Radiojuontaja Kimmo Vehviläinen oivalsi nelikymppisenä tärkeän asian – rakkauselämä muuttui - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Radiojuontaja Kimmo Vehviläinen oivalsi nelikymppisenä tärkeän asian – rakkauselämä muuttui

Parisuhteet opettavat, sanoo radio Aito Iskelmän aamujuontaja Kimmo Vehviläinen.

Parisuhteet opettavat, sanoo radiojuontaja Kimmo Vehviläinen.­

8.3.2020 19:00

Kimmo Vehviläinen täyttää pian 48 vuotta ja uskoo nyt voivansa kertoa muillekin, mitä itse on oppinut suhteistaan.

– Tärkeää on tunnistaa itsensä. Pysähtyä miettimään, kuka oikeasti olen ja mitä haluan. Ja sallia toisen olla sellainen kuin hän on.

Tämän oivaltaminen on Vehviläisen mukaan aikuistumista, joka hänellä itsellään tapahtui vasta nelikymppisenä. Silloin hän tajusi, että on siihen saakka yrittänyt muokkautua ympäristön toiveiden mukaiseksi.

– Yritin esimerkiksi pukeutua kuten ystäväpiiri tai puoliso toivoi. Oli hyvä huomata, että minähän riitän itselleni. Hyväksyin, että olen juuri tällainen eikä mun tarvitse muuksi muuttua.

Kun tämä oivallus oli tullut, tapahtui jotain ihmeellistä. Vehviläisen ympärille alkoi kerääntyä samanhenkisiä ihmisiä.

– Ystäväpiiristä valikoituvat ne, jotka puhaltavat liekkiisi ja diggailevat sinusta sellaisena kuin olet. Kun silloin pidät aistit auki puolison valinnassa, alkaa myös valikoitua sellaisia ihmisiä, jotka edustavat kaikkea samaa kuin sinäkin. Sellaiseen ihmiseen on helppo ihastua.

Toissa kesänä Vehviläinen tapasi Petra Sydämen, jonka kanssa ajatukset menivät yksiin. He tapailivat hieman yli vuoden ajan, kunnes viime syksynä tuumasivat, että haluavat ”katsella maailmaa kimpassa tästä eteenpäin”.

Sitä ennen Vehviläinen ehti olla pari vuotta sinkkuna. Puhetyöläisenä hän nautti erityisesti kotona vallitsevasta rauhasta ja siitä, että ei tarvitse puhua kenenkään kanssa töistä tullessa.

– Mutta Petra ymmärtää tätä todella hienosti ja antaa minun olla ihan hiljaa.

Aikuistuminen merkitsee myös sitä, että ihan pienet asiat eivät ärsytä kuten ennen.

– Petra esimerkiksi jättää puoliksi juotuja kahvikuppeja pitkin asuntoa. Korjasin kerran tunnin aikana kolme kahvikuppia samalta makuuhuoneen lipaston kannelta. Hän aina haki uuden ja jätti sen siihen. Ja mä korjasin. Iloisena. Ei häiritse. Se on hänessä ominaisuus, joka tuli mukana, halusin tai en.

Juontaja kuitenkin sanoo, että jos kaksi täysin vastakkaista ihmistä yrittää olla yhdessä, se harvoin onnistuu. Toista ei voi muuttaa, ja itsensä muuttaminen kannattaa vain tiettyyn pisteeseen saakka.

– Jos kumppani tukahduttaa sitä, mikä on itsellesi tärkeää, voit vain kysyä, miksi aloit seurustella hänen kanssaan. Ja jos se ei miellytä, jätä se. Liian moni pelkää niin paljon eroamista, että elää kurjuudessa.

Vehviläinen kertoo, että pariskunta on käynyt pitkiä keskusteluja, joissa he ovat puhuneet avoimesti siitä, mitä suhteelta toivovat.

– Meillä on nyt vimma olla toiselle mieliksi ja tehdä kilttejä asioita. Se kuuluu suhteen alkuvaiheeseen, mutta olemme jo puhuneet siitäkin, että jossain vaiheessa tämä voi arkistua. Mutta jos haluaa olla toiselle kiltti, en näe, miten se voisi mennä pieleen. Se on itsekkyyden ja välinpitämättömyyden vastakohta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?