Onnellinen parisuhde jää usein ”kahden kynnyksen taakse”, sanoo asiantuntija – jos kumppani ei kehu tarpeeksi, vain yksi asia voi ratkaista ongelman - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Onnellinen parisuhde jää usein ”kahden kynnyksen taakse”, sanoo asiantuntija – jos kumppani ei kehu tarpeeksi, vain yksi asia voi ratkaista ongelman

Jos kumppani ei tunnu huomioivan suhteessa tarpeeksi, vippaskonsteja ongelmaan ei ole. Tärkeintä on sanoittaa omat tuntemuksensa ja tarpeensa ääneen toiselle, terapeutti korostaa.

Parisuhteessa on tärkeää sanoittaa tarpeensa ja toiveensa, asiantuntija muistuttaa.

29.9.2020 19:02

Taaskaan kumppani ei sanonut yhtikäs mitään, vaikka siivosin kämpän lattiasta kattoon. Viime viikolla tälläydyin perhejuhliin tunteja, mutta eihän se sitäkään huomannut. Milloin viimeksi se on edes kommentoinut minua positiiviseen sävyyn?

Kuulostavatko ajatukset tutulta? Kehujen ja kivojen sanojen puute saattaa raastaa parisuhdetta rankalla kädellä. Jos kumppani ei koskaan kerro, mitä hän toisessa erityisesti arvostaa ja ihailee, toinen osapuoli voi kokea isoa riittämättömyyden tunnetta.

Miksi kehut merkitsevät toisille niin paljon, ja pitäisikö puolisoa muistaa kehua arjessa? Haastattelimme aiheesta Väestöliiton Terapiapalveluiden ratkaisukeskeistä terapeuttia Tarja Sauriota.

Harhakäsitys vallalla

Saurio muistuttaa, että kun parisuhde voi hyvin, sillä on niin fyysisiä kuin psyykkisiä terveysvaikutuksia. Rakastava ja rakkautta saava ihminen on merkittävä voimavara kumppanilleen, mutta myös lapsille, lapsenlapsille ja muulle lähiyhteisölle.

Hän on työssään huomannut, että ihmisillä on usein eräs harhakäsitys suhteeseen liittyen.

– Nimittäin se, että kumppani tekisi elämän paremmaksi. Näkemykseni mukaan yksikään ihminen ei tuo onnea, vaan sen tekee kahden ihmisen välinen, tyytyväisyyttä lisäävä suhde, Saurio painottaa.

Juuri tuohon suhteeseen voi itse vaikuttaa – esimerkiksi nostamalla esiin toisen hyviä piirteitä ja tekoja.

Sanoittaminen on kaikki kaikessa

Kun jollakin on suhteessa tyytymättömyyttä ja muutostarpeita, hän alkaa usein odottaa toisen muuttavan käytöstään. Mielen voi vallata ajatus siitä, että kun toinen olisi tietynlainen, meillä olisi helpompaa.

Todellisuus on, että ketään toista ei voi muuttaa kuin itsensä, terapeutti painottaa.

– Ongelma on, että ihminen toimii niin, että antaa toiselle sitä, mitä itse tarvitsee, eikä sitä, mitä toinen tarvitsee. Sen takia asioiden sanoittaminen on tärkeää.

Sanoittamisella Saurio tarkoittaa, että toisi omat tarpeensa ja toiveensa näkyviksi parisuhteessa, olivat ne millaisia tahansa.

– Millaisia sanoja ja huomiota kaipaan, mikä saa minut voimaan paremmin? Toisen pään sisään ei voi koskaan nähdä, ennen kuin asian sanoittaa.

Minä-viesti edellä

Nimenomaan sanoittamisen harjoittelu on parisuhteissa keskiössä. Tämä vaatii itsetutkiskelua ja suhteen puntarointia.

– On kysyttävä, uskallanko ja pystynkö sanomaan tässä suhteessa, mitä haluan. Onko se turvallista, ja millainen vuorovaikutus meillä muutenkin on?

 Ongelma on, että ihminen toimii niin, että antaa toiselle sitä, mitä itse tarvitsee, eikä sitä, mitä toinen tarvitsee. Sen takia asioiden sanoittaminen on tärkeää.

Kun toiselle sanoittaa tuntemuksiaan, Saurio kannustaa menemään niin sanotusti minä-viesti edellä.

– Eli ei korosteta, miten toinen ei koskaan kehu, vaan niin, että minulla on tämmöinen tunne. Että minulla heräsi ajatus, kun sanoit, teit tai jätit sanomatta tai tekemättä jotakin.

Tällöin kumppanille esitetään vain oma tulkinta ja heitetään pallo hänelle. Piilotetut toiveet esimerkiksi kehumisen tarpeesta tulevat näin näkyväksi.

Sano ääneen

Saurio haluaa nostaa esiin myös parisuhteille tyypillisen toimintatavan.

– Kun asiat ovat hyvin, se jää usein huomiotta. Myönteisistä asioista puhutaan harvoin puolisolle, kun niihin tavallaan totutaan. Asiat nousevat esille vain, kun jokin menee pieleen.

Tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Kun huomaa arjessa ja kumppanissa ilahduttavia asioita, niistä on hyvä toisinaan mainita ääneen.

– Tämä ei tarkoita toisen kehumista niin kuin se usein ajatellaan. Enemmänkin se on sitä, että kerrotaan, mitä sellaista toinen tekee tai mitä sellaista hän on, joka tekee kumppanin onnelliseksi.

Kaksi kynnystä

Kokonaisuudessaan Saurio uskoo, että onnellisen elämän löytäminen suhteissa jää kahden kynnyksen taakse.

– Emme siis tiedosta asioita silloin, kun ne ovat hyvin, emmekä myöskään kerro niistä toisille. Kun tuntemuksia saisi sanoitettua ääneen, yhteinen ilmatila täyttyisi plusmerkkisistä asioista.

Hän muistuttaa siitäkin, että tunteen sijaan suhteen pitää koossa tahdon ratkaisu. Niin kauan kuin on tahtoa, on rakkautta.

Jos kehumattomuus kalvaa suhteessa, siitä on paikallaan sanoa toiselle. Toisaalta kumppaniin kannattaa myös suhtautua armollisesti.

– Rakkaus ja armo ovat yhtä erottamattomat kuin rakkaus ja tahto, Saurio korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?