Mukava yhteinen loma päättyi kumppanin järkyttävään ilmoitukseen - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Mukava yhteinen loma päättyi kumppanin järkyttävään ilmoitukseen

Kun ero tulee yllätyksenä, se jättää aina jälkensä, asiantuntija sanoo. Erosta toipumiseen tulisi varata aikaa ihan kuten onnettomuudesta toipumiseen.

5.12.2020 19:10

Tänä kesänä kumppanini yllätti minut kivan yhteisen kesäloman päätteeksi kertomalla, että emme voi jatkaa enää yhdessä. Vielä alkuvuodesta olimme katsoneet yhteistä asuntoa ja harkinneet koiran hankkimista. Korona-aikakin tuntui vain yhdistävän meitä pariskuntana. Ero oli minulle täydellinen yllätys.

Näin kertoo 30-vuotias nainen Ilta-Sanomien parisuhdekyselyssä, jossa tiedusteltiin kokemuksia siitä, kun puoliso on jättänyt yllättäen.

Kun ero iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, olo voi olla epäonnistunut, vihainen, hämmentynyt, hylätty ja petetty. Olipa kyseessä pitkä elämänkumppanuus tai kohtalaisen tuore tuttavuus, täysin yllätyksenä tuleva ero jättää jälkensä, asiantuntija sanoo.

– Ero on aina kriisi, ja siitä toipumiselle pitäisi antaa aikaa, sanoo psykologi ja paripsykoterapeutti Suvi Laru.

Hän vertaa erosta toipumista onnettomuudesta toipumiseen. Jos vaikkapa jalka loukkaantuu, se pysäyttää ihmisen ja vaatii aikaa parantuakseen.

– Yhtä lailla erokriisi on traumaattinen tapahtuma, josta toipumiseen tarvitaan aikaa. Se ei ole mikään pikkujuttu, joka hoidetaan illalla laastarilla.

Luottamus tuleviinkin suhteisiin kärsii

Pahimmillaan erokriisi voi vaikeuttaa tulevia ihmissuhteita. Luottamus suhteisiin kärsii, vaikka seuraava kumppani olisi täysin syytön tilanteeseen.

– Siksi erotilanteessa pitäisi yrittää selvittää, miksi toinen lähti. Ymmärrys auttaa käsittelemään asiaa ja pääsemään kriisissä eteenpäin.

– Jokaisella on oikeus valita ihmissuhteensa ja myös lopettaa ne, vaikka se olisi toiselle tuskallista. Usein kuitenkin unohtuu, että suhde vaatii läsnäoloa ja kommunikaatiota.

Psykoterapeutti, pari- ja seksuaaliterapeutti Kirsi Heikinheimo neuvoo, että puhumista kannattaisi harjoitella hyvinä aikoina. Jos sanaisen arkkunsa avaa vain silloin, kun asiat ovat omasta mielestä pielessä, keskustelusta voi tulla suhteessa pelottava asia.

– Kannattaa pysytellä kartalla toisen kuulumisista ja sanoa hyviä asioita ääneen. Mikä tuntuu hyvältä, mistä on kiitollinen tai iloinen juuri nyt? Sillä tavoin kerätään luottamusta ikään kuin pankkitilille. Kun haastava aika sitten tulee, vaikeistakin asioista keskusteleminen sujuu.

Heikinheimo muistuttaa, että keskustelutaidot eivät kartu itsestään iän ja pituuskasvun mukana, vaan niihin vaikuttaa muun muassa se, miten lapsuudenperheessä tai kasvuympäristössä on opittu viestimään.

Tunteiden sanoittaminen voi olla vaikeaa, jos siihen ei ole tottunut. Silloin voi tulla jopa tilanteita, joissa mieluummin lopetetaan koko suhde kuin ryhdytään avaamaan sen solmukohtia.

Suhde ei ole sama kuin sinä

Rakastumisen tunteeseenkin voi jäädä koukkuun, Heikinheimo huomauttaa. Arjen sietäminen voi tällöin olla vaikeaa.

Heikinheimo muistuttaa, että suhde ei ole sama kuin minä.

– Parisuhteessa on kaksi erillistä ihmistä, ja kolmas elementti on itse suhde. Jos toinen ei halua pitää suhteesta kiinni, sitä ei voi yksin tehdä. Sen sijaan voi surra sen suhteen kuolemaa ja tulevaisuudesta luopumista.

Surutyössä ei kannata jäädä yksin. Ystävien tuki on tärkeää, ja lisäksi voi olla tarpeen käydä asioita läpi jonkun ulkopuolisen kanssa.

Suvi Laru kannustaa myös yrittämään keskustelua lähteneen osapuolen kanssa. Joskus taustalla on väärinymmärryksiä, tekoja tai sanoja, joita olisi hyvä pyytää puolin ja toisin anteeksi.

Vaikka pari ei palaisi yhteen, asiat kannattaa selvittää mahdollisuuksien mukaan.

– Ajan myötä voi päästää irti ja hyväksyä, että tämä suhde ei ollut meitä varten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?