”Tuntui kuin aivoni olisivat sammuneet” – kuinka turvallista e-pillereiden käyttäminen on?

Julkaistu:

Ehkäisypillerit
E-pillerit ovat suosittu ehkäisykeino, mutta niiden käyttöön liittyvät riskit mietityttävät monia.
Veritulppa? Kohonnut syöpäriski! E-pillereiden kehittäminen mullisti naisten elämän, mutta niiden mahdolliset haittavaikutukset kuohuttavat.

Pillereiden ehkäisyteho on 99 prosenttia, mutta niiden on myös kerrottu esimerkiksi lisäävän rintasyövän riskiä. Toisaalta pillerit voivat ehkäistä muun muassa munasarjasyöpää.

Miten turvallista pillereiden käyttäminen on? Ovatko haitat hyötyjä isommat? Mistä haittavaikutuksista pitäisi huolestua? Lääkäri Zoe Williams selvittää tätä keskiviikkona esitettävässä dokumentissa Ehkäisypillerin vaarat (The Contraceptive Pill – How Safe Is It?, 2018).

En voisi olla ilman, moni sanoo. Selvää on, että riskeihin liittyvät kysymykset vaivaavat kuitenkin mieliä.

Esimerkiksi liki puolet dokumentin teettämään kyselyyn vastanneista naisista on huolestunut pillereihin liitetystä veritulpan riskistä. Kolmannes vastaajista pelkää, että pillerit lisäävät riskiä sairastua syöpään.

Masennuksella ja hormoniehkäisyllä yhteys

Myös pillereiden vaikutukset mielialaan mietityttävät naisia. Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi havainneensa pillereistä haittavaikutuksia. Monen kohdalla oireet eivät olleet fyysisiä.

Dokumentissa nähtävä kolmekymppinen Vicky aloitti pillereiden syönnin 14-vuotiaana saadakseen helpotusta runsaisiin ja kivuliaisiin kuukautisiinsa. Muutamassa vuodessa Vickyn mieli alkoi ailahdella.

– Tuntui kuin aivoni olisivat sammuneet. Olin tukossa. Muistan ajatelleeni, että jos loppuelämäni on tällaista, en ehkä halua elää. En ainakaan halua tällaista, hän sanoo.

Vicky haki apua lääkäristä. Kun mielialalääkitys ei tuntunut auttavan, Vicky alkoi pohtia, voisiko syy olla e-pillereissä. Hän päätyi netissä foorumille, jossa naiset keskustelivat siitä, miten pillerit ovat heihin vaikuttaneet. Vicky lopetti pillerit.

– Muutamassa viikossa olin taas tällainen oma itseni.


Laajan tanskalaistutkimuksen mukaan hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset sairastuivat masennukseen muita todennäköisemmin. Myös uudessa ruotsalaistutkimuksessa todetaan, että masennuksella ja hormoniehkäisyllä näyttää olevan yhteys,

Masennuksen syyt ovat kuitenkin monitahoiset, joten tutkimukset jatkuvat.

Yhä hyvä vaihtoehto

Dokumentti pureutuu aiheeseensa kiitettävän yksityiskohtaisesti tavallisten naisten näkemyksiä unohtamatta. Yllättävintä on ehkä se, että moni ehkäisyä käyttävä nainen ei tiedä, miten pillerit heidän kehoonsa vaikuttavat ja mitä riskit oikeastaan tarkoittavat.

Parikymppinen Amy kertoo käyttäneensä e-pillereitä yli neljä vuotta. Amy on pohtinut etenkin syöpäriskiä, koska hänen äidillään todettiin aikanaan rintasyöpä. Tutkijan kanssa keskustellessaan Amy tulee kuitenkin siihen tulokseen, että hyödyt näyttävät olevan riskejä suuremmat.

– Olen nyt varmempi, että valitsen pillerit ehkäisymenetelmäkseni, hän sanoo.

Yksi lääkäri Zoe Williamsin loppupäätelmä on se, että pillerit ovat yhä turvallinen ja hyvä keino monille. Hän kuitenkin muistuttaa, että jokainen nainen voi löytää juuri itselleen sopivimman ehkäisyn. Jos epäilee, että pillerit aiheuttavat itselle oireita, niiden kanssa ei kannata sinnitellä vaan puhua lääkärin kanssa vaihtoehdosta.

Prisma: Ehkäisypillerin vaarat ke 16.10. TV1 klo 19.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt