Essi ja Lotta tienaavat miestään enemmän – ja se on vaikuttanut parisuhteeseen monin tavoin - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Essi ja Lotta tienaavat miestään enemmän – ja se on vaikuttanut parisuhteeseen monin tavoin

Joko syödään aina kotona tai sitten toinen maksaa aina kaiken ulkona – tässä ovat monen parin vaihtoehdot. Kuvituskuva.

Joko syödään aina kotona tai sitten toinen maksaa aina kaiken ulkona – tässä ovat monen parin vaihtoehdot. Kuvituskuva.

Julkaistu: 5.12.2019 14:08

Essi ja Lotta kertoivat, millaista on olla naisena parisuhteen parempituloisempi osapuoli.

Raha vaikuttaa rakkauteen – mutta miten paljon?

Kolmekymppinen Essi kertoo ajatelleensa aina, että raha ja rakkaus on syytä pitää erillään. Näin hän pyrki ajattelemaan myös entisessä parisuhteessaan.

Essi ja hänen miehensä eivät halunneet lapsia tai asuneet yhdessä. He eivät nähneetkään tarvetta yhteisille rahoille.

– En ole koskaan tarvinnut seurustelukumppanin rahoja ja pidin päivänselvänä, ettei myöskään minulla olisi velvollisuutta maksaa toisen menoja.

Essi itse on keskituloinen ja hän pystyy säästämään joka kuukausi vaihtelevan osan palkastaan. Hänen entisen poikaystävänsä tilanne puolestaan oli aivan toisenlainen.

– Ex-poikaystävälläni ei ollut säästöjä, hän sai satunnaisia keikkapalkkioita ja teki välillä pätkäsopimuksilla erilaisia töitä, mutta suurimman osan ajasta hän eli työttömyyskorvauksella.

”Kaipasin silti muutakin tekemistä kuin iänikuista kaksin kotona nyhjäämistä”

Essi myöntää lipsuneensa periaatteestaan pitää rahat täysin ominaan, kun elämä rahattoman poikaystävänsä kanssa kävi tylsäksi.

– Niin mielenkiintoinen persoona kuin hän olikin, kaipasin silti muutakin tekemistä kuin iänikuista kaksin kotona nyhjäämistä. Käytännössä halusin joskus käydä elokuvissa, keikoilla, baarissa ja ravintolassa syömässä. Poikaystäväni taas – täysin ymmärrettävästi – halusi katsoa leffat ilmaiseksi kotona, viettää viikonloput kotona ja ravintolan sijaan ostaa ruokaa ja olutta Lidlistä.

Essi jäikin tilanteeseen, jossa hän joko maksoi kahden edestä yhteiset illanvietot tai pysyi kotona.

– Koska halusin vaalia yhteistä aikaamme, maksoin – jälkikäteen ajatellen – aivan liian usein kaiken.

”Juuri tämä ominaisuus alkoi vuosien mittaan ärsyttää”

Eniten riitoja rahaan liittyen aiheuttivat parin välillä matkat.

– Rakastan matkustamista enkä halunnut siitä luopua mutten myöskään maksaa aikuisen ihmisen kalliita matkoja. Hyvä ystäväni oli samassa tilanteessa, joten matkustin usein hänen kanssaan – mikä loukkasi ja suututti poikaystävääni.

Vuosien aikana pari kävi useita keskusteluita rahaan liittyen, mutta kumpikaan heistä ei ollut valmis muuttamaan elämäntyyliään.

– Kävi klassisesti: ihastuin huolettomaan ja vapaaseen taiteilijapersoonaan, ja juuri tämä ominaisuus alkoi vuosien mittaan ärsyttää, kun minulle valkeni, mitä se käytännön arjessa tarkoitti.

Lopulta erilaiset elämäntyylit johtivat eroon.

– Kokonaisuudessa raha oli vain yksi, aika merkityksetönkin, seikka. Voin myöntää, että nyt eron jälkeen olen välillä katkerana laskeskellut, paljonko rahaa meni milloin mihinkin. Toisaalta en kadu mitään koska en ole missään tapauksessa ihminen, joka arvostaa rahan korkeimmalle – siksihän tähän suhteeseen varmaan päädyinkin.

  ”Meillä kulut laitetaan puoliksi, vaikka tienaan enemmän”

Kolmekymppiselle Lotalle jää verojen jälkeen palkasta käteen noin tuhat euroa enemmän kuin hänen miehellään. Molemmilla heistä on samanlainen koulutustausta.

– Mieheni on siis matalapalkkainen, minä keskituloinen. Minulle jää joka kuukausi ainakin 500 euroa säästöön, mieheni säästöistä en tiedä.

Lotta kertoo olevansa kuluttajana ahneempi kuin hänen miehensä. Hän myöntää myös olevansa rahankäyttäjänä miestään itsekkäämpi.

– Meillä kulut laitetaan puoliksi, vaikka tienaan enemmän. Asuntolaina on minun, mutta mieheni lyhentää sitä yhtä lailla. Myös kauppalaskut laitetaan puoliksi. Remonteista vastaan itse, sillä asunto on minun. Meillä on omat tilit, mutta kauppatili on yhteinen, Lotta kertoo pariskunnan talousasioiden jakamisesta.

Lotta arvostaa miehensä päätöstä elää ekologisesti.

– Maailma ei tarvitse enää yhtään lisää turhaa kuluttamista. Valitettavasti en itse pysty elämään ihailemieni arvojeni mukaan. Rakastan matkailua ja shoppailen toisinaan turhuuksia. Olen jatkuvasti vailla jotakin. Mieheni sen sijaan ei tunnu koskaan kaipaavan ylimääräistä.

”Joskus huomaan kyttääväni ravintolassa, jääkö lasku taas minun maksettavaksi”

Miestään paremmin tienaava Lotta matkustaa paljon ilman miestään.

– Ajatus siitä, että alkaisin maksaa aikuisen miehen lomia, ei houkuttele. Joskus huomaan kyttääväni ravintolassa, jääkö lasku taas minun maksettavaksi.

Raha on aiheuttanut parin välillä riitoja.

– Mieheni kokee loukkaavana sen, että edes ajattelen hänen yrittävän elää minun rahoillani. Joskus lasken, onko kaikki mennyt tasan ja huomaan, että mieheni on oikeassa. Hän maksaa kulujamme yleensä yhtä lailla.

Lotta uskoo, että hänen oma ajattelutapansa tulee ainakin osittain lapsuudesta.

– Lapsuudenperheessäni oli vauras isä, mutta lasten kulut jäivät vähemmän tienaavan äidin maksettavaksi. Joku trauma tästä on varmaankin jäänyt. Ajattelen, että raha-asioissa naisen kannattaa pitää puolensa.

Essin ja Lotan nimet on muutettu.

Nainen, tienaatko miestäsi paremmin? Aiheuttaako rahankäyttö kitkaa sinun parisuhteessasi? Millä tavalla? Miten olette jakaneet kustannukset? Jatka keskustelua alla kommenteissa!

”Joskus huomaan kyttääväni ravintolassa, jääkö lasku taas minun maksettavaksi.”

”Joskus huomaan kyttääväni ravintolassa, jääkö lasku taas minun maksettavaksi.”

Tuoreimmat osastosta