Karut tarinat pettämisestä: Koko syksyn kestänyt flirtti työkaverin kanssa johti kuumaan hetkeen työhuoneen lattialla - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Karut tarinat pettämisestä: Koko syksyn kestänyt flirtti työkaverin kanssa johti kuumaan hetkeen työhuoneen lattialla

Uskottomuus on eräänlainen risteyskohta. Yhdessä pysyminen tai ero vaativat molemmat yhtä pitkän selviytymistien.

Parisuhteessa olisi hyvä käydä keskustelua siitä, miten kumpikin voisi suojata suhdetta siltä, että pettämisen raja ei ylittyisi. Kuvituskuva.­

23.11.2019 19:02

– En tiedä mikä minuun meni, mutta päädyin suutelemaan ja myöhemmin rakastelemaan yhtä harjoittelijatyttöä, tunnusti eräs mies jutussamme.

Vaimolleen hän ei pikkujouluissa tapahtuneesta hairahduksesta ole kertonut.

Miehen kertomus herätti laajan keskustelun siitä, mistä pettäminen yleensä mahtaa johtua, ja miten sen kanssa pitää oikein elää.

Syitä voi olla monia. Joskus uskottomuus juontaa juurensa henkilökohtaisesta kasvukriisistä, jonka keskellä avoimuus omalle kumppanille unohtuu – tai se ei pariskunnan keskinäisen dynamiikan takia onnistu. Toinen ei kuule kumppanin tarpeita, tai omia tunteita ja tarpeita ei osaa sanoittaa.

– Itse petin pikkujouluissa puolisoani. Oli ihastusta molemmilla ja tämän yön jälkeen oli myös puhetta yhteisestä tulevaisuudesta. Omassa suhteessa meni huonosti ja hänen suhteessaan ei. Itse olin valmis yrittämään hänen kanssaan, mutta hän ei voinut jättää puolisoaan. En syytä alkoholia vaan niitä tunteita mitä oli häntä kohtaan, eräs lukija kertoo.

Voiko enää luottaa?

Voiko kerran pettäneeseen enää luottaa, lukijat pohtivat.

– Kun oma avomieheni jäi kiinni uskottomuudesta, sanoin antavani anteeksi, jos hän nyt olisi rehellinen kaikkien valheiden jälkeen. Joten hän kertoi, miten oli alkanut tapailla työkaveriaan, kertoi ”iltapäiväkahveista”, ”ylitöistä” ja ”seminaareista”. Minulle se oli kuin veitsi keskelle mahaa. Hän taas oli helpottunut kun oli saanut kerrottua, ja sanoi kunnioittavansa minua, koska olin luvannut antaa anteeksi hänen ”virheensä”. Tipahti aika korkealta kun sanoin, että noin suunniteltua ja pitkään jatkettua pettämistä ei voi virheeksi kutsua, ja että totta kai antaisin anteeksi, mutta että seuraavana viikonloppuna muuttaisin pois.

Niin nainen myös teki.

– Kerran pettänyttä ei voi uskoa. Jos rakastuu toiseen, siitä on kerrottava kotona ennen suhteen aloittamista. Salaaminen on itserakkautta. Salaamiseen ei ole kuin yksi syy: jos sivusuhde menee pieleen, on aina se vakiokumppani kenen luo palata, jos tämä ei tiedä!

Toinen lukija kertoo suorastaan pelkäävänsä nimenomaan joulun aikaa.

– Pelkään, että mieheni lähtee työpaikan pikkujouluihin, sillä tiedän miten hän käyttäytyy kun on juonut ”liian” paljon. Kaikki naiset ovat silloin kelvollisia. Jopa silloin, kun olen itse paikalla. Entäpä kun hän lähtee kemuihin yksin? Ei ole luottoa enää kokemusteni jälkeen näihin tilaisuuksiin. Pelkään myös lähteä yhdessä ulos hänen kanssaan.

Se, mikä on miehen käytöksen takana, on naiselle vielä avoin kysymys.

– Onko se hänelle ihan normaali tapa vai olenko minä syy siihen? Toivottavasti se ei ole huono itsetunto, joka saa hänet kokeilemaan kelpaako hän vielä nuoremmille ja hoikemmille naisille. Itsekään en kyllä kovin vanha ole. Pettämistä olen elämässäni nähnyt aivan liikaa jo.

”Ei enää yllätys”

– Ei se enää pikkujouluiltana yllätys ollut, eräs lukija toteaa.

Hän oli lähentynyt työkaveriinsa koko syksyn.

– Ensin luottamuksellisesti keskustellen, sitten halaillen, hyväillen, muutama suudelmakin jo vaihdettu. Illan aikana jo kävimme vähän esiintymisasuja vaihtaessa pientä esileikkiä. Juhlien kääntyessä loppua kohti vetäydyimme työhuoneeseeni, missä lopulta rakastelimme lattialla. Olisin ehkä toivonut vähän mukavampaa paikkaa ”ekalle kerralle”, mutta kertoja tuli sitten muitakin, seuraava hänen autonsa takapenkillä urheilupuiston parkkipaikalla. Kiihkeä ja seksuaalisesti upea suhde kesti puolisen vuotta, mutta en kyennyt lähtemään liitostani, joten se loppui, eikä ihan kauniisti kaikin osin.

Syitä suhteen ulkopuoliseen seksiin on lukuisia, jokaisella on oma elämäntilanteensa ja tarinansa.­

Nimimerkki Talventaina ei niin ikään kyennyt jättämään kumppaniaan.

– Meillä meni huonosti ja ihastuin työkaveriin muka palavasti. Monesti oli lähellä, etteivät housut lähteneet työpäivän jälkeen, ja kun suhdekin tuntui vetävän viimeisiään, erosin miehestäni sovussa.

Työkaverista hän ei sanonut mitään.

– Kun sitten tuli se hetki, että olisin voinut olla työkaverin kanssa intiimimmin, en pystynyt. Rakastin miestäni liikaa. Samalla ihastukseni laantui täysin. Puhuimme miehen kanssa kaikki asiat selviksi ja kerroin myös työkaveristani. Mies antoi anteeksi ja halusi yhä olla kanssani. Tästä on jo 10 vuotta aikaa, mutta edelleen tunnen morkkista siitä, että meinasin antaa hetken huuman viedä maton alta elämäni suhteelta.

Voiko pettämisestä päästä yli?

Petetyksi tulleella on oikeus olla vihainen ja surullinen, mutta jossain kohtaa kannattaa pohtia, mitkä askeleet johtivat uskottomuuteen.

Uskottomuus on eräänlainen risteyskohta: yhdessä pysyminen tai ero vaativat molemmat yhtä pitkän selviytymistien.

– Suhde on ”romutettava” ja uudelleen rakennettava uudelle pohjalle, on osattava antaa anteeksi ja osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen, sanoi parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow jutussamme.

Luottamus kysyy aikaa, sanoja ja tekoja. Suhteen uudelleen roolittamista.

– Toisella puolen tarvitaan lisäksi anteeksiannon kykyä, mutta myös omien tunteiden purkamista sekä omavastuuosuuden tunnistamista. Helppoa tietä ei ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?