”Tinder on pullollaan naisia, jotka oikeasti tarvitsevat eroterapeuttia” – milloin on valmis uuteen suhteeseen? - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

”Tinder on pullollaan naisia, jotka oikeasti tarvitsevat eroterapeuttia” – milloin on valmis uuteen suhteeseen?

Milloin eron jälkeen oikein kannattaa ryhtyä uuteen suhteeseen? Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen vastaa.

Erosta toipumiseen vaikuttaa muun muassa se, miten suhdetta ja sen päättämistä on käsitellyt kumppanin kanssa.­

18.1.2020 18:02

– Netit ja Tinderit on pullollaan vastaeronneita naisia, jotka ihan aikuisten oikeasti tarvitsevat eroterapeuttia. Empaattisuus ja hyvät käytöstavat, ymmärtäväisyys ja muut pehmeät arvot johtavat lähinnä siihen, että on vain kertakäyttöhuvituksena tai lohtuna naisille. Tai jätesankona edellisen suhteen kaltoin kohteluille. Itsetuntemus omasta valmiudesta parisuhteeseen koskee ihan naisiakin, napauttaa eräs mies jutussamme.

Jutussa pohdittiin sitä, kuinka merkityksellisiä asioita itseluottamus, itsetuntemus ja hyvät käytöstavat ovat parisuhdetta etsiessä. Miehen mukaan hän on toistuvasti törmännyt siihen, että naiset eivät ole valmiita uuteen suhteeseen. Sen sijaan he haaveilevat treffeillä ”Disney-rakkaudesta” ja ensirakkauden kaltaisista kokemuksista.

Milloin eron jälkeen oikein kannattaa ryhtyä uuteen suhteeseen? Seksuaaliterapeutti Elina Tanskaselta tätä kysytään varsin usein. Vastaukseksi ei voi antaa mitään tiettyä aikamäärettä.

– Enemminkin kannattaa tarkastella, kuinka syvällisesti ihminen on erotyötä tehnyt. Toisin sanoen sillä on merkitys, miten aikaa käytetään, Tanskanen sanoo.

Eroja on kovin erilaisia.

– Voi olla, että niin suhdetta kuin eroa ollaan rakentavasti ja rehellisesti työstetty ja pohdittu silloin, kun ollaan ikään kuin oltu virallisesti yhdessä. Tällöin eteen päin voi eron jälkeen päästä nopeastikin. Sitten taas on tilanteita, joissa erosta on mennyt jo vuosia, ja silti ihminen jumittaa eroon liittyneissä kysymyksissä ikään kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan.

 Riittävän avun ja tuen voi saada myös läheisiltä ihmisiltä, tekemällä itsetutkiskelua ja antamalla itselle sellaista hoivaa, joka antaa voimia ja rauhoittaa. – Elina Tanskanen

Tutki ja tarkkaile omaa oloasi

Eroprosessiin kuuluvat Tanskasen mukaan usein erilaiset vihan ja surun tunteet. Ne voivat olla voimakkaitakin ja vaihdella vuoristoratamaisesti.

Ero voi herättää pohtimaan koko omaa elämää, käynnistää isonkin kriisin.

– Erosta eteen pääsemiseen voi mennä aikaa, mutta on hyvä tutkailla, edistyykö oma prosessi. Tuntuuko siltä, että jollain tasolla asiat työstyvät ja toipuu. Niin ikään omaa oloa kannattaa tunnustella ja hakea apua, jos tuntuu esimerkiksi siltä, että oma mieliala herättää huolta alakulon, ahdistuksen tai vihan tunteiden takia.

Apu on paikallaan myös silloin, jos alkaa kohdella itseään huonosti tai käyttäytyä jopa itsetuhoisesti. Tai jos ikävä olo tai oireilu pitkittyy.

Unettomuus, ruokahaluttomuus tai halua eristäytyä – niihin ”kannattaa reagoida herkästi”.

– Ylipäätään kannattaa tarttua siihen tunteeseen, jos alkaa miettiä, että olisikohan hyvä käydä jossain juttelemassa.

Avun pyytämistä erotilanteessa ei missään tapauksessa ole syytä arkailla tai hävetä.­

Tukea myös läheisiltä

Jokainen tarvitsee elämänsä taitekohdissa ja tiukoissa paikossa eri asioita toipuakseen.

– On hienoa, että niin kriiseistä kuin mielenterveydestä puhutaan yhä enemmän ja yhä useampi eroa tekevä tulee ammattilaisen pakeille tai eroryhmään työstämään tilannettaan eikä häpeile avuntarvettaan. Toisaalta en halua mystifioida terapiaa, sillä riittävän avun ja tuen voi saada myös läheisiltä ihmisiltä, tekemällä itsetutkiskelua ja antamalla itselle sellaista hoivaa, joka antaa voimia ja rauhoittaa.

”Älä yritä liikaa”

Kolmekymppinen Heini antoi jutussamme nämä vinkit erosta toipumiseen:

  1. Ruuhkavuosimutsi totesi blogissaan: ”Mitä merkitystä elämällä loppujen lopuksi on, jos jää henkiin, mutta kuolee sisältä tai jos pärjää, mutta kadottaa itsensä.” Ota tästä ajatuksesta koppi ja levitä siipesi.

  2. Ole kiitollinen siitä, mitä kaikkea olet jo saanut.

  3. Älä yritä liikaa. Kun ymmärrät, että eheyteen ei tarvitse kiirehtiä, alkaa itselle armollisempi aika ja näet onnen pilkahduksia.

  4. Lupaa itsellesi, että koet vielä huikeita juttuja. Ansaitset ne.

Lue lisää: Avioero oli kuin pieni kuolema, ja pahinta oli lasten äänistä hiljennyt koti – Heini kertoo, miten hän lopulta pääsi yli musertavasta surusta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?