Narsistimies piti tiukasti otteessaan 7 vuotta, kunnes yksi teko muutti kaiken: ”Ymmärsin, että myrkyllisestä suhteesta oli päästävä eroon” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Narsistimies piti tiukasti otteessaan 7 vuotta, kunnes yksi teko muutti kaiken: ”Ymmärsin, että myrkyllisestä suhteesta oli päästävä eroon”

31-vuotias nainen kertoo, minkälaiset seuraukset pettämisellä hänen suhteessaan oli.

–Itsetuntoni oli aivan pohjassa, luulin olevani täysi nolla. Halusin erota, mutta mies uhkasi itsemurhalla, joten jatkoin suhdetta, kertoo 31-vuotias nainen.­

1.12.2020 19:05

– Syrjähyppy voi olla jotain muutakin kuin millaiseen sävyyn siitä aina puhutaan, sanoo 31-vuotias nainen.

Hän kertoi oman tarinansa Ilta-Sanomien seksikyselyssä, jossa kysyimme, minkälaisia syrjähyppyjä suomalaiset ovat kokeneet.

Nainen kertoo olleensa parisuhteessa miehen kanssa, joka hänen mukaansa omaa vahvasti narsistisia piirteitä. Suhde alkoi, kun nainen oli 19-vuotias, ja hän päätti sen 26-vuotiaana.

– Elin narsistimiehen kanssa seitsemän vuotta. Mies ei antanut minun tavata ystäviäni eikä perhettäni ja pahoinpiteli minua koko suhteen ajan henkisesti. Lopulta myös fyysisesti.

Suhteen puolivälissä tapahtui muutos seksielämässä: seksi loppui täysin.

– Olen todella seksuaalinen ihminen ja olisin halunnut seksiä, mutta mies torjui aloitteeni aina ja passitti minut lääkäriin.

– Hän toivoi, että olisin sieltä saanut jotain lääkettä, joka auttaisi haluihini. Näin sairas suhde oli.

 Vapauduin vankilasta, johon olin menettänyt seitsemän vuotta nuoruudestani.

Naisen kertoman mukaan hän oli ilman seksiä ja läheisyyttä yli kolme vuotta.

– Itsetuntoni oli aivan pohjassa, luulin olevani täysi nolla. Halusin erota, mutta mies uhkasi itsemurhalla, joten jatkoin suhdetta.

Puolison pettäminen oli käännekohta

Työnsä kautta nainen tapasi toisen miehen, jonka kanssa hän aloitti viestittelyn.

– Hän oli mieheni vastakohta: positiivinen, ei monimutkainen ja kiinnostunut omasta terveydestään.

Lopulta kiinnostus uutta miestä kohtaan johti siihen, että nainen petti puolisoaan.

– Kerran menin töiden jälkeen hänen luoksensa, ja harrastimme seksiä. Tuntui kuin minut olisi herätetty uudelleen henkiin. Se, että hän halusi minua, tuntui aivan uskomattomalta.

Nainen kertoo, että hänelle pettämisestä tuli käännekohta.

– Se laittoi asiat perspektiiviin, ja ymmärsin, että minä en ollut nolla, vaan oli päästävä myrkyllisestä suhteesta eroon. Löysin vihdoinkin selkärankaa narsistimiehen jättämiseen ja vapauduin vankilasta, johon olin menettänyt seitsemän vuotta nuoruudestani.

Tämä kaava toistuu narsistin kanssa

Terapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja Jenni Kiviniemi kertoo kirjassaan Hyvästit narsistille – Tervetuloa oma elämä (Kirjapaja, 2020), että narsismia parisuhteessaan kokeneiden tarinoita yhdistää usein sama kaava: alku on huumaava ja hurmaava, ja suhde etenee nopeasti.

Tämän jälkeen kuin varkain narsistinen ihminen alkaa manipuloida, valehdella ja kohdella kaltoin kumppaniaan. Kohtelu voi ajan myötä pahentua ja johtaa jopa väkivaltaan.

– Varoitusääniä on ehkä jo kuultu alusta alkaen, mutta muun muassa ihastuminen ja rakastuminen peittoavat ne alleen. Narsistinen ihminen valitsee usein rinnalleen empaattisen ja hyväntahtoisen, muita huomioivan ja kompromisseihin kykenevän henkilön, Kiviniemi kertoo kirjassaan.

Narsisti voi olla julma ja jopa vaarallinen

Narsististen piirteiden vahvuus ja esiintyminen vaihtelevat eri ihmisillä. Haitaksi ne muodostuvat silloin, kun piirteet ovat sairaalloisen voimakkaita ja tuottavat jatkuvaa kärsimystä sekä narsistille että hänen lähellään oleville.

Kiviniemen mukaan kyse ei missään tapauksessa ole trendidiagnoosista, vaikka narsistia on alettu käyttää myös haukkumasanana esimerkiksi erotilanteissa.

– Terapiavastaanotollani niin sanotut turhat syytökset näkyvät kuitenkin hyvin harvoin.

Diagnosoitavissa oleva narsistinen persoonallisuushäiriö on useimmin siteeratun yhdysvaltalaistutkimusten mukaan noin 0,5–3 prosentilla väestöstä.

– Meidän olisi tiedettävä se tosiseikka, että vahvasti narsistisia piirteitä omaavia ihmisiä – ilman diagnoosia – on kuitenkin paljon suurempi määrä, ja he voivat olla hyvin julmia ja jopa vaarallisia erityisesti läheisilleen.

Ilta-Sanomat selvitti ihmisten seksikokemuksia ja -ajatuksia verkkokyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 11 390 ihmistä. Kysely tehtiin 4.–8. kesäkuuta 2020.

Toimi näin, jos puolisosi on vahvasti narsistinen

  1. Älä syyllistä itseäsi riidoista tai muista konflikteista. Ne eivät ole sinun vikasi.

  2. Konflikti-, manipulointi-, syyttely- ja muissa vaikeissa tilanteissa suhtaudu häneen kuin pieneen lapseen tai mielialan vaihteluista kärsivään teini-ikäiseen. Pysy rauhallisena ja kerro, että keskustelet vasta, kun hän on rauhoittunut. Poistu tilanteesta, jos sinua ei oteta vakavasti.

  3. Luovu pitkistä keskusteluista. Niiden tarkoitus on yleensä vain manipuloida sinua lisää.

  4. Luota omaan ajatteluusi ja tunteisiisi. Sillä ei ole merkitystä, mitä muut ajattelevat. Tiedät, mitä olet kokenut, kuullut, tuntenut ja nähnyt. Vaikka narsistin lähisukulaiset, yhteiset tuttavanne tai ulkopuoliset eivät uskoisi kertomaasi, muista, että sinä tiedät, mitä olet kokenut ja miten sinua on kohdeltu.

  5. Älä lannistu häpeän tunteen alle. Puhu. Kerro kokemuksistasi ja tunteistasi luotetuille läheisillesi, ystävillesi, tutuillesi sekä ammattiauttajille.

  6. Älä siedä huonoa suhdetta tai jää siihen lasten vuoksi. Pienetkin lapset vaistoavat herkästi kodin ilmapiirin ja reagoivat vanhempien väliseen suhteeseen sekä vanhempien vointiin. Lapset voivat saada vääristyneen kuvan ihmissuhteista, parisuhteesta sekä äidin ja isän roolista, jos toinen vanhemmista on narsisti.

  7. Eron jälkeen pysy mahdollisimman etäällä narsistista. Ystävyyssuhde on epärealistinen toive.

  8. Anna aikaa itsellesi eron jälkeen. Yleinen suositus on, ettei uutta suhdetta kannata aloittaa kovin pian. Tärkeiden hyvinvointia ylläpitävien elämänarvojen ja rajojen sekä itsearvostuksen vahvistuessa voi välttyä toistamasta aiempia virheitä.

Lähde: Terapeutti Jenni Kiviniemi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?