysvaiheen myötä erotaan.

”Psykologinen yhteensopivuus” ratkaisee, johtaako rakastuminen toimivaan parisuhteeseen.

– Sillä tarkoitetaan luonteiden yhteensopivuutta. Ei tarvitse olla täysin samanlainen, mutta palojen on osuttava kohdalleen, jotta vuorovaikutus toimii.

Tärkeitä asioita ovat muun muassa nämä: miten toisen kanssa pystyy kommunikoimaan ja säätelemään tunteitaan.

– Onko hyvä olla toisen kanssa.

Läheisyyttä ja etäisyyttä säätelemällä voi ylläpitää hyvää suhdetta.­

Sovellukset vaikuttavat parinvalintaan

Deittisovellusten myötä vaihtoehtoisten kumppaneiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Se näyttää hidastavan parinvalintaa.

– Viitteitä on siitä, että kun valinnan määrä kasvaa, on vaikeampaa tehdä päätöksiä. Voi olla vaikea pysähtyä, vaikea tyytyä.

Toisaalta ihmisillä on erilaisia tarpeita, ja niitä voi nykymaailmassa toteuttaa aiempaa vapaammin. Yksi kaipaa tietyssä elämänvaiheessa asettumista, toinen seikkailua.

Jos tuntuu, että se sopiva ei millään osu kohdalle, katse voi olla hyvä kääntää muualle.

– Kumppanin etsimisen sijaan kannustan keskittymään muihin asioihin, jotka antavat hyvinvointia ja toivoa omaan tilanteeseen. Kannattaa myös pysyä liikkeellä toivottomuuden tunteesta huolimatta. Mielenkiintoisiin ihmisiin törmää parhaiten mielenkiintoisissa ympäristöissä ja silloin, kun itsellä on sopivasti pilkettä silmäkulmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?