Marja, 46, ei ihmettele, miksi suomalaisilla naisilla on romansseja ulkomailla: ”Kun olin talvilomalla Barcelonassa, kävin joka päivä treffeillä”

Marja Kangakselle avioero oli kova paikka, eikä uutta suhdetta löytynyt vuosikausiin edes ahkeralla deittailulla. Kokemuksista syntyi hulvaton romaani.

Marja Kangas kuvaa esikoisromaanissaan, miten hullunkuriseksi erosta selviäminen voi mennä.

11.7.2020 14:23

Kun Marja Kangas, 46, erosi aviomiehestään 2009, hän joutui totuttelemaan sinkkuelämään, mikä ei ollut kuulunut hänen toivelistalleen. Ensin tuli masennus, sitten toive uudesta parisuhteesta.

Miestä näkyvissä voitti Tarinan viemää -kirjoituskilpailun, johon tuli lähes 800 käsikirjoitusta.

– Jos ei ole sujut itsensä kanssa, ei sitä prinssiäkään voi löytää, Marja Kangas naurahtaa.

Shokkiero poiki teatteria ja kirjoittamista opettavalle Marja Kankaalle niin surkuhupaisia tilanteita, että hän päätti yrittää kirjoittaa aiheesta romaanin. Miestä näkyvissä (WSOY) voitti Tarinan viemää -kilpailun, jossa etsittiin viihteellistä romaania.

– Se olikin aikamoinen täräys, Marja toteaa voitostaan.

WSOY:n ja S-ryhmän järjestämään kirjoituskilpailuun tuli lähes 800 käsikirjoitusta. Marja ei uskonut voittoon, koska kilpailuun saivat osallistua myös aiemmin romaanin julkaisseet. Mutta joskus elämässä tapahtuu yllätyksiä.

Yllätys Marjalle oli myös avioero, kuten kirjan päähenkilöllekin. Kuusi vuotta kestänyt yhteiselämä päättyi miehen uskottomuuteen.

– Eroni oli kaoottinen ja yllättävä. Se oli totaalinen pudotus, enkä osannut nähdä elämääni pidemmälle. Olin todella masentunut, ja kävin jopa terapiassa, Marja kertoo.

Järkytyksestä toivuttuaan Marjalla alkoi toiminnan kausi. Hän lohduttautui ajattelemalla, että nyt hän voi junailla elämänsä oman mielensä mukaan. Hän meni runonkirjoittamiskurssille, flamencokurssille ja rumputunneille.

– Tein myös ensimmäisen ulkomaan matkan yksin, se tuntui jotenkin jännittävältä, Marja hymähtää.

–Jos ei ole sujut itsensä kanssa, ei sitä prinssiäkään voi löytää, Kangas tietää.

Seuraavaksi hän lähti joogaretriittiin Espanjaan. Joogaa hän oli harrastanut pitkään.

– Tuli sellainen ”kuka minä olen” -vaihe. Kun täytin 40, annoin itselleni lahjaksi kesäloman Barcelonassa. Myöhemmin olen opiskellut siellä teatteria ja asunut välillä pidempiä jaksoja, Marja kertoo.

Marjan ”eroterapiaan” kuului sekin, että hän vaihtoi työpaikkaa Turun taideakatemiasta lukioon, jotta saisi itselleen enemmän aikaa.

Turku on edelleen henkinen koti Kuopiossa syntyneelle esikoiskirjailijalle, mutta nyt juuri hän asuu Helsingissä. Barcelonaan hän palaa syksyllä – luultavasti.

Romaanin päähenkilö Sirkku alkaa heti eronsa jälkeen etsiä miestä. Kirjailijalta itseltään se ei onnistunut.

– Keskityin itseeni, minulta meni usko rakkauteen. Vasta parin viime vuoden aikana olen uskaltanut avautua parisuhteelle, Marja kertoo.

Marja Kangas on vilkas ja huumorintajuinen, mutta siitä ei ollut merkittävää hyötyä rakkauselämän elvyttämisessä. Hän oli surkea jopa treffien järjestämisessä.

– Yhdestä kaveristani olin kiinnostunut, mutta ei hän edes tajunnut sitä. Kuntosalillakin yritin flirttailla yhden miehen kanssa, ei sekään onnistunut, Marja nauraa.

 Tinder räjäytti mahdollisuudet. Kun olin 2014 talvilomalla Barcelonassa, kävin joka päivä treffeillä.

Se onkin Marjan mielestä tärkeätä: pitää osata nauraa itselleen. Hän katsoo usein itseään ikään kuin komedian hahmona, vaikka aineksia olisi tragediaankin. Hänen romaanissaankin on huumoria, se ei ole synkkä erotilitys.

Deittailun makuun Marja pääsi myöhemmin Barcelonassa. Vieraassa kulttuurissa se oli helpompaa kuin Turussa, jossa hän kuvitteli jo tuntevansa kaikki.

Marja Kangas tietää, että voisi olla onnellinen ilman parisuhdetta. Sellainen kuitenkin osui kohdalle.

– Tinder räjäytti mahdollisuudet. Kun olin 2014 talvilomalla Barcelonassa, kävin joka päivä treffeillä, Marja kertoo.

Jotkut treffit johtivat sydänsuruihin, jotkut hetken hauskuuteen, jotkut eivät yhtään mihinkään.

– Miehen etsimisestä tuli eräänlainen projekti, Marja toteaa itseironisesti.

Tutustuminen Espanjassa on Marjan mielestä paineettomampaa kuin Suomessa, jossa yhdessä kahville menokin tuntuu totiselta puuhalta.

– Kun täällä pimeän talven jälkeen katsoo jotakin silmiin, sehän on kuin kutsu sänkyyn – tai avioliittoon. Espanjassa joogaretriitin naisopettajakin iski silmää. Ajattelin suomalaisena heti, että ei kai tuo yritä iskeä, Marja naurahtaa.

Marja ei ihmettele yhtään, miksi suomalaisilla naisilla on romansseja ulkomailla. Kun mies kehuu kauniiksi ja maksaa vielä ravintolalaskunkin, voi tulla sellainen olo, että taidan olla aika ihana.

– Espanjassa myös puhutaan enemmän seksistä, flirtti on koko ajan läsnä. Mutta avoimemmin siellä puhutaan myös ruuansulatuksesta, Marja tietää.

– Mutta onhan siellä sellaista machokulttuuriajattelua, jossa nainen on jatkuvasti katseiden kohteena. Flirtin pitää kuitenkin olla yhteinen leikki, Marja lisää.

 Espanjassa myös puhutaan enemmän seksistä, flirtti on koko ajan läsnä. Mutta avoimemmin siellä puhutaan myös ruuansulatuksesta.

Kuten kirjansa päähenkilö myös Marja kyllästyi jossakin vaiheessa Tinder-treffeihin. Hän alkoi miettiä, että onnellinen voi olla ilman rakkauselämääkin.

Kun hän vihdoinkin oli ihan tyytyväinen yksin, kävi niin, että hän rakastui espanjalaiseen mieheen. He ovat seurustelleet vuoden ajan.

– Vaikeinta uuden suhteen löytämisessä on olla itselleen rehellinen. Pitää myös osata luopua ennakko-odotuksistaan, Marja miettii.

Tinderin selailusta Marja ei enää innostuisi juuri sen takia, että siellä etsitään omien virheellisten haavekuvien ruumiillistumaa.

– Ihanteellista on, jos tutustutaan ensin vain kavereina, Marja miettii.

Romaanin tarina eroaa Marjan tarinasta joiltain osin. Esimerkiksi romaanin päähenkilö Sirkku alkaa heti eronsa jälkeen etsiä miestä. Kirjailijalta itseltään se ei onnistunut.

Marja tietää nyt, että hän voisi olla onnellinen ilman minkäänlaista parisuhdetta, mutta kun sellainen nyt osui kohdalla, ei hän siitä kieltäydykään.

Hän ei ole harmitellut sitä, että hän oli yksin ne vuodet, jolloin ehkä olisi voinut saada lapsia.

– Oli kipuilua senkin asian kanssa, mutta tulin siihen lopputulokseen, että minulle on parempi näin. Ajattelen nykyään myös eroni mahdollisuutena löytää uutta elämään.

 Ajattelen nykyään myös eroni mahdollisuutena löytää uutta elämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?