Miten vanhan suhteen voi saada uuteen liekkiin? 5 parisuhdeasiantuntijaa vastaa - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miten vanhan suhteen voi saada uuteen liekkiin? 5 parisuhdeasiantuntijaa vastaa

Parisuhde ei parane, jos yhteistä aikaa ei ole, jos ei tehdä asioita yhdessä eikä mistään puhuta

Julkaistu: 6.6. 16:00

Poikkeusaika on lisännyt parisuhdeaikaa. Osalla se on johtanut vaikeuksiin, mutta moni on myös rakastunut kumppaniinsa uudelleen.

Viisi asiantuntijaa kertoo vinkkejä, miten suhteen voi sytyttää uuteen liekkiin.

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow neuvoo muistelemaan suhteen alkua sekä miettimään, mikä oli se juttu, johon kumppanissa alun perin rakastui.

– Kannattaa myös miettiä, mihin tarpeeseen hän silloin vastasi. Näin ymmärrämme, mitä olemme kumppaniltamme tuolloin odottaneet ja sitä kautta vaatineet.

– Nyt sitten on aika katsoa suoraan, ohi mielikuvien, millainen hän tosiasiassa on ja pystynkö rakastamaan häntä omana itsenään – ei mielikuvahahmona.

Stolbow kehottaa myös miettimään omaa käytöstä sekä sitä, miten puhuu toiselle.

– Kumppanista voi tulla esiin uusia piirteitä ja koko suhteen dynamiikka voi muuttua, kun muutamme omaa käytöstämme. Pitäisi myös kehua, kannustaa ja olla utelias. Toista ei milloinkaan saa pitää itsestäänselvyytenä.

Kysy kuulumiset

Psykoterapeutti Suvi Kiuas Väestöliitosta kannustaa kääntymään kumppania kohti ja kysymään kuulumisia.

– Kysy, mitä sinulle kuuluu ja minkälainen päiväsi on tänään ollut. Kuuntele rauhassa ja ole läsnä toiselle.

– Rakkautta ei voi pakottaa, mutta sitä voi houkutella ja kutsua esiin lämmöllä, huolenpidolla, ystävällisyydellä ja huomaavaisilla sanoilla.

Suvi Kiuas myös kannustaa pyytämään kumppanilta tukea.

– Aina ei ole helppoa pyytää apua, etenkään silloin, jos elämässä on tottunut pärjäämään yksin. Mutta kun siihen kykenee, voi saada tärkeän tunteen, että toinen haluaa auttaa eikä minun tarvitsekaan pärjätä yksin.

Kumppanin pyyntöön hän neuvoo vastaamaan lämmöllä, ymmärryksellä ja hyväksynnällä.

– Positiivinen reagointi synnyttää lisää positiivista vuorovaikutusta, jolloin rakkauden tunne vahvistuu.

 Pitäisi antaa toiselle sitä mitä hän kaipaa, ei sitä, mistä itse tykkää. – Tony Dunderfelt

Satsaa läheisyyteen ja vetovoimaan

Psykologi Tony Dunderfelt satsaisi läheisyyteen, vetovoimaan ja seksuaalisuuteen.

– Siitä kautta rakentuu hyvä parisuhde. Läheisyys syntyy, kun luodaan lämmin, hyvä fiilis: kun puhutaan rehellisesti tai istutaan sohvalla ja katsotaan yhdessä elokuvaa. Vetovoima taas syntyy, kun on jännittävää tai haasteellista tekemistä.

– Myös erilaiset näkemykset synnyttävät kiinnostusta toisen erilaisuutta kohtaan. Kyseessä on kuitenkin taitolaji, sillä liika erilaisuus ja liika jännite aiheuttavat turhia riitoja.

Liika läheisyys taas voi vähentää vetovoimaa ja johtaa helposti "kämppis-suhteeseen".

Dunderfelt myös neuvoo myös ottamaan selvää, onko suhde molempien kannalta seksuaalisesti tyydyttävä.

– Pitäisi myös oppia ymmärtämään ja tuntemaan, mikä saa toisen syttymään ja kiihottumaan eroottisesti. Jollekin ne ovat kiusoittelevat, hauskat sanat ja jollekin taas pussailu tai eroottinen koskettelu. Pitäisi antaa toiselle sitä mitä hän kaipaa, ei sitä, mistä itse tykkää.

Toimivassa suhteessa kumppaniin tuntee myös vetovoimaa.

Tehkää yhdessä asioita

Perhe- ja paripsykoterapeutti Nina Kauppinen Väestöliitosta toteaa, ettei mikään parisuhde parane, jos yhteistä aikaa ei ole, jos ei tehdä asioita yhdessä eikä mistään puhuta.

Hän neuvoo lähtemään liikkeelle mahdollisimman pienestä, molemmille mieluisasta tekemisestä sekä tekemään siitä pysyvän käytännön.

– Keskustelu viriää paremmin tekemisen kautta kuin niin, että ”nyt istutaan alas ja puhutaan kunnolla.” Keskustelu onnistuu, jos siihen ei tule syyttävää sävyä, vaan tutkivan kiinnostunut ote.

Alkuaikojen muistelu on sekin hyvä tapa vahvistaa tunneyhteyttä. Muistoja voi viritellä katselemalla valokuvia tai kuuntelemalla suhteen alkuaikojen musiikkia.

– Jokainen meistä muuttuu vuosien myötä. Monesti puhumme tuntevamme puolison liiankin hyvin, mutta todellisuudessa emme tiedä hänen tämänhetkisistä ajatuksista, tarpeista ja unelmista juuri mitään. Niitä on hyvä lähteä selvittelemään, sillä sitä kautta voi löytyä uudenlainen kiinnostus tuttuun ihmiseen.

Kauppisen mukaan monien suhteiden ongelma on se, etteivät ihmiset uskalla tukeutua toisiinsa.

– Oman tarvitsevuuden näyttäminen on monelle vaikeaa. Parhaimmillaan elämän kriisit, kuten sairastuminen, läheisen kuolema, työttömäksi jääminen, uskottomuus ja eron uhkakin voivat lähentää puolisoita, jos asioista keskustellaan kunnolla eikä toista jätetä yksin.

Oman ajan ottaminen ja omien tarpeiden pohtiminen on sekin tärkeää, sillä jos on tyytymätön itseensä, on tyytymätön myös parisuhteeseen ja muuhun elämään.

– Kaksi hyvinvoivaa ihmistä onnistuvat paremmin myös parisuhteessaan.

Ole rehellinen

Parisuhdeluennoitsija Raimo Vakkuri neuvoo kertomaan omista tunteista rehellisesti.

– Älä pelaa pelejä. Kerro aidosti tunteesi, vaikka se olisi kuinka vaikeaa. Luovu myös toisen ohjaamisesta ja pakottamisesta olla mieliksi sinulle. Toisen tunteita ei koskaan pidä käyttää hyväksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?