”Olen ollut kova stalkkeri, myönnän!” – Jenni, Meri ja Petra tietävät, miksi exää ei kannata kytätä

Julkaistu:

Suhteet
Kun hyvillä ystävillä on ”terapiahetki”, mistä he puhuvat? No esimerkiksi entisistä kumppaneista.
Oletko miettinyt, millainen ex-kumppani olet? Stalkkeri, unohtaja, kaveri?

Tapauskohtaista, tuumaavat Afterwork-podcastia pitävät bloggaaja Jenni Rotonen, stylisti Meri Milash ja radiotoimittaja Petra Soikkeli. He halusivat keskustella podcastissaan entisistä, koska suurin osa kolmeenkymmeneen ikävuoteen ehtineistä on joskus ehtinyt kokea eron ja sydänsuruja.

Miten toimia tilanteessa, jossa uusi kumppani on mustasukkainen exästä, johon itsellä on hyvät välit? Miten kunnioittaa nykyistä kumppania ja suhdetta rikkomatta välejä entiseen, joka saattaa edelleen olla hyvä ystävä? Moni voi pohtia muun muassa näitä kysymyksiä.

– Joskus suhteet exiin eivät ole aivan mutkattomia ja on kiinnostavaa kuulla, miten eri ihmiset hoitavat hankalia ihmissuhdetilanteita. Vertaistuki on myös aina näissä asioissa paras lohtu, Jenni sanoo.

Jennin parisuhteet ovat aina päättyneet suorasti ja reilusti keskustellen. Vaikeinakin aikoina hän on yrittänyt muistaa, miksi hän alunperin rakastui. Pyrkinyt näkemään toisessa sen kaiken hyvän, johon alkujaan ihastui.

– Vaikka aina päätös ei olekaan ollut yhteinen, asiat on aina saatu selvitettyä fiksusti ja asiallisesti. Usein eron jälkeen tarvitsee vähän hengähdystaukoa, että kipeimmät tunteet laantuvat, mutta kun sydänsuru helpottaa, exän kanssa voi hyvin olla kaverikin.

 

Saatoin jopa laittaa viestiä ihan vain kyselläkseni kuulumisia, jotta saisin tietää, onko löytynyt uutta kumppania. Sekös informaatio olisi tehnyt hyvää? No way. – Petra

Olen ollut stalkkeri!

Jos suhde ei ole päättynyt kovin dramaattisesti, yhteys entiseen voi säilyä. Mikäli taas yhteiselo on loppunut enemmän tai vähemmän ikävästi, välit eivät välttämättä ole kovin kaksinaiset. Kun pitää huolen siitä, että kohtelee toista kunnioittaen, on aina paremmat mahdollisuudet säilyttää välit hyvinä.

Jos ero on ollut vain toisen toiveena, kumppanista voi olla vaikea päästää irti.

– Myönnän kyllä joskus stalkanneeni, varsinkin tuoreen eron jälkeen ja etenkin jos en itse olisi siinä vaiheessa halunnut erota. Silloin on kyllä kovasti kiinnostanut, mitä se toinen touhuilee. Yleensä se ei välttämättä ole hyvä idea, tulee vain paha mieli, sanoo Jenni podcastissä.

Ja vaikka ei tulisikaan, toisen kyttäämisestä löytää harvemmin mitään sellaista, joka helpottaisi omaa oloa.

– Olen ollut kova stalkkeri, myönnän! sanoo Petra.

Nuorempana kun poikaystävä saattoi vaihtua tiheään tahtiin, kyttäämiseen jäi ikään kuin kiinni.

– Saatoin jopa laittaa viestiä ihan vain kyselläkseni kuulumisia, jotta saisin tietää, onko löytynyt uutta kumppania. Sekös informaatio olisi tehnyt hyvää? No way. Siinä olisi taas ollut yksi syy rypeä itsesäälissä.


Somesääntöjä

Sosiaalinen media on stalkkaajalle uusi kätevä työkalu. Siellä toisen elämää on hieman liiankin vaivatonta seurata.

Kannattaako exän kanssa olla edes Facebook-kaveri? Ilman muuta, nuoret naiset tuumaavat. Yhteisiä Instagram-kuviakaan ei ole automaattisesti mieltä poistaa, nehän ovat osa omaa elämää, muistoja. Tosin jos kuvien poistaminen auttaa oloa, niin mikäpä siinä.

Mikäli taas uusi kumppani vaatii kuvien tai kaveruuden poistamista, voi olla paikallaan pohtia, onko puolison itsetunnossa jotain vikaa. Mustasukkaisuus ei välttämättä ole kovin hyvä merkki vaan voi kertoa luottamuksen puutteesta, joka saattaa säteillä koko suhteeseen.

– Jos jo lapsuudesta lähtien on joutunut kokemaan turvattomuutta, pettymyksiä ja hylkäämistä läheisissä perhe- ja ihmissuhteissa, on vaikeampi rakentaa luottamusta toiseen myös aikuisena. Kukaan ei ole mustasukkainen tai epävarma ilkeyttään, mutta tietenkin se on aina parisuhteelle haaste. Tällöin on tärkeää pystyä itse tunnistamaan omat irrationaaliset mustasukkaisuuden tuntemukset ja yrittää käsitellä niitä esimerkiksi terapiassa, jotta epävarmuus ei ala nakertaa parisuhdetta, Jenni sanoo.

Sitä, millaiseen sävyyn entisistä puhuu nykykumppanin kuullessa, kannattaa miettiä. Toisen fiilistä ei taatusti nosta se, jos exän perään suorastaan haikailee.

– Jos haukkuu ja puhuu tosi rumasti entisistä, niin sekin kyllä herättää semmoisen huutomerkin, Petra sanoo.

Kumppani voi ajatella, että noinko se puhuisi minustakin.

Ex-files

Ex-box. Laatikko, jossa on nostalgisia muistoja. Kortteja ja muita käsinkosketeltavia asioita. Kuulostako tutulta?

– Minulla oli kerran yksi tosi romanttinen poikaystävä, yksi ensimmäisistä vakavista suhteista, joka aina värkkäili jotain leikekirjoja. Olisi tosi surullista heittää ne roskiin, Jenni pohtii.

Etäisyyden päästä huonokin suhde voi alkaa näyttää turhankin vaaleanpunaiselta. Silloin voi syntyä houkutus uudelleen yhteen palaamisesta.

– Jos suhde ei vain toimi, on aika vaikea ajatella, että se toimisi tulevaisuudessakaan, Jenni sanoo.

Jos taas suhde on päättynyt vaikka siihen, että toinen on muuttanut maailmalle, suhde voisi ehkä sopivassa tilanteessa olla uudelleen mahdollinen.


Kaikkien ihmisten ei ole tarkoitus pysyä elämässä aina.

Yllättäviä kohtaamisia

Kerroimme hiljattain jutussamme, kuinka yllättävissä tilanteissa entinen on saattanut tulla vastaan. Jos näin käy, kadun puolta ei kannata vaihtaa eikä paeta paikalta.

– Ehkä kummallisin tilanne on ollut, kun päädyin sattumalta yllättävän kohtaamisen seurauksena viettämään iltaa tapailemani miehen ja hänen exänsä kanssa porukalla yhdessä. Toisaalta se oli omituista, mutta toisaalta en voinut kuin todeta, että miehellä oli selvästi hyvä naismaku, sillä exä oli niin mukavan oloinen ihminen, Jenni kertoo.

On kivempi voida moikkailla, silloinkin kun ero on ollut kivulias.

– Pysy hyvissä väleissä kaikkien kanssa, myös exien, koska ei voi ikinä tietää kehen törmää vaikka töitten merkeissä, Petra ohjeistaisi.

Oletko sinä stalkannut entistä kumppaniasi tai törmännyt häneen kuumottavassa tilanteessa? Kerro ja keskustele kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt