”Seksistä on tullut rasittava askare vessan pesun ohella” – näin monelle omaan kumppaniin koskeminen tuntuu velvollisuudelta

Julkaistu:

Seksi
Kaksi kolmesta suomalaisesta joustaa kumppaninsa vuoksi omista seksuaalisista mieltymyksistään vähintään silloin tällöin. Seksiin ei kuitenkaan pidä ryhtyä, mikäli ajatus siitä tuntuu vastenmieliseltä.
Joskus seksistä voi tulla velvollisuus.

– Minun velvollisuuteni on kerran viikossa tarjota seksiä miehelleni, jotta hän pysyy jokseenkin tyytyväisenä ja suostuu osallistumaan edes vähän kaikkeen muuhun. Olen todennut itselleni lopulta helpommaksi hammasta purren suorittaa aktin. Eihän se haluttomuuteeni ole apua tuonut eikä enää suoraan sanottuna edes kiinnosta päästä haluttomuudesta eroon. Tästä on tullut vain yksi saatanan rasittava askare vessan pesun ohella, joka pitää joka viikonloppu tehdä ja jonka jälkeen on ihana tunne, kun ei tarvitse taas viikkoon vaivautua, avautuu eräs nainen Vauva.fi:n keskustelupalstalla.

Enemmistö suomalaisista (63 prosenttia) ryhtyy kuitenkin seksiin pääosin omasta tahdostaan, selviää Kaalimato.comin kyselystä. Lähes neljännes kertoo ryhtyvänsä seksiin sekä omasta halusta että velvollisuudesta.

Kolme prosenttia vastanneista harrastaa seksiä pääasiassa velvollisuudentunnosta.

Joustamisella hyviä vaikutuksia

Toimivalla ja miellyttävällä seksillä on suuri vaikutus siihen, kuinka onnelliseksi parisuhde koetaan. Omista mieltymyksistään joustaminen aika ajoin voikin tehdä hyvää parisuhteelle.

Kaksi kolmesta kokee kyselyn mukaan joutuvansa joustamaan omista seksuaalisista mieltymyksistään kumppaninsa mieltymysten vuoksi vähintään silloin tällöin. Miehistä lähes viidennes kokee joustavansa säännöllisesti. Naisista vastaava osuus on yhdeksän prosenttia. Yksi mahdollinen syy on se, että miehet saattavat olla ripeämmin valmiita yhdyntään. Naiset taas voivat tarvita keskimäärin pidempää esileikkiä.

Seksiin ei kuitenkaan pidä ryhtyä, mikäli ajatus siitä tuntuu vastenmieliseltä, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen muistuttaa.

– Etenkään toisen osapuolen painostuksesta ei tule tehdä mitään, mikä ei itsestä tunnu mielekkäältä.

Hellyyttä – halauksia, kosketusta ja suudelmia – sen sijaan kannattaa vaalia muutenkin kuin seksin yhteydessä.

Omien tarpeiden täyttäminen on täysin hyväksyttävää, kunhan vastavuoroisuudesta pitää huolta.

– Jokaisella on velvollisuus avata suunsa ja ilmaista kumppanilleen omat seksuaaliset toiveensa ja tarpeensa. Liika minäkeskeisyyskään ei ole hyvästä suhteelle, vaan ensisijaisen tärkeää on pitää huolta vastavuoroisuudesta.

Kommunikointi on paras keino ylläpitää toivotunlaista seksielämää parisuhteessa.

Sovintoseksiä?

Joidenkin mielestä niin sanottu sovintoseksi voi olla keskivertoseksiä kuumempaa ja kivempaa.

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen mukaan kiihkeys selittyy osittain sillä ylivirittyneellä tilalla, johon ihmiset päätyvät niin keholtaan kuin mieleltään riidellessään. Sovintoseksi saattaa tuntua erityisen nautinnolliselta ja jopa rauhoittavalta fysiologisen reaktiomyrskyn takia. Jännitettä voi lisätä myös mahdollinen uhka erosta.

On kuitenkin tilanteita, joissa sovintoseksi tekee pahaa suhteelle.

– Ensinnäkin on tärkeää, että riidan syistä puhutaan, eikä vain rakastella kumppania hiljaiseksi. Vaikka sovintoseksiä harrastettaisiinkin, on tärkeää, että riitatilanne käsitellään, vaikka sitten hellän hetken jälkeen.

Pahoilla loukkauksilla on tapana jättää jälkensä, harrastettiin sovintoseksiä tai ei. Jännitteen luomista kannattaakin kokeilla muilla keinoin. Sähköä voi saada aikaan niinkin yksinkertaista kuin väittely kummallekin tärkeästä aiheesta tai kisailu tavalla tai toisella.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Eivätkö halut kohtaa teidän suhteessanne? Harrastatko seksiä velvollisuudesta tai epäiletkö kumppanisi tekevän niin? Miltä se tuntuu? Kerro ajatuksistasi alla kommenteissa tai lähetä viestiä osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt