”Nettisuhteen paljastuminen repi meidät” – Teemu ja Maria kertovat, miksi he erosivat puolisoistaan

Julkaistu:

Ero
Ilmaise itseäsi ja tunteitasi, älä kiellä mitään niistä. Tämä on yksi oleellinen neuvo erosta toipumisessa.
Erilleen kasvaminen, arvostuksen ja henkisen yhteyden puute. Ne johtivat lopulta eroon, kertoo 41-vuotias Maria.

Monet eroa läpikäyvät ovat noin nelikymppisiä. Elämä voi olla muutoksessa, mikä synnyttää helposti kriisin.

– Pikkulapsivuodet ovat saattaneet mennä oravanpyörässä lapsiin ja arjen pyöritykseen keskittyen. Kun vähän alkaa helpottaa, huomataan, ettei enää olekaan juuri yhteistä. Parisuhde on saattanut jäädä taka-alalle, seksi on kadonnut, toinen tuntuu vieraalta ja on ehkä alettu arvostaa eri asioita, sanoo terapeutti, auktorisoitu seksuaalineuvoja Liina Sievers.

Parisuhdetta voivat kuormittaa myös päihteiden käyttö, pettäminen, jatkuva riitely ja haluttomuus.

– Toisaalta voidaan huomata, että yhteen on menty alunperin aivan vääristä syistä. Jossain vaiheessa ymmärretään, että molempien on parempi jossain muualla kuin yhdessä. Myös arvomaailma saattaa matkan varrella muuttua. Entisestä ”kotikissasta” alkaa kuoriutua sosiaalinen menijä tai sohvaperuna löytääkin itsestään urheilullisen atleetin.

Muutos voi vieraannuttaa kumppaneita toisistaan, mikäli se on suuri ja kumppanit ovat kasvaneet eri suuntiin.

”Uskottomuus ei ole vain pettämistä”

Syyt olivat monet, toteaa nelikymppinen Teemu omasta erostaan. Loukkaavat sanat, pettymys ja tunne siitä, että Teemu oli aina syyllinen, jos jotain meni pieleen.

– Ikäviä sanoja ei olisi saanut takaisin, mutta olisimme voineet antaa ne anteeksi, Teemu sanoo nyt, kaksi ja puoli vuotta eron jälkeen.

Kamelin selän katkaisi lopulta uskottomuus.

– Minulla oli lyhyt nettisuhde useita vuosia liitossa olon jälkeen. Kun suhde paljastui, se repi meitä syvästi.

Uskottomuus on Teemun mielestä muutakin. Kaikkea sitä, mikä ottaa puolison paikan.

– Oma puolisoni heittäytyi työhön ja harrastuksiin. Ymmärrän tämän tapahtumien valossa, mutta se söi lopulta liittomme.

Luottamusta ja läheisyyttä voi olla hyvin vaikeaa rakentaa uudelleen.


Tunteet pintaan

Ero voi nostaa pintaan hylätyksi tulemisen tunteita, kelpaamattomuutta, pelkoa, surua, häpeää, syyllisyyttä ja yksinäisyyttä.

– Kaikkia kauheita tunteita, joita yritetään helposti turruttaa ja kieltää, Sievers sanoo.

Tunteille ei voi mitään, mutta niiden perusteella tehdyt teot jokainen valitsee itse.
Toisaalta ero voi olla helpotus. Tuottaa suoranaista iloa siitä, että vaikea tilanne on vihdoin ohi.

– Oman hyvinvoinnin kannalta olisi hyvä, jos osaisi ihan vain tarkastella ja työstää näitä tunteita, ja ikään kuin päästää ne menemään. Olisi tärkeä oivaltaa, että en ole yhtä ajatuksieni ja tunteideni kanssa.

Erosta toipumiseen voi hyvinkin kulua useampi vuosi. Tunteet voivat tulla ja mennä kuin aallot, se on normaalia. Jos tuntuu, että omiin ajatuksiin jää liikaa jumiin eikä pääse eteenpäin, kannattaa Sieversin mukaan hakea ammattiapua.

Ero on väistämättä identiteettikriisi. Peiliin katsomisen paikka.

– Identiteetin uudelleen rakentaminen kestää kauemmin kuin osaa kuvitellakaan, Teemu sanoo.

”Pöyristyttäviä kommentteja”

Ulkopuolisten voi olla vaikea ymmärtää sitä henkistä kuormaa, jota eroava käy läpi. Maria kuuli muilta suorastaan ”pöyristyttäviä kommentteja”. Syyllistämistä ja salaliittoteorioiden väläyttelyä.

– Ehkä osaan nyt itse lohduttaa eroavaa paremmin, sen sijaan että lisäisin kuormaa päivittelemällä, märehtimällä ja etsimällä syyllisiä, Maria pohtii.

Syyllistämisen taustalla saattaa olla pettymys.

– Voi löytyä pelkoa siitä, miten oma elämä tulee muuttumaan eroavan parin muuttuvan tilanteen kautta. Syyllistäjä voi jopa tuntea kateutta siitä, että toinen uskaltaa tehdä eropäätöksen, mitä itse ei ole uskaltanut tehdä, Liina Sievers sanoo.

Eroavan parin kannattaa tahoillaan miettiä, missä omat rajat asian puimiselle menevät. Kuinka paljon ulkopuolisten mielipiteille ja joskus jopa satuttaville kommenteille kannattaa uhrata aikaa.

– Epätoivotuille kommentoijille voi ystävällisen tiukkaan sävyyn ilmoittaa, että ”kiitos, arvostan mielipidettäsi, mutta tämä on nyt asia, joka minun pitää itse käsitellä.”

 

Niin kipeää kuin tekeekin, kannattaa ajatukset yrittää siirtää tulevaan ja tehdä asioita, jotka tuottavat mahdollisimman paljon iloa. – Liina Sievers

Hyvät ystävät kuuntelevat

Aidot ystävät jaksavat kuunnella ja myötäelää. Toisaalta he osaavat asettaa rajat sille, kuinka paljon he jaksavat ottaa vastaan.

Ystävät ovat auttaneet sekä Teemua että Mariaa.

– Etäisyys asioihin auttaa näkemään lähelle, ja entisen arjen kipukohdat ymmärtää nyt paremmin. Tärkeintä on oppia niistä, koska kaikkiin ihmissuhteisiin tullaan vanhan historian kanssa. Jos haluat toistaa samoja virheitä, tee asiat samoin kuin ennenkin, Maria sanoo.

Maria ja hänen kumppaninsa harkitsivat eroa monta vuotta. Päätös oli lopulta yhteinen.

Älä kiellä tunteita

Tanssi, kirjoita, maalaa! Ilmaise itseäsi ja tunteitasi, älä kiellä mitään niistä. Tämä on yksi Sieversin ohje erosta toipumiseen.

– Luovaa tekemistä omien voimavarojen puitteissa kannattaa ottaa mukaan, jos puhuminen väsyttää. Joskus tekee hyvää tehdä jotain ihan muuta kuin mitä normaalisti tekee.

Lepääminenkin on tärkeää. Hyvästä terapeutista on usein iso apu.

– Vanhaan mausoleumiin ex-puolison tavaroiden keskelle ei kannata jäädä makaamaan ja märehtimään, vaan pyrkiä lopullisen päätöksen jälkeen keräämään ympärilleen vain tavaroita, jotka itselle kuuluvat.

Exän perään ei kannata soitella.

– Jos hän olisi halunnut jatkaa suhdetta, hän olisi varmasti sen tehnyt. Niin kipeää kuin tekeekin, kannattaa ajatukset yrittää siirtää tulevaan ja tehdä asioita, jotka tuottavat mahdollisimman paljon iloa.

Ero on opetus

Maria elää nykyisin ”onnellisempaa, itsenäisempää arkea”. Ero opetti paljon omasta itsestä.

– Mitä haluan olla ja mistä onnellisuus rakentuu, Maria sanoo.

Teemu nauttii uusista harrastuksista, ja on oppinut sen, että hän kykenee muuttumaan.

– Minua ei ole tuomittu tekemään uudelleen samoja virheitä, joita tein liitossani. Peiliin katsominen voi olla kivuliasta, mutta se kannattaa.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt