Näin 44-vuotias nainen palautti kipinän pitkään parisuhteeseen – ”Nykyään harrastamme aivan mahtavaa seksiä ja tarpeeksi usein” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Näin 44-vuotias nainen palautti kipinän pitkään parisuhteeseen – ”Nykyään harrastamme aivan mahtavaa seksiä ja tarpeeksi usein”

Saatamme suhteen alkuvaiheessa keskustella seksistä ja siihen liittyvistä toiveista, mutta suhteen edetessä seksistä puhuminen voi loppua, seksuaaliterapeutti sanoo.

Seksi pitkässä suhteessa voi olla myös parempaa kuin koskaan ennen.­

10.7.2020 19:05

”Jossain vaiheessa seksirintamalla oli aika hiljaista, ja oletin sen kuuluvan asiaan pitkässä suhteessa. Kuitenkin kaipasin läheisyyttä ja päätin alkaa tutustua paremmin siihen, mitä oikein halusin. Ostin seksileluja ja seksikkäitä vaatteita, ja aloimme puhua seksistä ja toiveistamme paljon rehellisemmin. Nykyään harrastamme aivan mahtavaa seksiä ja tarpeeksi usein. Viime viikonloppuna rakastelimme neljä kertaa, ja eilen keskellä työpäivää.”

Näin kertoo IS:n seksikyselyssä 44-vuotias nainen, joka on ollut kumppaninsa kanssa yhdessä 20 vuotta.

Vastaus tiivistää monen muunkin kokemukset. Kun kyselyssä kysyttiin, millä tavoin lukijat ovat onnistuneet parantamaan parisuhteensa seksielämää, kaksi keinoa nousi yli muiden: avoin keskustelu sekä seksin piristäminen uusilla tavoilla.

Epätyydyttävä seksi ei motivoi harrastamaan seksiä

Seksielämän väljähtymiseen voi olla monia syitä, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti ja pariterapeutti Jonna Räisänen Sexpon Ihmissuhdeterapiakeskuksesta.

– Jos seksiä ei koeta tyydyttäväksi, se harvoin motivoi harrastamaan seksiä. Saatamme suhteen alkuvaiheessa keskustella seksistä ja siihen liittyvistä toiveista, mutta suhteen edetessä seksistä puhuminen voi loppua.

Pitkissä suhteissa voi myös unohtua ihailun ja halun osoittaminen toista kohtaan, tai seksi voi kapeutua noudattamaan aina samaa kaavaa.

– Seksistä voi kadota ilo, nauru ja leikkisyys.

Räisänen sanoo, että halun määrän vaihtelu eri elämäntilanteissa on täysin luonnollista. Toisaalta halun eriparisuus voi aiheuttaa suhteessa ongelmia.

– Usein mennään vähemmän haluavan mukaan, mutta on tärkeä ottaa huomioon molempien tarpeet seksiin liittyen.

Seksi pitkässä suhteessa voi olla myös parempaa kuin koskaan ennen

Jos seksi on päässyt hiipumaan, asialle voi tehdä paljonkin. Räisänen muistuttaa, että seksi pitkässä suhteessa voi olla myös parempaa kuin koskaan ennen. Jännitystä ja uutuudenviehätystäkin voi yhä kokea, vaikka olisi ollut vuosikaudet yhdessä.

Ensimmäiseksi Räisänen neuvoo tutkimaan omaa halua.

– Mistä asioista kiihotun, mitä toivoisin tapahtuvan ennen seksiä, sen aikana ja jälkeen?

Aina halu ei myöskään syty spontaanisti, jolloin sitä voi itse herätellä.

– Esimerkiksi elokuvat, kirjat, verkkokurssit tai aikuisviihde voivat virittää omaa seksuaalista mieltä.

Seksiin voi saada vaihtelua myös aivan pienillä arkisilla muutoksilla.

– Esimerkiksi se voi vaikuttaa, missä ja milloin seksiä harrastaa, ja millaisen aloitteen siihen tekee.

Jos keskustelu tuntuu vaikealta, aloita se näin

Keskustelu seksistä ja omista toiveista sen suhteen ei aina ole helppoa.

– Usein pelkäämme toisen reaktioita. Jos seksistä ei oikein ole koskaan juteltu, voi se edelleen olla vaikeaa, vaikka suhde olisi kestänyt vuosia.

Räisänen neuvoo aloittamaan keskustelun vaikka sanomalla toiselle sen, että aiheesta puhuminen on vaikeaa.

Kun kumppani ottaa seksin puheeksi, tärkeää on kuunnella rauhassa eikä heti tyrmätä toista.

– Malta kuunnella loppuun asti, mitä hän haluaa kertoa. Myös terapia on hyvä ja turvallinen paikka keskustella näistä asioista, koska ammattilainen on molempien apuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?