”En kestä miesten pettyneitä katseita” – suomalaiset kertovat, miten oma ulkonäkö vaikuttaa seksiin - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”En kestä miesten pettyneitä katseita” – suomalaiset kertovat, miten oma ulkonäkö vaikuttaa seksiin

Huoli ulkonäöstä saattaa vetää seksihalut nolliin. Pahimmassa tapauksessa seksiin ei uskalla ryhtyä lainkaan.

Jos ajatukset ovat jatkuvasti omassa kehossa, voi olla vaikea kiihottua ja nauttia.

29.3.2020 19:16

Miltä näytän puolison silmissä? Pitääkö kumppani enää minua haluttavana, kun painoakin on tullut?

Ulkonäköpaineet eivät ole harvinaisia. Joko vertaamme itseämme toisiin tai vallitseviin keho- ja kauneusihanteisiin. Se heijastuu myös seksuaalisuuteen.

Ajoittain olemme äärettömän kriittisiä.

– Jotkut kokevat oman kehonsa aina vääränlaiseksi ja riittämättömäksi. Meillä saattaa olla ankara sisäinen puhe itseämme kohtaan, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen Sexposta.

Arvosteleva sisäinen puhe voi jatkua jopa vuosia. Silloin alkaa itsekin uskoa sisäiseen kriitikkoonsa. Pahimmillaan uskomukset alkavat vaikuttaa käytökseen, ja asioita jää jopa tekemättä ja kokematta.

Aihe nousi taannoin esiin myös uudessa Sex Tape Suomi -ohjelmassa, jossa suomalaisparit asentavat kotiinsa kamerat ja päästävät katsojan kurkistamaan seksielämäänsä.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa seurattiin kolmen pariskunnan elämää. Kävi ilmi, että kolmesta parista kahdessa nainen tunsi omasta ulkonäöstään epävarmuutta niin paljon, että se vaikutti pariskunnan seksielämään.

 Stressin myötä paino on täysin karannut käsistä, ja välttelen deittailua, koska en kestä miesten pettyneitä katseita. Pahimmaksi koen leukalinjan katoamisen ja vatsaan ilmestyneet raskausarvet. Voi olla, että en harrasta mitään lähikontaktia hetkeen. Häpeä kumpuaa kotiopeista, jonka viestiä media ja muotibisnes ovat toistaneet koko nuoruuteni. Hoikka on haluttava. – Nainen, 31

Häpeän tunteita

Ulkonäköpaineisiin liittyy usein häpeää.

Seksissä häpeä liittyy epäonnistumisen tunteeseen ja virheiden pelkoon. Moni vertaa seksielämäänsä ja itseään oletuksiin siitä, millaista seksin pitäisi olla. Silloin seksistä voi tulla suorittavaa ja kontrolloivaa.

Jos ajatukset ovat jatkuvasti omassa kehossa tai omassa toiminnassa, voi olla vaikea kiihottua ja nauttia. Ajatus seksistä saattaa tuntua suorastaan epämiellyttävältä.

Joku saattaa pelätä tulevansa nöyryytetyksi tai päättää olla kokonaan harrastamatta seksiä, toinen voi vältellä tilanteita, joissa seksi voisi olla edes mahdollista. Yksi voi peitellä omaa kehoaan esimerkiksi vaatteilla, toinen harrastaa seksiä vain humalassa. Pahimmassa tapauksessa seksiin ei uskalla ryhtyä ollenkaan.

 Jo 10 vuotta sinkkuna, satunnaisia seksikumppaneita on ollut. Minulla on ylipainoa ja hormonikierukan tuomia ns. finnejä alapäässä. Kuka nyt haluaisi näiden makkaroiden väliin tunkea? Joku satunnainen, molemmat promilleissa oltu, ja aamulla kiireen vilkkaan vaatteet päälle ja häpeillen poistun paikalta. En lähde baareihin etsimään kumppania. Kuka nyt minua katselisi. – Nainen, 55

Ajatus siitä, että ”kukaan ei voi haluta minua seksuaalisesti” saattaa olla itselle niin vahva uskomus, että sitä alkaa pitää totena.

Räisänen kannustaa pohtimaan, ajatteleeko itse toisista ihmisistä samoin. Pitääkö kumppanin kehon olla juuri tietynlainen, että voisit harrastaa seksiä hänen kanssaan?

– Huomaatko, että toisen ihmisen keho ei saa läheskään niin paljon kritiikkiä mielessäsi kuin oma kehosi.

 Laihdutin noin 30 kiloa noin 8 vuotta sitten, mutta edelleen on havaittavissa jotain niiltä ajoilta. Saunassa en ole käynyt lähestulkoon kenenkään kanssa varmaan viidennen luokan jälkeen. Kuka tällaista haluaisi? Minua? Nyky-yhteiskunnassa tuntuu, että se pienikin virhe riittää jättämään pakan alimmaiseksi. Tinderit ja muut vaan buustaa moista. – Mies, 27

Miten oma suhde voi?

Parisuhteessa paineita voi aiheuttaa se, jos oma keho muuttuu esimerkiksi raskauden jälkeen, jos paino nousee tai laskee tai jos sairastuu. Tällöin kannattaa puntaroida, kuinka suhde kokonaisuudessaan voi, ja miksi toisen kanssa on vaikea olla intiimisti.

– Ihmiset viehättyvät eri asioista. Suurimmalle osalle ulkonäköä enemmän merkkaa seksissä se, mitä on korvien välissä, ja se, että ihminen pitää perushygieniasta huolta, Räisänen muistuttaa.

Viehättävyys tulee siis jostain muualta kuin ulkonäöstä.

 Tunnen itseni todella epäseksikkääksi. En halua juuri ikinä kulkea alasti mieheni edessä. Enkä olla seksissä päällä niin, että makkarani näkyvät. Olen huonon itsetunnon takia ainaisella laihdutuskuurilla. Itken katsoessani peiliin. Nauttisin seksistä ihan varmasti enemmän, jos olisin enemmän sinut itseni kanssa.– Nainen, 28

Ikävistä ajatuksista voi vapautua

Jos koet ulkonäköpaineita, mieti, kuinka pitkään olet ollut epävarma omasta kehostasi. Onko taustalla joku tapahtuma tai ilkeitä kommentteja, jotka ovat vaikuttaneet kehonkuvaasi?

– Itseltään voi kysyä myös tämän kysymyksen: mitä tapahtuu jos lopetan oman kehoni ja ulkonäköni soimaamisen tai jatkuvan tyytymättömyyteni kehoa kohtaan. Millainen ihminen olisin, jos pystyisin hyväksymään kehoni ja ulkonäköni paremmin? Miten se vaikuttaisi seksuaalisuuteeni?

Kumppanin kanssa kannattaa myös keskustella, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Tarvittaessa apua saa esimerkiksi seksuaaliterapeutilta.

– Kukaan meistä ei ole syntynyt ikävien ajatusten kanssa, vaan ne ovat muodostuneet meille elämän aikana. Siksi näistä ajatuksista ja uskomuksista voi vapautua muun muassa terapian avulla.

 En ole saanut orgasmia koskaan miehen kanssa. Itsekseni saan kyllä lähes joka kerta. En pysty täysin antautumaan seksiin. Häpeän ja tarkkailen kehoani ja ääniäni enkä kykene rentoutumaan. Pelkään, että käyttäydyn väärin ja nolaan itseni. Mieheni on ihana ja ymmärtäväinen, ja pystymme puhumaan asiasta. Uskon, että kykenen ajan kanssa vielä saamaan hänen kanssaan orgasmin. Olen alkanut käsittelemään tunnelukkojani, koska häpeä tulee lapsuuden kokemuksista. – Nainen, 37

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?