Matilda, 21, ei jaksanut Tinderiä, mutta innostui Jodelista – selvitimme, miten Jodel-treffailu toimii - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Matilda, 21, ei jaksanut Tinderiä, mutta innostui Jodelista – selvitimme, miten Jodel-treffailu toimii

Tinderiin kyllästyneet turvautuvat nyt Jodel-deittailuun. Siinä on jotain uutta, mutta myös hieman vanhaa kirjepalstojen henkeä.

Yksi Jodelin nousevista ilmiöistä ovat treffikanavat.­

21.6. 20:06

Tinder on yksi suosituimmista deittisovelluksista, mutta nyt se on saanut yhden uuden haastajan: Jodelin. Kyseinen mobiilisovellus on kuin Suomi24-keskustelupalstan moderni pikkusisarus, sillä se perustuu anonyymeihin viestiketjuihin ja -kanaviin.

Tyypillisin Jodelin käyttäjä lienee 20–30-vuotias kaupunkilaisnuori, mutta minkäänlaista ikärajaa sovellus ei kuitenkaan tunne.

Jodelissa voi luoda viestiketjujen aloituksia sekä keskustella muiden lähialueella olevien ”jodlaajien” kanssa. Sovellus hyödyntää puhelimen sijaintitietoa, joten keskustelut ovat aina paikallisia. Sovelluksessa voi myös tarkastella haluamansa paikkakunnan keskusteluita, vaikkei itse olisi paikan päällä.

Yksi Jodelin nousevista ilmiöistä ovat treffikanavat, joiden kautta etsitään kumppaneita niin tositarkoituksella kuin vähemmän tosissaankin. Viestikanavien nimet antavat viitteitä siitä, millaisen seuran hakuun kyseinen kanava on tarkoitettu.

Yksi suosituimmista kanavista on @jodeltreffit. Myös sateenkaariväelle löytyy omia kanavia, vaikka yleiskanaviakaan ei ole rajattu vain heteroille. Esimerkiksi Helsingissä @lesbotreffit-kanavalla on useita satoja seuraajia.

Matilda, 21, päätyi kokeilemaan Jodel-deittailua, koska ei innostunut suositusta Tinder-deittisovelluksesta.

– Käytin Tinderiä ehkä muutaman päivän, mutta turhauduin sen ulkonäkökeskeisyyteen aika nopeasti. En tavannut koskaan matchejani, sillä en osannut ottaa sovellusta vakavasti. Muistin lukeneeni Jodelin treffikanavista, ja päätin vain antaa palaa, Matilda kertoo.

Jodel tuokin tuulahduksen menneistä vuosikymmenistä; milleniaalitkin saattavat vielä muistaa deittisivustot ja teksti-tv:n sekä lehtien seuranhakupalstat. Homma toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että seuraa kaipaava käyttäjä jättää kanavalle keskustelunaloitukseksi treffi-ilmoituksen, johon hänen seurastaan kiinnostuneet voivat sitten vastata.

Aloitusviestit ovat anonyymejä ja kuvattomia. Käyttäjät kirjoittavat niihin tyypillisesti sukupuolensa ja ikänsä sekä sen, mitä he etsivät ja millaisia he ovat. Laadimme kuvitteellisen esimerkkialoituksen, johon on otettu mallia tyypillisimmistä aidoista viesteistä:

”Kiva alle 30-v. mies olisi hakusessa! Jos tykkäät pitkistä kävelyistä ja juttelemisesta sekä positiivisesta asenteesta, ilmoittaudu alle. Ps. Jos pidät kanssa matkustamisesta, Netflixistä ja koirista, sekin on plussaa t. n23 ”

Pelkkä nimimerkki riittää

Kaikki Jodeliin jätetyt keskustelunaloitukset ja niihin tulleet vastaukset ovat julkisia eli näkyvät muille käyttäjille. Jotta anonymiteetti säilyy, puhelinnumeroiden sijaan viestiketjuissa vaihdellaan Kik-tunnuksia.

Vuosien takainen nuorten lempisovellus Kik Messenger toimii työkaluna Jodel-treffien sopimisessa. Anonyymi pikaviestisovellus on vähän kuin WhatsApp, mutta sinne kirjautuminen ei vaadi edes puhelinnumeroa saati muita yhteystietoja: pelkkä nimimerkki riittää.

– Jos aloittajan viesti vaikuttaa kiinnostavalta, siihen vastataan viestiketjussa. Jos molemmat kiinnostuvat, jompikumpi kirjoittaa ketjuun oman Kik-tunnuksensa. Se kannattaa kuitenkin poistaa heti sen jälkeen, kun toinen on saanut tunnuksen talteen, jottei tulisi turhia viestejä häiriköiltä, Matilda selittää.

Kikissä voi tutustua rauhassa kahden kesken, sopia mahdollisista treffeistä ja halutessaan lähettää kuvia. Matilda esimerkiksi vaihtoi deittinsä kanssa kuvat ilman kasvoja ja sopi puolisokkotreffit muutaman tunnin päähän julkiselle paikalle.

Siiri, 21, puolestaan halusi tutustua Jodel-treffikumppaneihinsa etukäteen tarkemmin ja viestitteli heidän kanssaan ensin muutaman päivän.

– Halusin ehdottomasti nähdä kuvat tapaamistani miehistä. Juttelin heidän kanssaan myös Snapchatissa ja pyysin siellä reaaliaikaisen selfien varmistuakseni siitä, ettei vastassa ole huijari, Siiri kertoo.

Päätökset tehdään hitaammin ja harkitummin kuin Tinderissä

Väestöliiton tilastokin sen kertoo: Tinder on alkanut kyllästyttää myös muita kuin Matildaa. Syyttävä sormi osoittaa muun muassa sovelluksen ulkonäkökeskeisyyttä.

Jodelin anonymiteetissä on sekä etunsa että varjopuolensa.

Siirillä ja Matildalla Jodel-treffit ovat olleet positiivinen kokemus. Vastassa on ollut tuiki tavallisia, mukavia ihmisiä. Treffejä sopiessa on kuitenkin oltava aina vähän varuillaan. Omia yhteystietojaan tai identiteettiään ei kannata paljastaa, ja Matilda esimerkiksi kertoi ystävälleen olevansa menossa sokkotreffeille.

Jodelin treffikanavien etuna on Siirin mukaan se, että päätökset tehdään hitaammin ja harkiten: Jodelissa ei Tinderin tavoin tarvitse hetkessä päättää, onko ehdokkaassa treffipotentiaalia vai ei. Myös se, että ulkonäöllä ei voi pelata, saa Jodelin aloittajat pohtimaan huolellisemmin, miten he kuvailevat itseään.

– Tinderissä monilla ei lue minkäänlaista profiilitekstiä. Tuntuu, että ainakin @jodeltreffit-kanavalla, josta itselläni on kokemusta, ihmiset ovat keskimäärin jopa enemmän tosissaan kuin Tinderissä, Siiri pohtii.

Yhtäläisyyksiäkin Tinderin ja Jodelin välillä löytyy. Sekä Siirin että Matildan mielestä Jodel-treffailu on säilyttänyt Tinderin helppouden, nopeuden ja matalan kynnyksen deittailla, sillä ihmiset sijaitsevat molemmissa sovelluksissa lähistöllä. Lopulta itse treffit eivät eroa juurikaan Tinder-treffeistä, ja Jodel voikin olla aivan yhtä potentaalinen paikka löytää – tai olla löytämättä – jotakin vakavampaa.

– Jodel-treffailu sopii ehkä parhaiten ulospäin suuntautuneille ja spontaaneille tyypeille, joille deitin ulkonäkö ei ole kynnyskysymys, Siiri summaa.

Tämä on Me Naisten tuottama artikkeli. Alkuperäisen jutun löydät Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Tiia, 23, teki yhden muutoksen tavassaan käyttää Tinderiä – alkoi heti löytää kiinnostavampia miehiä

10 naista kertoo, miksei sopivaa kumppania tahdo löytyä – Kristiinalla on vinkki, joka kuluttaa perslihaksia, mutta toimi hänen kohdallaan

Tinderistä tuli katkera paikka, jossa kaikki ovat vihaisia ja kukaan ei enää vastaa viesteihin – taustalla yksi syy

”Meno yltyi nopeasti intiimiksi” – lukijat kertovat, kuinka löysivät Tinderistä täydellisen kumppanin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?