Seksuaaliterapeutti kertoo, mikä ajaa suomalaiset pettämään – varo tätä yleistä tekijää omassa suhteessasi - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Seksuaaliterapeutti kertoo, mikä ajaa suomalaiset pettämään – varo tätä yleistä tekijää omassa suhteessasi

Pettämisen taustalla on monesti laajempia ongelmia, jotka eivät aina edes liity suhteeseen vaan esimerkiksi heikkoon itsetuntoon.

Joskus pettämisellä haetaan tietoisesti tai tiedostamatta muutosta parisuhteeseen.­

24.10.2020 18:30

En saanut riittävästi läheisyyttä. Seksielämämme ei toiminut. Rakastuin työtoveriini. Tilaisuus teki varkaan!

Muun muassa näin suomalaiset vastasivat, kun kysyimme, miksi he ovat pettäneet puolisoaan.

Näyttää siltä, että uskottomuuden tuomitseminen on varsin yleistä. Tähän voi vaikuttaa se, että uskottomuudesta kirjoitetaan usein petetyksi tulleen näkökulmasta, arvelee seksuaaliterapeutti Maria Linkoaho-Nordling Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksesta.

– Silloin pettäjä on pahis, jonka teot ovat vääriä. Väitän kuitenkin, että uskottomuudelle on monia selittäviä syitä, ja että uskottomuus voi olla ”vain” suhteen ilmiongelma, Linkoaho-Nordling sanoo.

Pettämisen taustalla on monesti laajempia ongelmia. Ne eivät liity vain suhteeseen ja seksielämään vaan esimerkiksi itsetuntoon.

Joku saattaa hakea heikkoon itsetuntoon kohotusta toiselta ihmiseltä. Hän saattaa esimerkiksi haluta tulla ihailluksi. Jos pitää itsestään ja oma minuus voi hyvin, ulkopuolista hyväksyntää ei tarvitse hakea.

Seksi- vai tunnepettämistä?

Uskottomuus voidaan jakaa seksi- ja tunnepettämiseen.

– Yleensä naiset kokevat tunnepettämisen – eli romanttisen suhteen – uhkaavampana ja loukkaavampana kuin seksisuhteen. Miehet taas kokevat seksisuhteen eli yhdynnän vieraan kumppanin kanssa uhkaavampana.

Homoseksuaalisissa parisuhteissa asia näyttäisi olevan toisin.

– Lesboparit kokevat seksipettämisen loukkaavampana kuin tunnepettämisen. Homoparisuhteessa tunnepettäminen koetaan enemmän uhkana.

Pettämisellä voidaan hakea muutosta

Hyvissä ja onnellisissakin parisuhteissa voi tapahtua pettämistä.

Joskus taas pettämisellä haetaan tietoisesti tai tiedostamatta muutosta parisuhteeseen.

– Toisinaan pettäjät saattavat kokea, että sivusuhteiden, irtosuhteen tai rinnakkaissuhteen avulla he säilyttävät parisuhteensa.

Joku haluaa kriisiyttää oman parisuhteensa, koska muuten ei uskaltaudu muutokseen.

– Hellyyden kaipuu ja halutuksi tuleminen voivat myös olla pettämistä selittäviä tekijöitä. Toisinaan taas sivusuhteelta toivotaan sitä, että tulee nähdyksi kokonaisena ihmisenä.

”Yleinen selittävä tekijä on puhumattomuus suhteessa”

Toisinaan pettäminen voi olla reaktio omaan henkilökohtaiseen kasvu- tai elämänvaihekriisiin.

Lisäksi syyt voivat liittyä muun muassa työttömyyteen, talousongelmiin tai vakavaan sairastumiseen.

– Yleinen selittävä tekijä on puhumattomuus suhteessa. Yhteys toiseen on vähäinen tai kokonaan kadonnut. Hyvässä suhteessa jaetaan vastuu ja kannetaan vastuuta myös toisen onnesta.

Odotukset parisuhdetta kohtaan ovat kasvaneet kasvamistaan.

– Nykyään odotetaan, että kumppani täyttäisi kaikki tarpeet. Olisi paras ystävä, huikea ja kiihkeä rakastaja, paras mahdollinen vanhempi lapsille, harrastuskaveri, taloudellinen tuki ja turva. Nämä ovat kovin kohtuuttomia vaatimuksia, ja aiheuttavat parisuhteeseen isoja paineita.

IS kysyi parisuhdeasioista verkkosivuillaan 8.–11. lokakuuta 2020. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 8 870 ihmistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?