Miehen viaton kysymys sai koko päivän puurtaneen Marian räjähtämään täydellisesti: ”Silloin rapsahti yli” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miehen viaton kysymys sai koko päivän puurtaneen Marian räjähtämään täydellisesti: ”Silloin rapsahti yli”

On selvä, että esimerkiksi stressi, väsymys, kivut ja nälkä vaikeuttavat sitä, että ei aina pystyy ottamaan rennosti.

On selvä, että esimerkiksi stressi, väsymys, kivut ja nälkä vaikeuttavat sitä, että ei aina pystyy ottamaan rennosti.

Julkaistu: 20.11. 19:00

”Väärin” leikatut kurkkusiivut, kahvinkeittimen läpän asento, pesukoneen täyttö. Kiistaa syntyy mitä ihmeellisemmistä asioista.

Suomalaisissa parisuhteissa riidellään pitkälti aika arkisista, pienistä suurista tekemisistä. Kotitöistä, lastenkasvatuksesta, yhteisestä ajasta ja sen puutteesta sekä rahasta. Välillä riidassa on kyse ihan muusta kuin itse asiasta.

Näin vaikuttaa olevan myös Ilta-Sanomien lukijoiden keskuudessa.

– Kurkkusiivut väärällä paikalla leivän päällä sai entisen tyttöystävän räjähtämään aivan totaalisesti. Siitä sitten alkoikin pikkuhiljaa olemaan joka asiassa/tekemisessäni jotain vikaa, eräs mies kertoo.

Raivostuttava tiskirätti

– Minä välillä raivostun kun mies tiskirätin käytön jälkeen puristaa sen palloksi. Ei kuivu ja rupeaa haisemaan. Ensi viikolla tulee 35 vuotta kun olemme olleet yhdessä, ja en vieläkään ole lopettanut neuvomasta tässä asiassa, sanoo Kaija.

– Ex oli kerran menossa suihkuun ja minä laitoin hänen perässään makuuhuoneen valot pois päältä. Suuttui tolkuttomasti, että miksi sammutin valot kun hän menee suihkun jälkeen makuuhuoneeseen pukemaan vaatteet. Toljotin neitiä vähän epäuskoisesti ja hymähdin, että valot saa kyllä takaisin päälle valokytkimestä. Ei sitten tarvinnut sinä iltana puhua enää mitään, toteaa puolestaan Joonas.

Näitä riittää, sanoo Jore.

– Milloin oli exän mielestä verhot avattu liian aikaisin, toisinaan liian myöhään. Kahvinkeittimen suodattimen läppä jäänyt auki tms. Jopa yhteen muutettuamme oli nimet postilaatikossa väärin päin. Kaiken huippu kun auton vaihdekepin nuppi oli kulunut enkä samalta istumalta lähtenyt ostamaan uutta, niin enhän tietenkään välittänyt hänestä!

Ärsytyskynnys ylittyy nyt!

Maria kertoo ärsyyntyvänsä siitä, kun hänen miehensä istuu alvariinsa kirja nenässä tai nenä kuvaruudussa. Maria taas laittaa ruoat, siivoaa, pyykkää ja käy kaupassa.

Eräänä isänpäivänä tilanne kärjistyi.

– Kävin lenkillä, paistoin joulutorttuja ja laitoin gourmetruuat kahdeksalle hengelle. Mies istui ja istui. Kaikki meni hyvin, Maria kertoo.

Vieraiden lähdettyä mies vaati Mariaa tarkistamaan, riittääkö ruoan jämiä vielä tiistaiksi.

– Olin juuri saanut kaikki loput ruuat jääkaappiin ja astiat tiskikoneeseen. Silloin rapsahti yli ja huusin miehelle suoraa huutoa. Olisiko ollut liian työlästä nostaa ahteri sohvasta ja kurkata jääkaappiin. Minulla on sellainen ominaisuus, että ärsytyskynnyksen lähestyessä alan heittelemään pieniä piikkejä. Mieheni insinööriaivot eivät osaa reagoida tulevaan uhkaan. Sitten kun räjähdys tulee, akka kuulemma huutaa, vaikka kaikki on ollut hyvin. Laskut kyllä puolitetaan sentilleen ja minä maksan ruuat etukenossa.

Voi olla, ettei ole itse tietoinen siitä, että jokin isompi asia puristaa, ja reagoi sellaiseen konkreettiseen seikkaan, mihin on helppo tarttua

Mistä oikeasti kiistellään?

Ensitreffit alttarilla -ohjelmastakin tunnettu erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen totesi jutussamme, että riitoja voi syntyä toisesta pieneltäkin tuntuvista asioista.

– Monelle on tuttu se ilmiö, että kun suhteessa on vaikeaa, elämässä on stressiä muutenkin ja ärsytyksen aiheita alkaa vain kasaantua siinä määrin, että kuppi menee nurin jostain pieneltä tuntuvasta aiheesta, kun olosuhteet ovat riittävän väärät. Voi myös olla, että ei ole itse tietoinen siitä, että jokin isompi asia puristaa, ja reagoi sellaiseen konkreettiseen seikkaan, mihin on helppo tarttua, Tanskanen sanoi.

Riitelyyn voi liittyä montakin syytä. Esimerkiksi tunne siitä, että toinen ei ole läsnä eikä kuuntele voi saada tunteet kiehahtamaan. Riitojen taustalla voivat olla vahvasti myös arvot, eli asiat, joita jokainen pitää elämässään tärkeinä. Myös muun muassa raha-asioihin voi kytkeytyä suuriakin riitoja.

Riitojen kanssa ei kannata mennä nukkumaan vaan ratkoa ne mahdollisimman pian.

Riitojen kanssa ei kannata mennä nukkumaan vaan ratkoa ne mahdollisimman pian.

Ennätys riitelyssä?

Pitkälti yli 40 vuotta naimisissa olleet Tarkki ja Erja jakavat koko joukon arkisia kiistelyn kohteita.

– Astianpesukoneen oikeaoppisesta täytöstä useita sanaharkkoja, lavat ei pääse pyörimään tai sitten jotkut muovikipot kääntyneet väärinpäin, täynnä likavettä.

Usein kiistaa syntyy WC-pöntön reunan roiskeista ja roskapussiin joutuneista nesteistä, joiden vuoksi lattialle tippuu likavettä roskia ulos viedessä. Riita kumpuaa siitä, kumpi on ”syyllinen”.

– Olenkin vaimolle sanonut, että päästäisiin varmasti jo Guinnessin ennätyskirjaan riitelymäärässä. Se kun on lähes jokapäiväistä, useampana päivänä monta kertaa. Kyllä se vaan kuitenkin useimmin piristää tätä niin rakasta yhteiseloamme.

Mistä asioista teidän suhteessanne tulee riitoja? Jatka keskustelua alla kommenteissa!