6 merkkiä siitä, että elät aidosti toimivassa suhteessa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

6 merkkiä siitä, että elät aidosti toimivassa suhteessa

Hyvässä suhteessa ollaan itsenäisiä, mutta kuulutaan yhteen.

Parisuhteen hoitamiseen ei tarvita välttämättä kynttiläillallisia, vaikka nekin tietenkin tekevät hyvää. Samalla tavoin suhdetta voi hoitaa vaikka sanomalla toiselle, että välittää.

18.9.2020 19:01

Mistä tiedän, että olen aidosti hyvässä suhteessa? Tähän kysymykseen ei välttämättä ole yksiselitteistä vastausta. Jokainen suhde on erilainen, kuten sen osapuoletkin.

Esimerkiksi näitä asioita voi parisuhdeasiantuntijoiden mukaan kuitenkin pitää turvallisen ja toimivan suhteen merkkeinä:

1. Suunta on sama

– Tärkein mittari on se, että tuntuu siltä, että ollaan menossa oikeaan suuntaan, parisuhdeterapeutti Elina Tanskanen on sanonut.

Oikean suunnan tunnistamista helpottaa, jos on jokin käsitys siitä, millaisia väärät suunnat voivat olla. Voi esimerkiksi olla, että kumppanin kanssa onkin pohjimmiltaan eri linjoilla siitä, mitä suhde merkitsee, ja mitä ylipäätään tulevaisuudelta toivoo – toinen haluaa vaikka naimisiin, mutta toinen ei.

2. Molemmilla on omaa tilaa

Toinen toimivan suhteen tunnusmerkki on se, että osapuolet kokevat voivansa elää itsensä näköistä elämää. Toisen kanssa ei tarvitse esittää tai suorittaa, eikä omaa onnea laske kokonaan toisen varaan.

– Toisen ihmisen tehtävä ei ole tehdä toista onnelliseksi, vaan jokaisen tulisi huolehtia itse siitä, että löytää arjessaan asioita, jotka tuovat tyydytystä ja iloa, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow on sanonut.

Toimivassa suhteessa ollaan sekä tiimi että erillään; tehdään asioita yhdessä, mutta annetaan kumppanille myös omaa aikaa ja tilaa.

3. Luottamusta riittää

Hyvässä suhteessa molemmat luottavat toinen toisiinsa.

Jos pakottaa kumppanin raportoimaan kaikesta, ja haluaa aina sanoa sanansa toisen tekemisiin, voi joutua maksamaan siitä pidemmän päälle kalliin hinnan. Kontrolloiminen ja kontrolloiduksi tuleminen kuormittaa ja kuluttaa.

Älä anna töiden ja lastenhoidon imeä elämääsi kuiviin. Suhde pysyy paremmassa hapessa, kun molemmat kantavat vastuun omasta hyvinvoinnistaan – myös siitä, että oma energia riittää rakkaudesta ja vapaa-ajasta nauttimiseen.

4. Keskusteluyhteys on auki

Hyvässä suhteessa toista ei tarvitse jännittää eikä pelätä, mitä tapahtuu, jos sanoo sen, mitä oikeasti ajattelee.

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbown mukaan suhteen toimivuutta kenties eniten rapauttava asia on vaikeneminen. Se, että jättää toistuvasti asioita sanomatta, vaikka haluaisikin.

Sujuvan suhteen tärkeimpiä merkkejä on avoin kommunikaatio. Se, että kaikesta voi puhua, ja että molemmilla on halu kuunnella toista.

5. Erimielisyyksiä ei tarvitse pelätä, vaan ne ratkotaan

Erimielisyydet kuuluvat elämään. Oleellista on se, miten ne hoidetaan. Hyvässä suhteessa toiselle voi esimerkiksi sanoa, että en kritisoi ja kyseenalaista sinua ihmisenä, vaan puhun ainoastaan tästä tiskivuoresta.

Kiistelyssä on hyvät puolensa.

– On hyvä, jos toiselle pystyy kertomaan myös pettymyksistä. On vielä huonompaa, jos jatkuvasti kävellään varpaillaan ja siivotaan sotkut tai suostutaan vaikka seksiin, vaikka ei haluaisikaan, parisuhdeasiantuntija Marika Rosenborg sanoi hiljattain jutussamme.

Hyvässä ja turvallisessa suhteessa vaikeatkin asiat ratkotaan. Kun asiat on käyty läpi ja niistä sovittu, ongelmiin tai kiistoihin ei enää palata.

6. Näytätte, että välitätte

Kehutte toisianne, kiinnitätte huomionne johonkin pieneen kivaan asiaan tai kerrotte myönteisistä tunteistanne toisianne kohtaan. Tyyli on vapaa!

Se, että kiinnittää tietoisesti huomioita pieniin myönteisiin seikkoihin, tekee tutkitusti hyvää suhteelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?