Nämä asiat voivat paljastaa armottomasti, toimiiko suhde vai ei – yksi on ”hirveän huono merkki” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Nämä asiat voivat paljastaa armottomasti, toimiiko suhde vai ei – yksi on ”hirveän huono merkki”

Asioiden toistuva maton alle lakaisu on huono merkki, sanoo parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

16.10.2019 15:00

Mieltä hiertää ärsyttävien asioiden vyyhti. Onko suhteessani enää mitään järkeä?

Tällainen on usein tilanne, kun ihminen hakeutuu keskustelemaan parisuhdekouluttaja Marianna Stolbown kanssa.

– Ihmisten on usein hankala hahmottaa, onko kyseessä oma kasvukriisi eli identiteettikriisi vai onko hänellä parisuhdekriisi. Ensimmäinen johtaa usein jälkimmäiseen, Stolbow sanoo.

Stolbow auttaa lisäämään itseymmärrystä. Yksi tapa päästä pintaa syvemmälle on kysymys: minkälaisista asioista sinua palkittiin lapsena?

– Jos on oppinut saamaan kiitosta toisen hoivaamisesta tai miellyttämisestä, tarjoilee sitä herkästi myös kumppanille. Kun omaan rooliin väsyy, alkaa sättiä kumppania.

Ihminen on tyytymätön arkeensa tai itseensä, mutta sysää sen parisuhteeseen. Itse tätä ei välttämättä tiedosta.

– Kyse on monimutkaisista askelista. Olenko alun perin astunut suhteeseen sopeutumalla johonkin, mihin en haluaisikaan sopeutua, mutta parisuhteen tarpeessa ja toiveessa taivun ja hyväksyn enemmän kuin olen valmis kestämään?

Toisaalta suhteen osapuolet muuttuvat yhteisen matkan varrella paljonkin. Kun uudet sävyt alkavat näkyä suhteessa, toisen on joskus hankala sietää sitä. Kumppanin muutos myös pelottaa.

– Ihmiset tulevat usein pohtimaan sitä, onko oikea hetki erota, ja ovatko syyni riittävän syvät.

Vastaanotolla Stolbow auttaa ihmistä pohtimaan hänen omaa osuuttaan parisuhteessa sekä sitä, miten suhteen dynamiikka muuttuisi oman käytöksen muuttamisen myötä.

Vaikenemisesta kitkaa

Suhteen toimivuutta kenties eniten rapauttava asia on vaikeneminen. Se, että jättää asioita sanomatta vaikka haluaisikin.

– Asioiden toistuva maton alle lakaisu on hirveän huono merkki. Toisen kanssa ei saisi jännittää ja pelätä.

Pelon ja jännittämisen taustalla on turvattomuuden tunne. Jos sanon sen, mitä oikeasti ajattelen, miten toinen reagoi? Tulenko jätetyksi?

Vaikeneminen voi johtua monesta syystä. Esimerkiksi siitä, että omien vanhempien parisuhteessa on ollut paljon konflikteja tai ne ovat olleet uhkaavia tilanteita, jotka ovat ehkä johtaneet eroon.

Turvattomuutta voi tuottaa myös se, että kokee joutuvansa toistuvasti huomauttamaan toiselle jostain asiasta. Se voi saada pohtimaan, ettei toinen kuuntele, ota tosissaan eikä siksi arvosta.

Hyvän suhteen tunnusmerkkejä

Sujuvan suhteen tärkeimpiä merkkejä on avoin kommunikaatio.

– Se, että kaikesta voi puhua ja että molemmilla on halu kuunnella toista.

Toinen toimivan suhteen tunnusmerkki on se, että osapuolet kokevat voivansa elää itsensä näköistä elämää. Kolmas tärkeä asia on se, että kumppanit kokevat tulevansa sekä fyysisesti että henkisesti tyydytetyiksi.

Erimielisyyksiä ei kannata pelätä. Oleellisempaa on se, miten ne hoidetaan.

– Toiselle voi ihan hyvin suoraan sanoa, että en kritisoi ja kyseenalaista sinua ihmisenä, vaan puhun ainoastaan tästä tiskivuoresta.

Moni kuulee helposti kaikenlaisen kritiikin itseen osuvana moitteena.­

Se herkin alue

Herkin ja vaikein osa suhdetta lienee seksuaalinen tyytymättömyys.

– Jos ei ole toisen halun kohteena, olo voi tuntua arvottomalta.

Toisaalta haluttomuuden takana voi olla se, että kumppani ei ole arjessa osoittanut ja sanoittanut sitä, että hän arvostaa. Se, miten toista kohtelee arjessa vaikuttaa seksuaalisuuteen.

– Kunnioitus, kumppanuus ja hauskanpito heijastuvat seksuaalisuuteen ja päinvastoin. Kun synkkaa seksuaalisesti, yhdessä tiskaamisestakin tulee hauskaa.

Jos halut eivät kohtaa, siitä pitää puhua.

– Asia kannattaa ilmaista toiselle niin kuin toivoisi sen itselleen sanottavan.

Toivottavasti kynnys avun hakemiseen on mahdollisimman alhaalla, sillä mitä aikaisemmin vinoutumat saadaan korjattua, sen pienempi on koko systeemin romahtamisen vaara, Stolbow sanoo.­

Milloin kannattaa harkita eroa?

Hyvässä ja turvallisessa suhteessa vaikeatkin asiat ratkotaan. Kun asiat on käyty läpi ja niistä sovittu, ongelmiin tai kiistoihin ei enää palata.

– Asiat ovat ratkottavissa niin kauan kun motivaatio on kohdillaan eli ihminen kokee, että arki on helpompi kohdata kumppanin kanssa kuin tätä ilman.

Jos ihminen kokee suhteen ottavan enemmän kuin antavan, halu ja kiinnostus parisuhdekysymyksiin alkaa hiipua.

Ulkopuolelta on vaikea sanoa, milloin on aika harkita eroa – eikä ammattilainenkaan sitä vastaanotollaan tee.

– Selvää on, että parisuhde on levon ja hyvän olon, ei esimerkiksi pelon ja silkan elinikäisen sinnittelyn paikka.

Pelko on aina rajapyykki.

– Tällä tarkoitan pelkoa omasta jaksamisesta, omien mielipiteiden sanomisesta, omana itsenä olemisesta, pelosta tulla alistavasti arvostelluksi ynnä muuta. Jos pelkää ettei jaksa toimia vanhempana, koska parisuhde kuormittaa niin paljon enemmän kuin antaa, on korkea hetki hakea apua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?