”Kuulustelut saattoivat kestää tuntikausia pitkin öitä” – narsistin kanssa eläneet kertovat, miten alun onni muuttui painajaiseksi - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”Kuulustelut saattoivat kestää tuntikausia pitkin öitä” – narsistin kanssa eläneet kertovat, miten alun onni muuttui painajaiseksi

Narsisti voi jättää kumppaneihinsa syviä henkisiä haavoja.

Tutkimusten mukaan narsismia esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Etenkin kiltit ja auttamishaluiset naiset vaikuttavat puolestaan muita useammin muodostavan suhteen narsistiin.­

17.9. 20:00

Samankaltainen kuvio näyttää toistuvan tarinasta toiseen, kun kyse on narsistisesta kumppanista.

Kuin varkain – aluksi suoranaisen hurmaava – narsistinen ihminen alkaakin manipuloida, valehdella ja kohdella kaltoin kumppaniaan. Suhteen loppuessa voi alkaa vainoaminen.

Koettu on, sanoo Timppa.

– Itsetunto on täysin mennyt enkä luota enää naisiin niin, että aloittaisin vielä viisikymppisenä uuden parisuhteen.

Maija puolestaan kertoo, että hänen tyttärensä entinen mies on jutussa kuvatun kaltainen.

– Ensin hän toi kukkia, laittoi hyvää ruokaa ja esitti tyttären lapsille mukavaa ihmistä. Mutta avioliiton solmimisen jälkeen kaikki muuttui. Hän oli tyttären lapsille aivan kauhea ja ilmoitti, että nämä voisivat muuttaa kokonaan isälleen. Oma poika oli ihan mahtava. Poikansa äitiä hän haukkui koko ajan kauheaksi ihmiseksi. Saivat kuitenkin avio-onnen vielä kukkiessa kaksi lasta. Muutaman vuoden päästä tuli ero, ja alkoi tyttäreni vainoaminen. Hän kertoi kaikille, että tyttäreni oli huumeita käyttävä juoppo ja sopimaton äidiksi.

Mutkin lukijat kertovat:

”Alkoi vainoaminen”

”Kuin huomaamatta alkoi kontrollointi. Monen vuoden jälkeen älysin lähteä, ja se kävi myös hänelle selväksi, että nyt se on loppu. Olihan hän sen jälkeen niin kiva, että jutellaan asiat selviksi. Suhteen aikana ei keskusteltu siitä, mikä mättää. Hän yritti monesti vietellä ja maanitella.

Kun hän tajusi että loppu tarkoittaa loppu, alkoi toisenlainen vainoaminen. Selitti joka puolella, kuinka minä ahdistelen häntä, soitan/viestittelen yökaudet ja haukun.”

”Luulin tulevani hulluksi”

”Erehdyin vuosia sitten suhteeseen pahanlaatuista narsismia potevan naisen kanssa. Alku oli tyypilliseen tapaan aivan mahtavaa, luulin löytäneeni maailman ihanimman ihmisen, josta kaikki pitivät.

Sitten pikkuhiljaa alkoi kaiken kyttääminen ja sairaalloinen mustasukkaisuus, jopa perheenjäsenistäni. Olin aina pienimmistäkin asioista tilivelvollinen ja kuulustelut saattoivat kestää tuntikausia pitkin öitä. Luulin ihan oikeasti tulevani hulluksi, vaikka en ollutkaan antanut epäilyksille mitään pohjaa. Ei sairas narsisti sellaisia tarvitse. Vieläkin puistattaa niiden tilanteiden ajatteleminen, vaikka aikaa on kulunut melkoisesti.”

”Olin liian rakastunut”

”Olen myös kokenut tuon. Edesmennyt äitini yritti minua varoittaa, mutta olin liian rakastunut. Jatkuvat puhelut töihin, seuraamista, syyttelyä, pahoinpitelyjä. Hän haki ihailua muualta ja petti, mutta syytti minua uskottomuudesta. Lopulta lähdin lenkille enkä enää palannut.”

”Hän osaa olla hurmaava”

”Lopetin suhteen narsistiin kaksi kuukautta sitten, ja hänellä oli jo toinen katsottuna. Hän elikin koko ajan kaksoiselämää, josta sain tietää vasta vuosi myöhemmin.

Todellinen materialisti, pinnallinen, rahan ahne, aina uhri, vaikka itse on aiheuttanut jotakin. Aina syyttämässä muita omasta pahasta olosta. Kerroin hänelle, että tiedän hänen toisesta elämästään, ja hän melkein käänsi sen minun syykseni. Ei mitään vastuunottoa omista teoistaan, ei anteeksipyyntöjä, vaikka oli pettänyt minua koko ajan.

Olin shokissa, koska ihan toisenlainen ihminen paljastui hänestä. Hän kyllä osaa olla hurmaava ja kiltin oloinen, ja siksi usein ajattelin, että ehkä vika on minussa tai kuvittelen, ettei kaikki ole ok.”

”Piti tulla mukaan vahtimaan”

”Itsellä meni kuusi vuotta siihen, että pääsin viimein eroon narsistipoikaystävästäni. Jälkikäteen ihmettelen, kuinka ystävät jaksoivat pysyä ystävinäni, sillä tuona aikana en oikein nähnyt heitä koskaan. Exäni koki, että ystäväni olivat huonoa seuraa, varsinkin koska he olivat sinkkuja. Poikapuolisille ystävilleni (edes koulukavereille) en olisi saanut viestitellä/puhua, koska hän syytti minua siitä, että petän häntä heidän kanssaan. Mihinkään illanistujaisiin en saanut lähteä yksin. Hänen piti tulla mukaan vahtimaan, etten vaan petä häntä.

Viimeisinä vuosina hän oli työnsä takia kaksi sataa päivää vuodessa työmatkalla. Saattoi mennä pitkiäkin aikoja, että sain hänet kiinni vain koska hän koki, että minä kuitenkin petän häntä.”

”Mankelin läpi”

”Elin vuosia narsistinaisen kanssa. Aluksi liehittelyä, lahjoja yms. uskomattoman hyvää seksiä. Pikkuhiljaa mustasukkaisuutta, jossa ei ollut mitään perää, alistamista, huutamista ja lopuksi väkivaltaa. Ihmettelin, miksi ihmisellä, joka on noin voimakas, on noin huono itsetunto.

Kävin sellaisen mankelin läpi, että jälkeenpäin mietin, että minut pelasti taannoinen kymmenen vuoden kokemus töissä mielisairaalassa. Vaikea vain oli ymmärtää sitä ihmiseltä, josta välitti. Itsesuojelu ajoi suhteesta pois, sen jälkeen elämä on helpottunut ihan kaikessa.”

”Kihlojen jälkeen kaikki muuttui”

”Alkuun ihana, kaikin puolin loistava nainen. Kihloihin menon jälkeen kaikki muuttui. Arvostelu, vähättely, kaikki tehdään yhdessä, henkinen ja fyysinen väkivalta. Kiistatilanteessa repiminen ja huutaminen. Tämän jälkeen en ole pystynyt luottamaan kehenkään naiseen 100-prosenttisesti.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?