Saako nyt harrastaa seksiä? Kaikki seksistä ja koronasta - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Saako nyt harrastaa seksiä? Kaikki seksistä ja koronasta

Yhdyntää vaarallisempaa on suukottelu, eikä vakisuhteessa tarvitse ristiä jalkojaan. Uusien kumppanien kanssa täytyy nyt luottaa teknologiaan.

Hengitysmaskiin suojautunut nainen käveli seksikaupan ohi Pariisin punaisten lyhtyjen alueena tunnetussa Pigallen kaupunginosassa.­

21.3.2020 23:10

Koronavirusepidemia vaikuttaa käytännössä kaikkiin elämän osa-alueisiin, joten luonnollisesti mielessä on, miten tilanne vaikuttaa seksiin ja seksuaalisuuteen.

Muun muassa George Washington yliopiston kansanterveyden professori Carlos Rodríguez-Díaz ei näe lähtökohtaisesti yhdyntää ongelmallisena koronan kannalta Guardianin haastattelussa.

– Ei ole todisteita, että covid-19 voisi tarttua joko vaginaalisessa tai anaalisessa yhdynnässä. Suutelu on kuitenkin erittäin yleistä seksiä harrastettaessa, ja virus voi tarttua syljen kautta. Niinpä virus voi tarttua suudellessa. On myös viitteitä covid-19:n tarttumisesta uloste-suutien kautta, mikä viittaa siihen, että rimming eli anaali-oraaliseksi voi johtaa tartuntaan, hän kertoo Guardianin haastattelussa.

Yhdyntää vaarallisempaa on näinä aikoina siis suutelu. Korona leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, ja kun huulet kohtaavat toisensa, ovat pisarat liikkeellä. Suukotellessa leviää nimestään tunnetun pusutaudin lisäksi niin nuhakuume kuin koronakin.

Samassa kodissa asuvien ja terveiden puolisojen välillä peti- ja pusupuuhiin voi ryhtyä vailla huolta koronasta, kertovat muun muassa Guardianin ja BBC:n haastattelemat asiantuntijat.

Lääkäri ja Harvardin kansanterveyden professori Julia Marcus suorastaan rohkaisee heiluttamaan peittoa asuinkumppanin kanssa, kun muulta maailmalta eristäytyminen tylsistyttää.

– Jos asut vakituisen seksuaalisen kumppanisi kanssa eikä sinulla ole lainkaan oireita, seksi voi oikeastaan olla erittäin hyvä tapa pitää hauskaa, pysyä samalla taajuudella ja lievittää jännitystä tänä monia painostavana aikana, hän kertoi Guardianin haastattelussa.

Yhdysvaltalainen lääkäri Frederick Davis kertoi New York Postille odottavansa vauvabuumia yhdeksän kuukauden päästä.

Lääkäri Mehmet Oz kertoi TMZ-medialle, että karanteenissa on hyvä hetki harrastaa seksiä.

– Elät pidempään, pääset eroon jännitteestä.

– Tehkää vähän vauvoja. Se on ehdottomasti parempi kuin että tuijotatte toisianne ja käytte toistenne hermoille.

Kun Ilta-Sanomat kysyi viime viikolla lukijoiltaan ajanviettovinkkejä eristyksiin, tuli lukijoilta parisuhteeseen panostavia vastauksia.

– Me hamstrattiin seksileluja ja alettiin hommiin oikein toden teolla, kuului niistä yksi.

Ongelmaa koronan aikaisessa seksissä ei näe myöskään brittiprofessori Paul Hunter, joka yritti tulkita maansa hallituksen ohjeita seksuaalisen läheisyyden kannalta BBC:n pyynnöstä.

Jos kumpikaan osapuoli ei oireile, ei hänen mukaansa ole syytä välttää seksiä. Jos olotila on huono ja etenkin jos toinen kuuluu riskiryhmään, on parasta pidättäytyä kanssakäymiseltä.

Katsoa saa, mutta ei koskea

Jos vakituista kumppania ei ole, tai eristysosoite ei ole sama, on tilanne hankalampi. THL:n mukaan nyt pitäisi pitää metrin tai kahden etäisyyttä toisiin.

Kaikkia kodin ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään.

Julia Marcus kehottaa unohtamaan uudet seksikumppanit pandemian ajaksi. Rodríguez-Díazilla on tilanteeseen ratkaisukeskeisempi näkemys.

– Seksuaalinen yhdyntä voi vähentyä seuraavien viikkojen aikana, mutta toisenlaiset erotiikan ilmaisun keinot, kuten seksiviestit, videopuhelut, eroottinen kirjallisuus ja masturbaatio, voivat olla vaihtoehtoja.

Seksilelujen käyttö on turvallista.

Näytelmäkirjailija Philip Dawkins kirjoittaa New York Timesissa mielipidekirjoituksessaan samaa. Tilanne turhauttaa sinkkumiestä, joka on tottunut hakemaan petiseuraa deittailusovellusten kautta.

– Nyt näyttää olevan täydellinen aika tuoda takaisin kunnon vanhanaikainen puhelinseksi. Tai jos sinua siunataan imartelevalla valaistuksella karanteenibunkkerissasi, käytä kameraa, hän kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?